Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane iş dünyası GÜSİAD'ın iftarında buluştu

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (GÜSİAD) geleneksel iftar programı Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.

Gümüşhane Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (GÜSİAD) geleneksel iftar programı Dedeman Otel’de gerçekleştirildi.

GÜSİAD’ın yeni genel başkanı Yüksel Yalçın’ın projelerini açıklama fırsatı bulduğu programda çok sayıda Gümüşhaneli iş adamı bir araya geldi.

Toplantıda yaptığı konuşmada 10 yılı aşkın süredir GÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliğinden sonra yeni dönemde daha çok çalışmaları anlamına gelen bu görevlendirmenin hakkını vermek için gece gündüz gayret edeceklerini ifade eden Başkan Yalçın, bugüne kadar gerçekleştirdiği STK çalışmalarından bahsetti.

“GÜSİAD iş dünyamızın en güçlü sesidir”

Hem iş yaşamındaki tecrübelerini hem de STK’lardaki birikimleriyle GÜSİAD’ı daha da güçlü kılmak için gayret edeceklerini dile getiren Yalçın, “GÜSİAD, Gümüşhanemizin iş Dünyasında değer üretmek üzere yola çıkmış bugüne kadar geldiği yolculuktaki öyküleriyle gerek iş dünyasının gerekse Gümüşhaneli hemşerilerinin kanaatlerinde güçlü bir değer oluşturmuş bir STK’mızdır. İş dünyamızın en güçlü sesidir. Şimdi bize düşen bugün gelinen bu başarı öykülerini kesintisiz gayretlerle daha da ileriye taşımaktır.
Derneğimize vizyoner çizgisi ve bilim adamı kimliği ile sağladığı faydalarla birlikte GÜSİAD’ı hemşeri camiamızda saygın bir konumda markalaşmasına katkı sağlayan, derneğimizin 23 yıllık yaşamının her döneminde aktif görev almış, 11 yıl başkanlığımızı yürüten ve bugün de kılavuzluğu ile yanımızda yer alan Prof.Dr.Kenan Aydın hocamıza huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Bir teşekkürü de, derneğimizin kurucular kurulunun ardından bugüne kadarki dönemlerde görev almış dernek başkanlarımızı ve yönetim kurullarına ve siz değerli üyelerine yapmak istiyorum” dedi.

GÜSİAD’ın İstanbul Esenyurt’ta yaptırdığı 245 yataklı ‘Öğrenci Oteli’ denilebilecek son derece konforlu 5 yıldızlı yurdunun hizmete açıldığını hatırlatan Yalçın, “Açılış programımızda yurdumuzun arsasının temininden, binasının yapımının tamamına bir tek tuğla dahi bağış yapan herkese, bu konuda sonuna kadar yanımızda yer alan,  kuruluş tarihi itibarı ile Gümüşhane’nin İstanbul’daki ilk derneği olan Gümüşhane Kültür Yardımlaşma Derneğine, başta bugünkü başkanı olan Doç.Dr.Metin Akagün ağabeyimize ve yönetimine bir kez daha teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz ay içinde resmi açılışını yaptığımız bu yurdumuzun yapımında emekleri ve katkıları olanlara kıymetli başkanımız, ve Gümüşhane Milletvekilimiz Sn.Osman Akgül ve ile birlikte plaketlerimizi takdim ettiler. Huzurlarınızda sizlerin adınıza da bir teşekkürü buradan edelim. Zira, böylesi ebedi kalacak eserlerin mimarlarını takdir etmek onları yenilerine teşvik etmek, en önemlisi örnek fedakarlıklarını kamuoyu ile paylaşmakta görevimiz” diye konuştu.

“Sektör Komiteleri” modeli oluşturulaacak

Geçtiğimiz dönemlerde yapmak istedikleri fakat yurt yapımı süreçlerinden dolayı gerçekleştiremedikleri, bu dönemde üzerinde gayret etmeyi düşündüğümüz çalışmaları davetlilerle paylaşan Yalçın, şunları söyledi: “Öncelikle, GÜSİAD üyelerinin iş sahası gruplamalarını yaparak faaliyet planlamamızda “SEKOM- Sektör Komiteleri” modelini oluşturacağız.  Henüz kesinleşmemekle birlikte başlangıçta bu komiteler; İnşaat Firmaları, Sektör Komitesi, İmalatçı firmalar Sektör Komitesi, KOBİ ler, Özel Eğitim Kurumları, Sektörü Komitesi, HoReCa- Hotel Restaurant ve Cafe hizmetleri Sektör Komitesi, Mühendislik-Mimarlık-Yapı denetim ve Müşavirlik Firmaları Sektör Komisyonu, Ticari Firmalar (Direk Ürün alıp satan). Böylelikle her sektör kendi kurullarında üyeleri toparlayacak ve kendi etkinliklerini planlayıp, yönetim kurulumuzla paylaşıp, planlamış olacaklar. Bu çalışma ile önce kendi içimizde birbirimizin müşterisi olmayı temin edeceğiz. İkinci aşamada, birbirimizin iş çevresine iş sahalarımızı pazarlayacağız. Üçüncü aşamada ulusal pazara tanıtımlarımızı yoğunlaştıracağız. Son aşamada da ihracat yapan firmalarımızın işlem hacimlerini geliştirmek için TİM destekli programlar planlayacağız. Mesleki kuruluşların gücünün içinde olacağız. İTO ve İSO ile güçlü ilişkiler kuracağız. Buralardaki sektör kurullarında yer alacağız. Halen alan arkadaşlarımız var, sayılarını artıracağız. Buralarda yaşayan iş fırsatlarını GÜSİAD üyelerimize aktaracağız. Bütün bu çalışmaları yaparken, önceki başkanımız Prof.Dr.Kenan Aydın hocamızla İş Geliştirme Süreçlerinde çözüm ortağı olarak özel ve devlet  üniversitelerden olmak üzere en az iki üniversite ile İşbirliği Protokolleri oluşturmak istiyoruz. Bu girişimle Üniversite-Sanayi ve Sivil Toplum üçgenini GÜSİAD girişimleri ile model haline getirmek istiyoruz. SEKOm başkanlarımızı, ülkenin içinde bulunduğu güncel iş-politik mevzularında da ulusal Medyada TV’larda sesimiz olsunlar istiyoruz. Sanayicinin sesi olsunlar, eğitim camiasının sesi olsunlar, inşaat ve kentsel dönüşüm bahislerinde hem teknik konuları paylaşsınlar hem de GÜSİAD ı markalaştırsınlar. Bugün sahip olduğumuz üyelerimizin iş sahasının gücünü dışa dönük bir pazarlama ile sahaya açalım diyoruz.”

5G projesi

Bir diğer önemli projelerinden birisinin de “5G” olduğunu dile getiren Yalçın, “Gümüşhane- Erzincan-Trabzon-Bayburt- Giresun ile birlikte 5G gücü oluşturmak. Bir nevi Bölgesel Güç Birliği Programı. Doğu Karadenizden yükselen İş Dünyasının İşbirliği Gücü. Bunu yaparken, komşu 4 ilin Sanayici ve İş Adamları dernekleri ile sürekli İŞGET- İş Geliştirme Toplantıları yapacağız. İlk buluşmalar bu iş adamları derneklerimizin yönetimlerinin ve yetkili kurullarının hem tanışmaları hem de üye envanterlerini paylaşmak olacak. Bu illerin de SİAD’larının hepsinin merkezleri İstanbul’da. Sonra, DK İŞ DÜNYASI KURULTAYI yapalım istiyoruz. Her yıl bir SİAD buna ev sahipliği yapabilir. Bir tam gün sürmesini öngördüğümüz bu İş Adamları Kurultayında her ilin SİAD Başkanı, hatta Vali ve belediye başkanları, Ticaret Sanayi odası başkanları yarım saatlik sunular yapabilirler. Burada elde edeceğimiz sinerji, beklediğimizi verirse bu defa 2008 yılında Gümüşhane’de yaptığımız Gümüşhane Sanayi ve Ticaret Fuarını her yıl bir ilin ev sahipliğinde yapabiliriz. Bu çalışmaların altlığını doğru oturtabilirsek, doğaldır ki, bu 5 ilin valileri, Belediye Başkanları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, Üniversite Rektörleri de bu çalışmalara ziyadesiyle destek vereceklerdir. Kalkınma bakanlığından böylesi bir fuar için fevkalade destek alabileceğimizi düşünüyoruz. Bu program bizi ve mülki erki motive ederse, küçük çaplı butik panayırların “365 gün Ticaret” Temalı Gümüşhane’de Sanayi Ve Ticaret Merkezi yerleşkesi projesi de gerçekleşmiş olur” dedi.

10 yılı aşkın bir süredir devam eden burs hizmetinin yanısıra önümüzdeki yıl başka bir programı devreye almayı planladıklarını kaydeden Yalçın, Gümüşhaneli öğrencilerden stratejik teknoloji alanlarında okul derecesi 3,90/4 olan 3 öğrenciyi mezuniyetin bir önceki yılında yurtdışına yaz okul-staj programına göndermek istediklerini belirterek, “Bu konunun planlamasını ilerleyen aylarda kararlaştıracağız. Şu an aklımızdan geçen, Nükleer, Uzay ve Havacılık, Yazılım Mühendisliği gibi. Bunun için de bu alanların en iyileri olan ülkeler mesala, Amerika, Japonya ve Almanya gibi. Bunun yanında gençlerimizin İnovatif yetenekleri desteklemek için GÜMÜP ile birlikte “Proje Yarışması açılması” planlarımızı hayata geçirmek istiyoruz.  Yani, 300 öğrenciye burs vereceksek 250 öğrenciye verelim, ama bu katma değerleri yüksek projeleri hayata geçirelim” ifadelerini kullandı.
 
Gümüşhane pazarı konsepti

Gümüşhane yerel kaynaklarının gelişimi için de bir proje önerisi sunan Yalçın, adını “Gümüşhane Pazarı” koydukları projelerini şöyle açıkladı: “Malatya Pazarı gibi “Gümüşhane Pazarı” zincir “yerel Pazar” projesi yapalım istiyoruz. Gümüşhane, Trabzon, Samsun, Ankara, Bursa, Kocaeli, İstanbul 2, İzmir olmak üzere 10 şubeli butik yerel Pazar dükkanı. Gümüşhane evleri konseptinde dış mimarisi çalışılmış şekliyle içinde; Pestil-Köme, Bitkisel Çaylar, Elma, çeşitlenmiş peynirler-otlu-dumanlı vsv, köy ekmekleri, Siron, kuşburnu, tereyağı, gibi ambalajları özel tasarlanmış tamamı Gümüşhane’den getirilme şartlı konsept dükkan oluşturalım. Bu dükkanın kuruluş sermayesine KOSGEB devlet 50 bin TL civarında veriyor, 50 Bin TL de biz sağlayalım Girişimci de 50 bin TL sağlasın. Bunu başlarken modl birkaç tane deneyip 10 sayısına ulaştıktan sonra da “butik yerel Pazar” halinde zincir mağazası yapıp, sonra da franchazinge dönelim. Bu dükkanlar her yıl 10 öğrenciye burs desteğini zorunlu kılabiliriz. Bu projeyi Gümüşhane GÜSİAD Şubemizle organize edebiliriz. Detaysız taslak çalışmadaki ciro öngörümüzde sadece 10 şube için toplamda yılda en az 20 Milyon TL’lik bir işlem hacmi meydana getirebiliyoruz.

Her ilçeye bir atölye projesi

Yine Gümüşhane’ye destek kapsamında, her ilçeye bir atölye projemiz olabilir. İstanbul’daki 2. El makine Marketlerden oldukça ekonomik satın alımlarla bağış şekliyle Gümüşhane’de her ilçede “bir yıl bir atölye” (ahşap-metal vs) projesini hayata geçirebiliriz. Gümüşhaneli Pestil Köme imalatçılarını İstanbul merkezli Koska-Simit Sarayı-Güllüoğlu vs zincir cafeterialarda patiseri ürünü olarak argelerini çalıştırabiliriz. Bunun için Gümüşhane Tic Sanayi Odası ve Pestilciler Birliğimizle ortak çalışma yapabiliriz. Sayıları bugün 10 bini geçmiş farklı markalarla gıda zincirleri sektörleri oluşmuş durumdadır. Her gün büyüyen bu sektörü ihmal etmemeliyiz.

Turizm ve tanıtım çalışmaları

Trabzon-İstanbul uçak seferlerinde Ağustos ayında (turizmin en çok olan dönemi) tekli baklava kutularında pestil köme ikramının sağlanması, bilbordlara İstanbul başta olmak üzere Gümüşhane Pestil Kömesi reklam afişleri astırabiliriz.

Gümüşhane’nin turizm potansiyeli konusunda girişimci çabalarımız devam edecektir. Yatırımcıların motivasyonları konusunda klavuz rolümüz olabilir. Bu başlıkta geçmiş dönemlerde başta Süleymaniye olmak üzere yapmış olduğumuz birçok etkinliklerimiz var.

“Her GÜSİAD üyesinin dikili 29 ağacı olsun”

Ayrıca kalıcı bir sosyal projemiz de olsun istiyoruz. Yine Gümüşhane’de, GÜSİAD’ın bir ormanı olsun, her yıl mütemadiyen ağaç dikimi için çalışma yapabiliriz. Bugün TEMA 5 TL’ye fidan dikiyor. İlla da oraya gitmek gerekmiyor. TEMA ile ortak proje yapabiliriz, 10 yılda binlerce ağacı-fidanı olan bir GÜSİAD ormanı ile sosyal proje yapabiliriz. Hatta bu konuda öncü girişimi yapmış Metin Akagün ağabeyin Süleymaniye’de ki fidanlığı bizler için örnektir.

“Türkiye’de en iyi İnşaatı Gümüşhaneliler yapar, en iyi İnşaat Mühendisi de Gümüşhane Üniversitesinden yetişir”

Gümüşhaneli iş adamlarının İnşaat Sektöründeki marka gücünü olabildiğince pazarlamayı öngörüyoruz. Bunun için Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü ve İnşaat Müh. Bölüm Başkanlığı ile sinerji oluşturabiliriz. Akademik gücün desteğini yanımıza alır, eş zamanlı Gümüşhane Üniversitesi’ni de pazarlamış oluruz. Bu çalışmada ana temamız; Türkiye’de en iyi İnşaatı Gümüşhaneliler yapar, en iyi İnşaat Mühendisi de Gümüşhane Üniversitesinden yetişir” Tabi bu uzun vadede sağlanacak bir şey, ama bunu başarabiliriz.  Bunun için GÜ İnşaat Fakültesi laboratuvarlarını son model teknoloji ile donatmak ta var, bu konuyu da çalışmamız lazım.

“Gümüşhaneli iş dünyası kimliği oluşturmayı öngörüyoruz”

Diğer illerdeki temsilcilerimizin çalışma usul esaslarını da yapılandırıp, ülke genelinde topyekün bir Gümüşhaneli iş dünyası kimliği oluşturmayı öngörüyoruz. Ankara GİAD ile de güç birliği yapacağız. Her ilde bu potansiyelimizi bir çıkaralım ki, yıllık 3-5 milyar TL’lik işlem hacminde networkü olan bir iş dünyasının en etkili ve saygın iş adamları topluluğu olalım.”

“Birlikte çalışacağız, birlikte gayret edeceğiz, birlikte markalaşacağız”

Hemşerilik anlayışlarının ulusal yada küresel iş dünyasına yeni bir alternatif oluşturmak değil, daha organize, daha sistemik şekliyle tamamlayıcısı olmak olduğunu dile getiren Yalçın, “Oluşturulacak her akıllı iş planı aynı zamanda yerelin kalkınmasına pozitif bir katkı sağlayacak. Sizlerin de destekleriyle bu başlıklarda kısa orta ve uzun vadede gayretlerimiz olsun istiyoruz. Birlikte çalışacağız, birlikte gayret edeceğiz, birlikte markalaşacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.