Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane'de 181 Tür Kelebek Var

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhaneli Kelebek Gözlemcisi ve fotoğraf sanatçısı Vehbi Yalçın, Türkiye’de 409 kelebek türü olduğunu, bunlardan 181’inin Gümüşhane’de olduğunu söyledi.

Gümüşhaneli Kelebek Gözlemcisi ve fotoğraf sanatçısı Vehbi Yalçın, Türkiye’de 409 kelebek türü olduğunu, bunlardan 181’inin Gümüşhane’de olduğunu söyledi.

Gümüşhane Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (GÜFSAD) Başkanı da olan Yalçın, dünyanın en renkli hayvanlarından olan Kelebek gözlemi ve fotoğraflaması konusunda Gümüşhane’de ki ender kişilerden birisi.

Bir köy okulunda sınıf öğretmenliği yapan Yalçın, boş zamanlarını kahve köşelerinde geçirmek yerine doğanın en güzel ve sevimli hayvanları olan Kelebekler üzerine araştırma yapıyor.

Kelebeklerin tür sayısı ve popülasyonlarının fazla olduğunu kaydeden Yalçın, gece ve gündüz kelebekleri olarak 2 gruba ayrılan kelebeklerin Türkiye’de 409 türünün tespit edildiğini, bunlardan 181’inin ise Gümüşhane’de olduğunu söyledi.

Kelebeklerin yaşaması için en uygun ortamların geleneksel ot biçiminin yapıldığı bölgeler olduğunu belirten Yalçın, doğal ot biçiminin doğayı sağlıklı kıldığını, bunun da kelebekler için en sağlıklı ortam olduğunu kaydetti.

GÜMÜŞHANE’NİN ENDEMİK KELEBEĞİ: “TORUL ENSİS”

Uçuş dönemleri farklı olan kelebeklerin tümünün aynı ay içerisinde veya yılın her ayında uçmadıklarını belli dönemlerde uçtuklarını kaydeden Yalçın, “Gümüşhane’de bilimsel olarak tespit edilip kayıtlara geçirilen 181 kelebek türü var. Bu rakam Türkiye genelinde de 409. Bunun hemen hemen yarısı Gümüşhane’de var. Alt türlerle birlikte Gümüşhane’de tür sayısı 250’ye çıkıyor. Bunlardan endemik olan yani Gümüşhane’ye özgü olan Torul Ensis dediğimiz Torul Çokgözlüsü türü de 1993 yılında Demirkaynak köyü yakınlarında tespit edildi.” dedi.

Gümüşhane’nin farklı yerlerinde kelebek gözlemciliği ve fotoğrafçılığı yaptığını dile getiren Yalçın, Gümüşhane’de bilim adamları tarafından korunması gerektiği bildirilen 2 kelebek alanı olduğunu belirterek bunlardan birisinin Artabel bölgesi diğerinde de Tersun geçidi olduğunu sözlerine ekledi. Bu iki bölgenin hem tür çeşitliliğinin fazla, hem de popülasyonun fazla olduğunu ifade eden Yalçın, doğa fotoğrafçılığı açısından zengin olan Gümüşhane’nin kelebek fotoğrafçılığı açısından da oldukça uygun olduğunu dile getirdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.