Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de 37.Ahilik Haftası kutlanıyor

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de 37.Ahilik Haftası kutlama programı kapsamında yılın ahisi, kalfası ve çırağına kaftan giydirildi, şed kuşatıldı ve plaketleri takdim edildi.

Valilik Makamında gerçekleşen programda kutlama komitesini kabul eden Vali Aydın Baruş, yılın ahisi seçilen Yusuf Kullukçu, yılın kalfası seçilen Emre (Eren) Elmahti ve yılın çırağı seçilen Muhammed Ali Ağaç'a kaftanlarını giydirip plaketlerini takdim etti.

Programa çocukları ve torunlarıyla gelen yılın ahisi seçilen Yusuf Kullukçu’yu tebrik eden Vali Baruş, “Topluma örnek bir kişilik olduğunuz için sizi ailecek tebrik ediyorum. Ailece bu geleneği devam ettiriyorsunuz. Bu bir simgedir. Geçmişten beri ahilik ticaret hayatımızda çok önemli fonksiyonlar üstlenmiş bir teşkilat. Ustalık, kalfalık, çıraklık geleneği halen devam ediyor. İnşallah bu uzun yıllar sürdürülür” dedi.

Gümüşhane’nin ticaret hayatına katkıda bulunmayı sürdürdükleri için Kullukçu özelinde tüm esnafları tebrik eden Vali Baruş, “Gelecek nesillere de örnek olmasını diliyoruz. Böyle başarılı insanların şehir hayatında ilini layıkıyla temsil eden, onurla, dürüstlükle bu işi yapanları tebrik etmemiz lazım. Bu bir vefa borcudur. Ahilik Haftasında bunu yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Ahilik, esnaf arasında kardeşliği, dayanışmayı tesis eden çok önemli bir toplumsal kurum”

13. yüzyılda Ahi Evran Veli'nin öncülüğünde temelleri atılan Ahiliğin, Anadolu'da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük ettiğini ve günümüzde de ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleriyle esnaf ve sanatkarlara yol gösterdiğini kaydeden Vali Baruş, “Ahilik, esnaf arasında kardeşliği, dayanışmayı tesis eden çok önemli bir toplumsal kurum. Ahilik kardeşlik demek. Tarihsel süreç içerisinde toplumun geneline çok büyük faydası olan esnafın toplum içerisindeki kardeşliği ve dayanışmayı güçlendirmesi için de çok önemli. Bugün de bu anlayışın esnafımız arasında devam etmesini arzu ediyoruz. Esnafımız bizim için çok önemli, milli birlik ve beraberliğimiz için çok önemli” dedi.

Ahilik ruhunun tüm esnafın sadece ticari işlerinde değil dostluk, kardeşlik ilişkilerinde de devam ettirmesini dileyen Vali Baruş, “Topluma örnek oldukları için, güzel bir misal teşkil ettikleri için yılın ahisi, kalfası ve çırağını kutluyorum. Bol ve bereketli kazançlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Programa evlatları ve torunlarıyla gelen Gümüşhane’nin köklü esnaflarından Yusuf Kullukçu da “Bu bizim için ayrı bir onur. Biz ahiliği hep şiar edindik. Merhum babamın bize öğrettiği gibi hep yapmaya çalıştık. Ben sanayiyi hep ailem bildim. Komşularımızla bugüne kadar hep yaren olarak yaşadık ve yaşıyoruz. Babamız bizi iyi ki sanayici yapmış. Memleketimize hizmet etmenin onur ve gururunu yaşıyoruz” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.