Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane İŞGEM’de İmzalar Atıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane ve Torul arasında bulunan Harmancık Köyü’nde 26 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Gümüşhane İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) proje alanının yer teslimine ilişkin imzalar atıldı.

Gümüşhane ve Torul arasında bulunan Harmancık Köyü’nde 26 dönüm arazi üzerine kurulacak olan Gümüşhane İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) proje alanının yer teslimine ilişkin imzalar atıldı.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından yürütülen ve toplamda 9 milyon Euro’ya mal olması planlanan projenin imzaları, Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yüklenici firma ve müşavir firma yetkilileri tarafından atıldı.

İŞGEM PROJESİ

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilen Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi yaklaşık 9 milyon Avro yatırımla hayata geçiriliyor. Bölgesel girişimciliğin artırılması ve desteklemesinde önemli bir rol oynayacak olan Projenin bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Gümüşhane’nin kalkınması için büyük bir potansiyel barındıran geleneksel ürünlerin seri imalatına geçilmesi ve yeni ihracat pazarlarına odaklanarak yerel KOBİ’lerin rekabet güçlerinin artırılması amacıyla Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) kuruluyor. Gümüşhane Belediyesi, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası, Gümüşhane İl Özel İdaresi, Gümüşhane Köylere Hizmet Götürme Birliği, Kelkit Belediyesi ve Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin ortaklığında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından Rekabetçi Sektörler Programına sunulan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) Projesi ile yöresel ürün üretiminde iş geliştirmek isteyenlere eşit girişim, iş ve gelir olanağı sağlanması hedefleniyor.

İŞLETMELERİN YÜZDE 25’İ KADINLARA VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAHSİS EDİLECEK

Kurulacak İŞGEM’de 20 girişimciye yer verilecek. İşletmeler şeffaf, adil ve rekabete dayalı bir süreç içinde seçilecek. İşletmelerin yüzde 25’i kadın ve genç girişimciler için tahsis edilecek. Girişimcilerin iş planları profesyonel danışmanlık hizmeti sunan uzmanlar tarafından yeniden tasarlanacak ve ihracat odaklı iş planları oluşturulacak. İŞGEM için bir iş planı ve işletim kılavuzu hazırlanacak ve İŞGEM’in kurumsal kapasitesi artırılacak.

Proje bünyesinde işletmelerin ortak kullanımına açık, köme ve pestil ürünleri için pilot üretim ve paketleme ünitesi ile eğitim salonu da oluşturulacak. Paketleme ünitesi ile ürünlerin daha sağlıklı saklanması ve raf ömürlerinin uzaması sağlanırken, bu imkana sahip olmayan girişimciler kendi markalarını oluşturarak iç ve dış piyasaya mallarını daha rahat pazarlayabilecek.

KOBİ’lerin rekabet güçleri eğitimler ve uzun dönemli danışmanlık hizmetleriyle de artırılacak. Güçlü ve tam donanımlı bir altyapı ile KOBİ’lere destek sağlayacak olan Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi Projesinin, bölgesel girişimciliğin artırılması ve desteklenmesinde öncü rol oynaması bekleniyor.

REKABETÇİ SEKTÖRLER PROGRAMI NEDİR?

Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği anlaşması çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen, yaklaşık 900 milyon Avroluk bir bütçeyi projeler aracılığı ile kullandıran bir programdır. 2007 yılından bu yana yürütülen Program ile, Türkiye’deki bölgesel farklılıkların dengelenmesi için KOBİ’lerin rekabet gücünün artırılarak sosyal ve ekonomik kalkınma sağlanması amaçlanıyor.

Programın, 2007-2013 yıllarını kapsayan ilk döneminde yaklaşık 500 milyon Avro bütçeyle Hatay’dan Sinop’a, Mardin’den Yozgat’a 43 ilde büyük çaplı yatırımlar hayata geçiriliyor. Rekabetçi Sektörler Programı ile KOBİ’lerin altyapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretimin katma değerinin artırılması, finansa erişim ve turizm altyapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak aktarılıyor.

Bu önemli yatırım programı, yüzlerce KOBİ ve işletmeye teknik altyapı, AR-GE, dış ticaret, pazarlama ve işletme yönetimi, lojistik ve depolama gibi alanlarda kendisini geliştirme ve bu sayede iş ve rekabet edebilme gücünü artırarak yeni pazarlara açılma şansı sağlayacak. Artan iş ve rekabet gücüyle, yaratılan yeni iş imkanlarıyla Programın hedef bölgelerinde ekonomik ve sosyal refahın da artırılması hedefleniyor. Öte yandan AB-Türkiye mali işbirliğinin yeni dönemi kapsamında, önümüzdeki günlerde hedef bölgesi tüm Türkiye olarak genişleyecek olan Rekabetçi Sektörler Programı, yenilikçilik ve AR-GE gibi alanları da destek kapsamına alarak kalkınma hamlelerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı planlıyor.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.