Gümüşhane Üniversitesi ‘Gümüşhane’nin Tarihi’, ‘Seyyahların Gözüyle Gümüşhane’ ve ‘Kültürlerarası İletişim Öğrenci Sempozyumu’ başlıklarında 3 yani kitap yayınladı.
Gümüşhane ve çevresi ile ilgili önemli akademik çalışmaların yer aldığı eserlerin örnek basımları Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın’a verildi.
Üniversitelerin temel görevlerinden birinin ülkenin geleceği olan gençleri mesleklerinde en donanımlı bir şekilde yetiştirmek; diğerinin ise bilimsel çalışmalar yapmak olduğunu vurgulayan Rektör Günaydın, üniversitelerin öncelikli olarak kurulduğu bölgeye karşı borçlu olduklarını ve bunun için de bölgenin gelişimi kadar bölgenin tarihi, sosyal ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmaya dönük çalışmalar yapması gerektiğini söyledi.
Gümüşhane Üniversitesinin kurulduğu günden bu güne Gümüşhane’de tarihi, sosyal ve kültürel yönlerden birçok çalışmaya imza attığını belirten Rektör Günaydın, “Geçtiğimiz dönemde eğitim-öğretim faaliyetlerimiz yanında çok sayıda akademik çalışma gerçekleştirdik. Son olarak bölgemizin tarihi, sosyal ve kültürel değerlerini ortaya çıkaran ve bu anlamdaki bölgesel gelişimimize önemli katkı yapacağını düşündüğümüz 3 eserimizi yayınlamış olduk. Bu eserlerden ilki “Gümüşhane Tarihi” isimli kitaptır. Bu çalışma, düzenlemiş olduğumuz Gümüşhane Tarihi ve Ekonomisi Sempozyumunda sunulan bildirilerin kitaplaştırılmış halidir. İçerisinde 28 akademik bildiri bulunmaktadır. İlk çağdan günümüze kadar Gümüşhane’nin sosyal, ekonomik, coğrafi, din ve tasavvuf, vakıf ve mimari gibi değerlerinin ele alındığı kitabın İlimizin tarihine ışık tutması açısından önemli bir kaynak olduğunu söyleyebilirim. İkinci eserimiz “Seyyahların Gözüyle Gümüşhane” adlı çalımadır. Bu kitap, Osmanlı devrinde bulunan ve başta ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin 1648’de Gümüşhane’ye uğramasıyla başlayan tarihin 1919 yılına kadar aralarında İngiliz, Alman, Amerikalı ve Rusların bulunduğu toplam 54 seyyahın gözünden Gümüşhane’yi anlatmaktadır. Kitap, Gümüşhane’nin fiziki, coğrafi, ekonomik, ulaşım, tarım gibi alanlarının yanı sıra sosyo-kültürel yapı ve Ermeni olaylarıyla ilgili önemli bilgileri içermektedir. Üçüncü eser ise Edebiyat Fakültemiz tarafından düzenlenen ve Türkiye’deki 21 üniversiteden lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindeki 35 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen Kültürlerarası iletişim Öğrenci Sempozyumunda sunulan bildirilerden oluşmaktadır. Bu eserlerin üniversitemize ve bölgemize kazandırılmasında başta akademisyen arkadaşlarımız olmak üzere emeği geçen bütün personelimizi tebrik ediyorum.” dedi
Yayımlanan eserler Türkiye’deki başta kütüphaneler olmak üzere kurum ve kuruluşlara dağıtılacak. Ayrıca kısa bir süre içinde Gümüşhane Üniversitesi Kütüphanesi aracılığıyla eserlerin internet üzerinden erişimi mümkün olacak.
Gümüşhane Üniversitesinden 3 yeni kitap
Gümüşhane Üniversitesinden 3 yeni kitap
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Gümüşhane Üniversitesi ‘Gümüşhane’nin Tarihi’, ‘Seyyahların Gözüyle Gümüşhane’ ve ‘Kültürlerarası İletişim Öğrenci Sempozyumu’ başlıklarında 3 yani kitap yayınladı.
Paylaş: