Gümüşhane'de Mesleki yeterlilik belgelendirme hizmetleri kapsamında belge alma zorunluluğu bulunan meslekler içerisinde yer alan Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi ve Duvarcı sınavları GTSO aracılığıyla ilk kez yapıldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yetkili belgelendirme kuruluşu Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. (MEYBEM) işbirliğinde gerçekleştirilen ve yazılı, sözlü mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 farklı aşamadan oluşan sınavda başarılı olan ve mesleki açıdan yeterlilik koşullarını sağlayan katılımcılara Mesleki Yeterlilik belgesi verilecek.
GÜMÜŞHANE’DE İL KEZ YAPILDI
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan 40 meslekte 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren belge zorunluluğuna ilişkin hükümlerin yürürlüğe girdiğini ancak yapılan uzatma ile yılbaşından itibaren uygulamaya geçileceğini belirten GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay, bu hükümler doğrultusunda Gümüşhane deki ilk belgelendirme sınavlarının yapıldığını söyledi.
TOBB tarafından Türkiye’deki oda ve borsaların Mesleki Yeterlilik Belgelerinin verilmesi ve taleplerin toplanması amacıyla yetkili kılındığını belirten Akçay, GTSO’ya yapılan başvurular sonucunda MEYBEM ile işbirliğine gidilerek gerçekleştirilen ilk sınavda duvarcı, demirci ve ahşap kalıpçıdan oluşan 40 kişilik gruba yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan ilk sınavın yapıldığını söyledi.
SINAVLAR MEYBEM TARAFINDAN YAPILIYOR VE DEĞERLENDİRİLİYOR
Yazılı, mülakat ve uygulamalı olmak üzere 3 etaptan oluşan sınavların MEYBEM tarafından yetkilendirilen görevliler tarafından yapıldığını ve yine MEYBEM tarafından yetkilendirilmiş görevliler tarafından değerlendirileceğini söyleyen Başkan Akçay, bu değerlendirme sonucunda mesleki açıdan yeterli görülen kişilere Mesleki Yeterlilik belgelerinin verileceğini, yeterli düzeyde olmayanların ise belge alabilmeleri için tekrar sınava tabi tutulacağını söyledi.
40 FARKLI MESLEK DALI VAR
Tebliğe göre tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfında yer alan ahşap kalıpçısı, alçı levha uygulayıcısı, alçı sıva uygulayıcısı, alüminyum kaynakçısı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı, duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi, ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı, otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı gibi 40 farklı meslek grubuna mesleki yeterlilik belgesine sahip olma zorunluluğu getirildiğini belirten Akçay, daha önce ustalık belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm alan ve dallarda çalıştırılanlar için belge şartı aranmayacağını belirtti.
TEBLİĞE AYKIRI İŞÇİ ÇALIŞTIRAN FİRMALARA CEZA UYGULANACAK
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin tebliğe aykırı davrananlara ve Mesleki Yeterlilik Belgesi almayan kişilerin çalıştırması durumunda işletmelere yılbaşından itibaren kişi başı 500 TL ceza verilmesini öngören kanun maddesinin uygulanmaya başlanacağını belirten Başkan Akçay, “Bu belgeyi alan kişileri çalıştıran işletmelerin ayrıca sigorta İşveren Payını da devlet karşılıyor. Devletimiz işçilerin istihdam sorunu yaşamaması için çalışırken aynı zamanda da işletmelerimizde belgeli ve eğitimli personelin istihdam edilmesi amacıyla çalışmalar yapıyor. İşletmelerimizin bu tür cezalara maruz kalmamak için tebliğ için belirlenen tarihten önce çalışanları için gerekli yeterlilik belgelerini tamam olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. GTSO olarak odamıza gelen başvurular sonucunda 40 kişiden oluşan ilk grubumuza 3 etaptan oluşan sınavımızı yaptık. İnşallah bu arkadaşlarımıza sınavlarında başarılı olmaları sonucunda Mesleki yeterlilik belgelerini vermiş olacağız” dedi.
Gümüşhane'de Mesleki Yeterlilik Belgesi için ilk sınavlar yapıldı
Gümüşhane'de Mesleki Yeterlilik Belgesi için ilk sınavlar yapıldı
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Gümüşhane'de Mesleki yeterlilik belgelendirme hizmetleri kapsamında belge alma zorunluluğu bulunan meslekler içerisinde yer alan Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi ve Duvarcı sınavları GTSO aracılığıyla ilk kez yapıldı.
Paylaş: