Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi ile Turizm ve Gezi Kulübü’nün organizasyonunda ‘Turizmde Kariyer Fırsatları’ adlı panel düzenlendi.
Gümüşhane ve Trabzon’dan sektör temsilcilerinin katıldığı panelde turizmde iş imkânları, turizm destinasyonları, kalifiyeli elamanın turizm içerisindeki yeri ve önemi başta olmak üzere turizmi ilgilendiren konular konuşuldu.
Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak TURSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Demirbulut, Gümüşhane Ramada Otel Genel Müdürü Ahmet Kaan Kaya, Trabzon Rehberler odasından turist rehberi Ömer Faruk Öğretmen, Tomara Şelalesi tesis işletmecisi Baki Kara, Gümüşhane Zigana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Rehber öğretmeni Sinem Metintaş katılırken panel moderatörlüğünü ise Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Çelik yaptı.
“Öğrencilerin Fırsatı Değerlendirmesini İstiyoruz”
Gümüşhane Üniversitesi öğretim görevlilerinin turizm konusunda başarılı bir grafik sergilediklerini ifade eden Gümüşhane Ramada Otel Genel Müdürü Ahmet Kaan Kaya, “Turizm öğrencilerini Ramada Otel’e bekliyoruz. Sürekli gelerek bizimle her zaman irtibatta olmasını bekliyoruz. Hocaların ısrarlı çalışmalarına rağmen ne yazık ki acı bir gerçek var. Şu anda otelimizde Turizm fakültesinde okuyan hiçbir öğrenci çalışmamakta. Hep farklı bölümlerde okuyan arkadaşlar çalışıyorlar. Temennim Turizm Fakültesi öğrencileri de bizimle çalışırlar. Çünkü büyük şehirlerde bu tarz otellere girmek zordur. Büyük şehirlerde aradan sıyrılıp böyle büyük otellerde çalışmak gerçekten çok zordur. Bölgede açılmış olan tesisleri siz öğrencilerin değerlendirmesini isterim” dedi.
Gümüşhane’nin bozulmamış doğası ve henüz keşfedilmemiş turizm bölgeleri ile büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden TURSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Demirbulut, “Gümüşhane bozulmamış doğası, yemekleri, kendine has kültürü ile keşfedilmeyi bekliyor” diye konuştu.
“Turizmde Dil Bilmek Önemlidir”
Turizmde en önemli faktörlerden birinin dil bilmek olduğunu ifade eden Demirbulut, “Turizm’de teknolojik gelişimi takip edenler büyük çağ atladılar. Şimdi ise her şey elinizin altında. İstediğiniz bilgiye anında ulaşabiliyorsunuz. Eskiden Turizm acenteleri programlarını bir yıl öncesinden belirlerlerdi. Çünkü iletişim çok zayıftı. Ancak şimdi dakikasında program hazırlayabiliyorsunuz. Hepsinden öte dil bilmek gerekiyor. En az bir dilmek turizm sektöründe uğraşanlar için gereklidir. Günümüz koşullarında İngilizce hâkim konumda. Dil bilmek sizlere farklı kültürleri tanımayı ve takip etmeyi kolaylaştırıyor” şeklinde konuştu.
“Rehberliğin en temel disiplini okumaktır”
Turizm Rehberliği konusunda tecrübelerini gençlerle paylaşan Trabzon Rehberler odasından Ömer Faruk Öğretmen, ‘turu değerli kılan rehberdir’ diyerek rehberliğin önemine vurgu yaptı. Öğretmen, “Rehber başkanlığını yapacağı gurubun durumunu iyi analiz edebilmeli. Yeri gelince iyi bir sosyolog, iyi bir tarihçi ya da daha farklı uzmanlık alanlarında seviyeli olmak zorundadır. Çok okumak gerekiyor. Sizin bütün hayatınızı etkileyen bu okumalar olacaktır. Görüş farkı gözetmeksizin karşılaştırma yaparak okumalısınız” dedi.
Katılımcıların tecrübelerini paylaşmalarının ardından program sona erdi.