Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane'de hayvan hastalıkları kontrol altında

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilkbahar ve sonbahar aşılama dönemlerinde yüzbinlerce büyük ve küçükbaş hayvanı aşıladı.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilkbahar ve sonbahar aşılama dönemlerinde yüzbinlerce büyük ve küçükbaş hayvanı aşıladı.

İl Müdürü Edip Birşen, 2015 yılı ilkbahar mevsimiyle başlatılan Şap, Kuduz, Brusella ve Sığır Çiçek Hastalığı aşılama kampanyaları hakkında bilgi verdi.

Hayvan hastalıklarıyla mücadelenin en etkin ve ekonomik yolunun aşıyla korumak olduğunu kaydeden Birşen, bu kapsamda her yıl olduğu gibi bu yılda hızlı bulaşan, ekonomik öneme haiz Şap, Koyun Keçi Vebası Hastalıkları ya da bunlarla birlikte insan sağlığını da tehdit eden Brucella, Kuduz gibi hastalıkların aşıyla mücadele çalışmalarına ilkbaharla birlikte başladıklarını söyledi.

2015 yılı İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası döneminde Gümüşhane genelinde 60 bin büyükbaş hayvan aşılanarak programa alınan hayvanların yüzde 86'sını aşıladıklarını hatırlatan Birşen, 1 Ağustos - 20 Kasım 2015 tarihleri arasında yürütülen Sonbahar Dönemi Şap Aşılama Kampanyasında ise toplam 64 bin 425 adet büyükbaş hayvan aşılanarak yüzde 85 olan hedef de aşılarak yüzde 92’li bir başarı elde edildiğini söyledi.

Birşen, yine ilkbaharla birlikte başlatılan Kuduz aşılama kampanyası kapsamında 829 sahipli köpeğin Kuduz Hastalığına karşı aşılandığını, kuduz aşılamasının İl ve İlçe müdürlüklerince ücretsiz olarak yıl boyu devam ettiğini hatırlattı.

İlkbahar şap aşılaması sonrası başlatılan, hayvanlarda çok büyük ekonomik kayıplara neden olan Sığırların Nodüler Ekzantemi (Sığır Çiçeği) Hastalığına karşı 56 bin 975 büyükbaş hayvan aşılanarak yüzde 82 aşılama başarısı elde edildiğini ifade eden Birşen, ayrıca sonbahar dönemi saha çalışmalarında 3 aylıktan büyük dişi buzağılar ile kuzu/oğlaklara Brusella aşısı uygulanmaya başlanmış ve günümüze kadar 7 bin 674 adet dişi buzağı ile 534 adet kuzuya aşı uygulaması yapıldığını söyledi.

Brusella aşısının hem insanlara bulaşabilen olması hem de hayvancılık desteklemeleri şartlarından biri olması sebebiyle yıl sonuna kadar devam ettirileceğini kaydeden Birşen, küçükbaş hayvanlarda PPR (Veba) aşılamalarının ise talep edilmesi halinde kampanya dışı olarak en kısa sürede yapıldığını, ağırlıklı olarak sonbahar aşılama kampanyası şeklinde yürütüldüğünü ve bugüne kadar il genelinde 13 bin 326 küçükbaş hayvana koyun keçi vebası aşısı uygulandığını belirtti.

Kampanyanın yürütülmesinde merkez ve ilçe müdürlüklerinde görev alan ve katkı sağlayan tüm idarecilere ve gece gündüz demeden fedakârca çalışan tüm personeline teşekkür eden Birşen, yetiştiricilere de aşı kampanyalarına gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek bu duyarlılıklarının süreklilik arz etmesini diledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.