Gümüşhane’de 2018 yılı 2.İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.
Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Memiş, 2018 yılında kamu kuruluşlarına 3 milyar 954 milyon 567 bin lira proje tutarlı işi bulunduğunu, kuruluşlar bazında en fazla yatırım harcamasının Karayolları 10.Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını söyledi.
Gümüşhane son 15 yılda aldığı yaklaşık 9 milyar liralık yatırımla kişi başına en fazla yatırım alan illerin başında geldiğini, adeta tüneller, baraj ve göletler şehri olduğunu kaydeden Vali Memiş, “Dağların arkasında yaşayan bizleri düşünen bir Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Hükümetimiz, Milletvekillerimiz var. Bizler yerel imkanlarla ne kadar hizmet üretirsek üretelim bizim ilimizi diğer illere ve diğer ülkelere ulaştıran büyük kamu yatırımları olmasa bunların önemi olmaz. Vizyonel yatırımları Cumhurbaşkanımız sayesinde almaya başladık, bunun mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Devam eden duble yollar ve tünellerle ulaşımın kısa sürede yapılacağını ifade eden Memiş, “Havalimanı ihale edildi ve müteahhit firma çalışmalarına başladı. Kısa süre içerisinde bitirilecek. Bunlar bizim geleceğe umutla bakmamızı sağlayan ve tersine nüfus göçünü yaşamamızı sağlayacak olan büyük kamu yatırımları. Bunlarla gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“Kayalıklara kurulmuş Türkiye’de tek iliz”
Gümüşhane’nin birtakım alameti farikaları olduğuna değinen Vali Memiş, şunları söyledi: “Kayalıklara kurulmuş Türkiye’de tek iliz. Dağlık yerlere kurulan var ama kayalıklara kurulan tek il Gümüşhane. Bu belediye hizmetlerinin maliyetini diğer illere göre 5 kat fazlalaştırıyor. Bütün belediye başkanlarımızın gösterdiği performanstan ziyadesiyle memnuniyetimi ifade ediyor, hepsini tebrik ediyorum. 1,5 yılda KÖYDES, Özel İdare ve merkezi idare kaynaklarıyla bu kent 600 kilometre yol yaptı. Bu bir Türkiye rekoru. Bu yıl hedefimiz 500 kilometre idi ancak yeni KÖYDES düzenlemesiyle bu rakamı revize etmemiz gerekti. Bu programı en iyi uygulayan illerin başında olacağız.”
“Kelkit havzası Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olacak”
Gümüşhane’nin tarım ve hayvancılık verilerinin de iyiye gittiğini ve tarımsal hasılanın da arttığını dile getiren Vali Memiş, “Kelkit havzasında devam eden 30 baraj ve göletin sulayacağı yaklaşık 500 bin dönüm arazi de hesaba katıldığında o havza Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olacak. Bir üniversite kentiyiz. 20 bin genç beyin ilimize büyük değer katıyorlar. Üniversitemizle gurur duyuyoruz. Öğrenci sayısını 30 bine çıkarmak, akademik performansını yükseltmek yönünde hedeflerimiz var. Eksiklerimiz olabilir, bu eksiklerle beraber önemli olan huzur ve uyum içerisinde Gümüşhane’ye hizmet etmektir” şeklinde konuştu.
Gümüşhane’de yaşayan hiçbir vatandaşın başka yerde yaşayanla imrenmemesini istediklerini, Gümüşhane’de yaşadığı için insanların mutlu ve huzurlu olmalarını istediklerini kaydeden Vali Memiş, tek amaçlarının bu olduğunu ve bu amaç doğrultusunda emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.
“Havalimanı ve tüneller bittiğinde tersine göçü göreceksiniz”
Türkiye’nin en başarılı bölge müdürlüklerinin olduğu bölgede oldukları için şanslı olduklarını da dile getiren Vali Memiş, “Kamu kaynağını çok iyi şekilde kullanıyor, israf etmiyoruz, başkasına da peşkeş çekmiyoruz. Bir kuruşun bile hesabını yapıyoruz. Biraz daha duyarlılık bekliyoruz bölge müdürlüklerimizden. Köylerimiz dolmaya başladı. Havalimanı ve tüneller bittiğinde tersine göçü göreceksiniz. Altyapı yatırımları ve diğer temel hizmetleri ne kadar iyi yaparsak o kadar hemşehrilerimizin kente gelmesi mümkün olacak” dedi.
“Tarımsal hasılamızda yüzde 24’lük artış yaşadı”
Toplantıya katılan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş ise devletin Gümüşhane’ye çok güzel yatırımlar yaptığını, kamu yatırımları açısından nüfus başına bakıldığında en fazla yatırımın Gümüşhane’de olduğuna dikkat çekerek, “Daha çok çalışmak zorundayız. İnsanlarımız artık göçmen kuşlar gibi oldu. Yaz nüfusumuz en az 3-4 misli olduğu döneme giriyoruz. Özellikle 2 sektörde kamu yatırımlarıyla kentin kalkınacağını söylemiştik. Biri tarım biri turizmdi. TÜİK verilerine göre tarımsal hasılamızda yüzde 24’lük artış yaşadı. Hayvancılık gelişiyor, sulama tesislerimiz yavaş yavaş devreye giriyor. Bu sulamalar da devreye girince 2 milyarlın üzerine çıkacağız” diye konuştu.
“Bir ülkenin en önemli meselesi gıda”
Bir ülkenin en önemli meselesinin gıda olduğunu belirten Pektaş, “Yapılan hesaplamalara göre 2035 yılında dünyada gıda üretimi bugünden yüzde 12 daha az olacak. Buna karşın nüfusun da 1 milyar artacağı tahmin ediliyor. Gıdaya erişim zorlaşacak, gıda fiyatları yükselecek. Gümüşhane’de modern sulanabilir arazimiz var. Hızlı bir şekilde baraj ve göletleri yapıyoruz. Birinci önceliğimiz bunları biran önce bitirmek” ifadelerini kullandı.
“Bugün ulaşım noktasında gayet iyiyiz”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile dün Gümüşhane’nin Dumanlı köyü sınırlarındaki Santa Harabelerinde incelemelerde bulunduklarını hatırlatan Pektaş, “Orası saklı bir cennet. Turist sayımızı binlerle ifade ederken on binlerle, yüz binlerle ifade edeceğiz artık. Turizm altyapımızı biz devlet olarak yaptıkça özel sektörde buna merak salmaya başladı. Artık insanlar daha çok tabiat turizmine, macera turizmine ağırlık veriyor, yeşille daha yakın yaşamak istiyor. Turistler veya hemşehrilerimiz buraya geldiği zaman sıkılmadan buraları gezdirecek ortamları hazırlamamız lazım. Bütün bunlar ulaşımla oluyor. Bugün ulaşım noktasında gayet iyiyiz. Zigana, Vauk, Pekün tünelleri devam ediyor. İnşallah bir aksilik olmazsa Pöske ihale ediliyor. Tersun’da projeler başladı. Biz 2023’e çok hazır bir iliz. Bu yatırımların birçoğu o zamana kadar yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.
Toplantıda daha sonra yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri tek tek söz alarak kurumlarının yaptığı ve planladığı çalışmalarla ilgili sunum gerçekleştirdi.
“Gümüşhane Karadeniz’in GAP’ı”
İlk sunumu yapan Devlet Su İşleri 22.Bölge Müdürü Oğuz Kasap, Gümüşhane’de 81 projeden 58’inin devam ettiğini, 23’ünün ihale aşamasında olduğunu belirterek, 28 göletin inşa, 15 göletin işletme, 17 göletin de planlama aşamasında olduğu Gümüşhane’yi ‘Karadeniz’in GAP’ı’ olarak nitelendirerek önümüzdeki yıllarda bu projeler hizmete girdikçe çiftçilere olan katkısının görüleceğini kaydetti.