Osmanlı İmparatorluğu’nun 10.padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Gümüşhane’de düzenlenen 8.Kanuni Günleri Etkinliği ile anıldı.
İlk olarak kent merkezinde Fuadiye Caddesinden Atatürk Caddesi Belediye önüne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Mehteran eşliğindeki gerçekleşen kortej yürüyüşüne temsili Kanuni Sultan Süleyman ise at üstünde eşlik etti.
Mehter dinletisiyle sona eren programın ardından anma programı daha sonra Kanuni Sultan Süleyman’ın adını verdiği tarihi Süleymaniye Mahallesi ve aynı adlı caminin avlusunda gerçekleştirildi.
Cuma namazının akabinde icra edilen programa Belediye Başkan Vekili Teyyar Demirel, Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, kurum müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
“ONUN İSMİNİN ZİKREDİLDİĞİ BİR MECLİSTE TÜYLERİNİZİN DİKEN DİKEN OLMAMASI, BAŞINIZIN DİKLEŞMEMESİ, GÖĞSÜNÜZÜN KABARMAMASI İMKANSIZDIR”
Gümüşhane Belediyesi mehter takımının gösterisiyle başlayan programda konuşan Vali Yardımcısı Şenol Turan, Türk olmanın çok güzel ve özel taraflarından birisinin de Kanuni Sultan Süleyman olduğunu belirterek, “Onun isminin zikredildiği bir mecliste tüylerinizin diken diken olmaması, başınızın dikleşmemesi, göğsünüzün kabarmaması imkansızdır. Batılı tarih ve edebiyat tarihinde Muhteşem Süleyman adıyla anılması tesadüf değil. Onun olduğu dönemde Türk milleti hemen her sahada zirveleri görmüştür. Sanatta, ekonomide, siyasette, hukukta zirveyi görmüştür. Muhibbi mahlasıyla ismi gibi muhteşem şiirler yazmıştır” dedi.
Turan, adıyla anılan Süleymaniye mahallesini yakın bir gelecekte hem tarihi hem turistik anlamda Kanuni Sultan Süleyman’a yakışır bir hüviyete kavuşturacaklarını da sözlerine ekledi.
Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfı Başkanı Prof.Dr. Ali Baki ise konuşmasında 8 yıl önce başladıkları etkinliğin her geçen yıl gelişerek devam ettiğine vurgu yaparak, özellikle öğrencilere Kanuni Sultan Süleyman’ı anlattı.
“KANUNİ 3 BİN ŞİİRİ OLAN BİR PADİŞAHTI”
Kanuni’nin Arapça, Farsça ve Sırpça bildiğini, 3 bin şiiri olan bir padişah olduğunu, büyük bir devlet adamı şair olduğunu kaydeden Baki, okullardaki tarih derslerinde padişahları sadece savaşlarıyla anlattıklarını ve bunun çok yanlış olduğunu belirterek, tarih denilince akla yalnızca savaş gelmemesi gerektiğini vurguladı.
Kanuni’nin döneminde Osmanlı’nın sahibi olduğu topraklar üzerinde bugün 60 ayrı devlet olduğuna dikkat çeken Baki, Kanuni’nin 72 yaşında ilen Zigetvar seferine çıktığını hatırlattı.
“SÜLEYMANİYE MAHALLESİNE DE KANUNİ MÜZESİ KURULSUN”
Konuşmasının sonunda Trabzon’da Kanuni Müzesi yaptırdıklarını, aynısını Gümüşhane’den de beklediklerini ifade den Baki, Süleymaniye Mahallesinin tarihi dokusuyla birlikte Kanuni Sultan Süleyman’a yakışır bir şekilde düzenlenmesini talep etti.
Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş te gerek savaş meydanlarında, gerek devlet yönetiminde, gerek kamu düzeni alanlarındaki başarısıyla Kanuni Sultan Süleyman'ın taraflı tarafsız tüm dünya tarihçileri tarafından "Muhteşem Süleyman" olarak adlandırıldığını söyledi.
Süleymaniye Mahallesinin iyi analiz edilmesi halinde Osmanlı medeniyetinin niye zirve yaptığının daha iyi anlaşıldığını kaydeden Ateş, "Süleymaniye Mahallesi bu birlikte yaşama ruhu, dünyaya hükmeden Osmanlı İmparatorluğundaki adalet, merhamet, hürmet, hoşgörü ruhudur. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu tarihi kentte Süleymaniye felsefesi oluşturmak, tarihi dokuyu teneffüs etmek ve bu kültürü gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz" dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan Kanuni Sultan Süleyman Gravür ve Fotoğraf sergisinin açılmasının ardından Gümüşhane Belediyesi tarafından katılımcılara Sultan Süleyman pilavı ikram edilmesiyle program sona erdi.
Gümüşhane’de 8.Kanuni Günleri Etkinliği Düzenlendi
Gümüşhane’de 8.Kanuni Günleri Etkinliği Düzenlendi
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Osmanlı İmparatorluğu’nun 10.padişahı Kanuni Sultan Süleyman, Gümüşhane’de düzenlenen 8.Kanuni Günleri Etkinliği ile anıldı.
Paylaş: