Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cemil Meriç, doğumunun 100.yılında Gümüşhane’de şehrin plaka numarası olan 29 bildirilik sempozyumla anıldı.
Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen sempozyuma 9 üniversite ve 4 eğitim kurumundan, 29 bilim insanı, 29 bildiri ile katıldı. İki gün boyunca devam edecek olan sempozyumun ilk gününde açılış programı gerçekleştirildi.
“O TEZATLARI VE FARKLI OLANLARI BİRLEŞTİRDİ”
Cemil Meriç belgeselinden bir kesitin katılımcılara sunulmasıyla başlayan törende konuşan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhsin Kalkışım, Cemil Meriç’i “Edebiyat, tarih, sosyoloji ve felsefe alanlarında eserler kaleme almış, kendi ifadesiyle kendini irfan hayatımıza adamış münzevi ve mütecessis bir fikir işçisi aynı zamanda bir nesir üstadıdır” diye tanımladı.
Cemil Meriç’in dost ve talebe halkasında her renkten ve her meşrepten insanlar olduğunu kaydeden Kalkışım, “Fikir dünyası zıtlıkları, inişleri ve çıkışları barındırıyordu ama o tezatları ve farklı olanları birleştirdi. Cemil Meriç’in sözleri İsrafil’in suru gibi bizi yeniden ihya ediyor, içimizde ki kuşları kanatlandırıyordu. Bu sihirli sözlerin ustası o konuştukça okuyucu idealleri ve özlemleri yeniden inşa oluyor, sarsıcı üslubu irtifa kaybetmiş tefekkür dünyamıza ahirden mızrak gibi saplanıyordu. Bu sempozyumun ilim irfan ve düşünce hayatımıza yeni bir soluk getirmesini düşünüyorum ” dedi.
“GÖĞSÜNDE Kİ GÖZÜ AÇIK OLAN BİR MÜTEFEKKİRDEN BAHSEDİYORUZ”
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise üniversitelerin görevinin kültürel çalışmalara katkı sağlamak ve bu ortamları sunmak olduğuna vurgu yaparak, “Böyle bir sempozyum düzenledikleri için öncelikle Edebiyat Fakültemizi tebrik ediyorum, emeği geçenleri tebrik ediyorum. Cemil Meriç’in gözleri görmüyordu. 32 yaşından sonra kör olmuş. Eserlerinin tamamını bundan sonra sunduğunu görüyoruz. Üstat Necip Fazıl kendisiyle ilgili şöyle diyor “Allah’ın iç gözünün daha iyi görmesi için, dış gözünü kapatmış olduğu gerçek bir münevver” olduğunu ifade ediyor. Gerçekten de göğsünde ki gözü açık olan bir mütefekkirden bahsediyoruz. Bu sempozyumumuzun amacı Türkiye’de 20.yüzyılda düşünce yıldızlarından biri olan Cemil Meriç’i yad etmek. Eserlerinden bize sunmuş olduğu mesajlara dönüp o mesajlar çerçevesinde, kendimize bir yol haritası çizmek olduğunu düşünüyorum. Sempozyumun yararlı olması dileğiyle, hepinize saygılar sunuyorum” diye konuştu.
“YOLUNUZ MUHAKKAK CEMİL MERİÇ’TE KESİŞMELİ”
Sempozyumun açılış oturumu başkanı Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş ise Cemil Meriç ‘in kitaplarını ilk defa orta öğrenimde okuduğunu kaydederek, “Kitaplarını lise yıllarımda, üniversite yıllarımda altını çize çize tekrar tekrar okumuştum. Fırsat bulsam yine altını çize çize tekrar okumak isterim. Eğer batı düşüncesine, batı kültürüne eğer doğu düşüncesine, doğu kültürüne, bu ülkeye, bu ülkenin tarihine bu ülke de olanlara dair sistemli aklı başında tutarlı bir şeyler konuşmak yazmak, ifade etmek istiyorsanız yolunuz muhakkak Cemil Meriç’te kesişmeli. Böyle birisi böyle bir deha, böyle bir bilgi hazinesi. Cemil Meriç benim için kişisel olarak söylüyorum, bu ülkenin iki yüzyıldır yaşadığı travmaları son derece güzel özetleyen son derece güzel teşhislerde bulunan bir münevver, bir arif olarak karşıma çıkıyor. Değerli öğrencilerimize hitap ederek söylüyorum ki ne olur yolunuz Cemil Meriç’le kesişmediyse muhakkak bugünden itibaren yolunuzu Cemil Meriç’le kesiştirin çok şeyler kazandığınızı, onunla kesişmediği süre içerisinde çok şeyler kaybettiğinizi göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Açılış oturumu Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı tarafından “Dönemin Ruhu Eserlerine Sinen ve Çağdaşı Aydınlarla Hesaplaşan Bir Entelektüelin Portesini Çizmeye Çalışmak” konulu sunumu, Cemil Meriç’in sekreterliğini de yapmış olan Cevat Özkaya tarafından ise Cemil Meriç’in anılarından oluşan “Cemil Meriç’te Yazma Serüveni ve Türkiye Yayıncılığına Katkısı” konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Gümüşhane’de 29 bildirili Cemil Meriç Sempozyumu
Gümüşhane’de 29 bildirili Cemil Meriç Sempozyumu
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Cemil Meriç, doğumunun 100.yılında Gümüşhane’de şehrin plaka numarası olan 29 bildirilik sempozyumla anıldı.
Paylaş: