Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane'de Ceviz Masaya Yatırıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Gümüşhane’de Cevizciliğin Mevcut Durumu ve Karşılaşılan Sorunlar” konulu toplantı düzenlendi.

Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Gümüşhane’de Cevizciliğin Mevcut Durumu ve Karşılaşılan Sorunlar” konulu toplantı düzenlendi. 

Türkiye’de ceviz konusunda duayen isimlerin katıldığı toplantı Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşti. Toplantıya Vali Dr. Yusuf Mayda, Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir,  Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, Pestil-Köme Üreticileri Birliği Başkanı Baki Kara, sektör temsilcileri, üreticiler, köy muhtarları ve kamu çalışanları katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Hasan Irkın,  farklı alanlarda kullanılan cevizin Gümüşhane’de ekonomik olarak pestil ve köme sektörünün hammaddesi olduğunu, bu bağlamda da çok önemli olduğunu belirterek, Gümüşhane’de 30 bin dekarlık ceviz bahçesi olduğunu fakat pazara yönelik üretimin olmadığını söyledi.

Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir ise Ceviz Eylem Planı kapsamında 2008 yılından bugüne kadar il genelinde 120 bin ceviz fidanı diktiklerini, Torul ilçesine bağlı Altınpınar Beldesinde bulunan orman deposundaki 60 dönümlük arazinin ise ceviz gen bahçesin dönüştürüldüğünü belirterek, bahçeyle birlikte artık başka yerlerden aşı kalemi almayacaklarını söyledi. Genotipi Gümüşhane’ye uygun ağaçların adapte edilmesi gerektiğinin altını çizen Pir, 500 hektarlık ceviz ormanı için start verildiğini ifade etti.

Ceviz Eylem Planının yanısıra vatandaşları bilinçlendirme adına Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına eğitimle ilgili proje hazırladıklarını dile getiren Pir, projeyle ilgili karşılaştıkları sorunları katılımcılarla paylaştı.

Amaçlarının ceviz tüccarlığı yapmak olmadığını vurgulayan Pir, “Diktiğimiz cevizleri biz gidip toplamayacağız. O yöredeki insanlar toplayacak. Böylelikle de vatandaşlarımızın gelir sağlamasına imkan vereceğiz.” dedi. Pir, müdürlük olarak ayrıca Gümüşhane için Kızılcık ve Dut’la ilgili de proje başlattıklarını, bu bağlamda seralarında 3’er bin adet uygun fidanların dikildiğini ve Gümüşhane’nin hizmetine sunulacağını söyledi.

Toplantının sunum bölümünde söz alan Türkiye’nin cevizle ilgili önde gelen bilim adamlarından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen ise cevizin Türklere Allah’ın bir lütfu olduğunu söyledi. Akademik yaşantısı boyunca başından geçen ilginç olayları da aktararak kendisini dinleyenlere renkli bir sunum yapan Prof.Dr. Şen, ceviz konusunda Türkiye’nin daha alacağı çok mesafenin olduğunu söyledi. Cevizin önü açık bir meyve olduğunu dile getiren Prof.Dr. Şen, haftada en az 2 kilo kabuklu cevizin bir evden içeri girerek tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz de ceviz fidanının üretimi, dikimi, aşılanması, budanması ve bakımı konularında katılımcılara bilgi verdi.

“CEVİZ GÜMÜŞHANE İÇİN STRATEJİK BİR ÜRÜN”

Yaklaşık 3 saat süren toplantıyı başından sonuna kadar takip eden Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, yaptığı kapanış konuşmasında cevizin Gümüşhane için stratejik bir ürün olduğunu belirtti ve her aşamasının takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ceviz Eylem Planında Gümüşhane’nin pilot il seçildiğini ve uygulamanın devam ettiğini belirten Vali Mayda, “Planda bu yıl yaşanan eksiklerini tespit edip yeni çalışmaları devam ettireceğiz.  Devlet bu yönüyle vatandaşların hizmetinde. Bu tür programları ayrıntılarına inmek suretiyle önümüzdeki günlerde de yapacağız. Bu stratejik ürünü sahiplenelim, değerlendirelim. Gümüşhane’de devletimizin, Orman Bakanlığımızın yaptığı bu girişimi bizde il olarak destekliyoruz ve ceviz eylem planında devletin yaptıkları yanında vatandaşlarımızın da örnek bir gayret göstererek bu stratejik ürünü ilimizde Türkiye’de birinci olacak şekilde gerçekleştirmelerini diliyoruz.” dedi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.