İstanbul’daki zabıta memurluğu görevinden emekli olduktan sonra baba ocağı Gümüşhane’ye dönen Fatih Ay, açtığı emlak alım-satım ofisiyle Gümüşhane’de bir ilki gerçekleştirdi.
Ay, gazetemize yaptığı açıklamada, zabıta memuru olduğu süre içerisinde emekli olduktan sonra doğup büyüdüğü baba ocağında bir emlak ofisi açmayı hep düşündüğünü ifade ederek, “Hasanbey Mahallesi’nde açtığımız ofis ile hem Gümüşhane’de bir ilki gerçekleştirmiş hem de emekliliğimi değerlendirmiş oldum” dedi.
Emlak bürosunu açalı henüz bir ay olduğunu kaydeden Ay, “Şu anda beklemekteyiz. Düşüncemiz ileriye dönüktür. Altyapıyı henüz yeni oluşturduk. Bir aylık süre içerisinde bize kira için başvuranların sayısı 9, konut satışı için ise başvuranların sayısı 19’dur. Yavaş yavaş vatandaşlarımız öğrenecek.” açıklamasında bulundu.
Gümüşhane’de konut satışı için talepler aldığını anlatan Ay, şöyle devam etti: “Talepler var. Şu anda yaklaşık kira ve satış için bize başvuranların sayısı 30’a ulaştı. Sadece il içinden değil, il dışından da başvuranlar oluyor. İl dışında yaşayıp da Gümüşhane’de, Kelkit’te, Şiran’da konutunu satmak isteyenler de bize başvuruyorlar.”
“Korkarak Geliyorlar”
Emlakçinin henüz ne yaptığının bilinmediğini ifade eden Ay, “Bu nedenle bize korkarak geliyorlar. Ancak baktığınızda cadde ve sokaklarda işyerlerinin camlarına “kiralık” ya da “satılık” ilanları yapıştırılmış. Halbuki bize başvurulduğunda biz onlara her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Biz, kira ve satış işine gerçek bir şekilde yapıyoruz. İnsanlarımız emlakçiden neden korktuklarını da bilemiyoruz. Alacağımız komisyondan mı çekiniyorlar, onu da bilemiyoruz. Ancak biz bu sorunları tümü ile ortadan kaldıracağız. Gümüşhane’de emlak alım-satış ofisi ilk olduğu için belki de bundan bir çekince duyanlar var” diye konuştu.
“Bize Başvursunlar Yeterli Oluyor”
Ev almak ya da kiralamak isteyenlerin kendilerine başvurması halinde kira ya da satış sözleşmelerini imzalamaları ile işlemin tamamlanacağını da anlatan Ay, daha sonra şunları söyledi: “Kiralamak isteyen olursa ev sahibi ile kiracı arasındaki kira kontratını ofisimizde imzalatıyoruz. Konut almak isteyenler ise yine ev sahibi ile ofisimizde bir araya geliyor, tapuda işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Biri evini diğeri ise parasını alıyor. Biz ise burada sadece aracı oluyoruz. Kiracı ile ev sahibi de aynı şekilde, kira kontratlarını imzalıyor.”
“180 Bin Liranın Altında Daire Yok”
Fatih Ay, Gümüşhane’de 180 bin liranın altında dairenin satılmadığını da belirterek, “2+1’ler 180 bin, 3+1’ler ise 200 bin liraya satılıyor. Kiralar da Gümüşhane’de yüksek. Niye yüksek olduğunu bilmiyorum ama, Gümüşhane’de kiralar gerçekten çok yüksek. Bu kadar inşaat var, bu kadar kiralık konut var ama kiralar yüksek. Bu kadar konut, bu kadar inşaat olup da kiraların yüksek olmasına bir anlam veremiyorum. Bunun sebebi de öğrencinin fazlalığından mı, kamu personelinin fazlalığından mı kaynaklanıyor, bilemiyorum” diye konuştu.
Ofis personelinden Turgay Bostancı ise Gümüşhane’de kiraların yüksek olmasının en önemli nedeninin öğrenciye yönelik olmasından kaynaklandığını ifade ederek, “Gümüşhane’ye kentsel dönüşün sonradan girdi. Aynı şekilde deprem sigortaları da sonradan yapıldı. Bu nedenle fiyatları etkiliyor. Geçmişte yapılan konutlar içerisinde mal sahibi bir fiyat belirlemiştir. Fiyatı 200 bin lira olarak belirlemiş. Yeni inşaat yapan firmalar da buna ayak uydurarak ben de 200 bin liradan aşağıya konut vermem diyor. Fiyatlar bu nedenle yüksek” dedi.
“Gümüşhane’nin Emlak Bürosuna İhtiyacı Vardı”
Gümüşhane’nin emlak bürosuna ihtiyacı olduğunu dile getiren Bostancı, şöyle devam etti: “Emlak sektöründe emlak ofisleri yaygınlaştı. Herhangi bir şahıs kalkıp da emlak bürosu açamaz. Emlak bürosu açmanın bazı şartları var. Belli başlı belgelerin doldurulması gerekiyor. Bu belgeler olmadığı sürece resmi dairelerde hiçbir işlem yapılamaz. Emlak bürosu açmamız iyi tepkiler aldı ama tanıtımı biraz zaman alacak. İnşallah güzel olacak. Gümüşhane kentsel dönüşüme girmiş bir şehir. Gümüşhane güzel şeyleri hak ediyor.”
“Komisyon Bedelleri”
Komisyon bedelini Emlakçiler Odası’nın koyduğunu kaydeden Bostancı, “Kiralamada, kiralayan kişiden bir kira bedeli, satın almalarda ise satın alan alıcıdan yüzde 1.5, satandan yüzde 1.5 de satıcıdan komisyon alıyoruz. Ancak, biz komisyon ücretinde anlaşıyoruz. İlla da bunu alacağız diye bir dayatmamız olmuyor. Emlakçiler Odasının koyduğu bu bedeli biz bir anda Gümüşhane’ye yansıtırsak tepki alabiliriz. Biz, bu komisyonun altında tutma hakkına sahibiz. Müşteri ile bizim anlaşmamıza bağlı. Ben daha önce emlak bürosunda çalıştığım için belgemiz var” diye konuştu.