Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de Dijital Maden Müzesi açıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Türkiye’de adını değerli bir madenden alan tek il olan Gümüşhane’de ziyaretçilerine kentin zengin yer altı kaynaklarını ve madencilik tarihini teknolojik sunumlarla keşfetme imkanı sunan Dijital Maden Müzesi, Gümüşhane Üniversitesinde açıldı.

Madencilik İhtisas Üniversitesi olan Gümüşhane Üniversitesi tarafından “Gümüşün diyarı Gümüşhane madenlerine yolculuk” sloganıyla oluşturulan Dijital Maden Müzesi, Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nin 2. katında 17 bölümden oluşan konseptiyle kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Ziyaretçilerine Gümüşhane’nin zengin yer altı kaynaklarını ve madencilik tarihini teknolojik sunumlarla keşfetme imkanı sunan müzenin açılış törenine katılarak kurdele kesimini protokol üyeleriyle birlikte yapan Vali Aydın Baruş, tematik müzelerin şehirlerin turizmi açısından önemine vurgu yaptı.

“Tematik müzeler şehirlerin gezilebilirliği, seyahat edilebilirliği ve turizm açısından da önemli”

Türkiye'nin maden şehri Gümüşhane için çok önemli bir değerin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Baruş, “Gümüşhane Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen dijital maden müzesi bizim için önümüzdeki süreçte hem Gümüşhane'nin maden varlıklarının değerinin kavranması, hem de mühendislik alanında bu konuda eğitim gören öğrencilerimize çok önemli bilgiler sağlaması açısından son derece önemli bir müze olacak. Öncelikle Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof.Dr. Halil İbrahim Zeybek hocamıza çok teşekkür ediyorum. Mühendislik Fakültesi Dekanımıza, öğretim üyelerimize böyle bir müzeyi Gümüşhane'ye kazandırdıkları için teşekkür ediyorum. Tematik müzeler şehirlerin gezilebilirliği, seyahat edilebilirliği ve turizm açısından da önemli. Bu bakımdan da üniversitemizin önemli ziyaretçi alacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“Değerli maden varlıklarıyla Gümüşhane, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecek bir şehir”

Gümüşhane’nin çok eski tarihlerden beri madencilik kenti olduğunu ifade eden Vali Baruş, “Evliya Çelebi de yazdığı seyahatnamede Gümüşhane'de 70'e yakın gümüş madeni olduğundan bahsediyor. Sadece Gümüşüyle değil, altınıyla, kurşunuyla, çinkosuyla, piritiyle ve diğer maden varlıklarıyla Gümüşhane, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayabilecek bir şehir. Bu maden varlıklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi için de bu madenleri çok iyi tanımamız ve bunları dünyaya tanıtmamız gerekiyor. Bu anlamda da önemli bir hizmeti yerine getirmiş olacak müzemiz. Ben müzemizin hayırlı olmasını diliyorum. Hem üniversitemize hem şehrimize. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Teşekkürler” ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından müzeyi gezen Vali Baruş ve davetliler ilgili akademisyenlerden bilgi alarak temsili Gümüşhane madeni parası basımını gerçekleştirdi, fotoğraf kabininde fotoğraf çektirdi.

Gümüşhane madenlerinin keşfinden, şehrin kuruluşundan, şehre madenlerin isminin verilmesinden, minerallerden, maden ocaklarının sayısından, geçmişteki ve günümüzdeki durumundan kesitler sunarak ve görseller paylaşarak hazırlanan müzenin son durağında Gümüşhane madenleri ve şehir hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmaları amaçlandı.

Tarih boyunca Anadolu’nun önemli maden bölgelerinden biri olan, madenciliğin geçmişten günümüze bölge ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığı Gümüşhane’de dijital teknolojiden yararlanarak oluşturulan Gümüşhane Üniversitesi Dijital Maden Müzesi, bir taraftan üniversite öğrencilerinin şehirle ve üniversiteyle uyumuna, diğer taraftan şehirdeki tüm gençlerin ve halkın yaşadıkları şehre aidiyet duygularının artmasını sağlayacak, ayrıca şehir dışından gelen ziyaretçiler için de önemli bir ziyaret alanı olarak ülkedeki maden tarihi bilinci ve kültürüne katkı koyarak şehrin görünürlüğünü arttıracak.

Türkiye’nin önde gelen araştırmacılarının yer aldığı projeyle maden tarihi bilincinin oluşturulması, madenciliğe dair kültürel değerlerin günümüze aktarılması, madencilik çalışmalarında maden tarihinin öneminin vurgulanması, bütün öğretim düzendeki öğrencilere maden tarihi bilincinin ve farkındalığının kazandırılması, maden müzesi çalışmalarında dijital bilincin oluşturulması, şehirde yaşayan gençlerin, halkın ve ziyaretçilerin dijital teknolojiden faydalanmalarının sağlanması, dijital maden tarihi müzesi alanında ilk ve önde üniversite olunması, üniversite içinde sosyal etkinlik alanlarının arttırılması, Gümüşhane ve ülke açısından bölgedeki maden varlığının öneminin anlaşılmasına yardımcı olunması ve madencilikte ihtisaslaşmanın toplumsal katkısının arttırılması hedefleniyor.

Proje Sahibi

Prof. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK
(Gümüşhane Üniversitesi Rektörü)

Proje Yürütücüsü
Prof. Dr. Bayram NAZIR

Araştırmacılar
Prof. Dr. Halil İbrahim ZEYBEK
Prof. Dr. Kemal SAYLAN (Ordu Ün.)
Prof. Dr. Ferkan SİPAHİ
Prof. Dr. Abdurrahman DOKUZ
Prof. Dr. Ebru Emine ŞÜKÜROĞLU
Prof. Dr. Selçuk ALEMDAĞ
Doç. Dr. Serhat DAĞ
Doç. Dr. İsmail ÖZER (Ordu Ün.)
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet KURUCU (Fırat Ün.)
Doktora Öğrencisi Öznur ATALAN (Ordu Ün.)

İçerik Danışmanları
Prof. Dr. Kemal SAYLAN (Ordu Üniversitesi)
Prof. Dr. Ferkan SİPAHİ
Prof. Dr. Abdurrahman DOKUZ
Prof. Dr. Enver AKARYALI
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet KURUCU (Fırat Ün.)
Dr. Öğr. Üyesi Şener ALİYAZICIOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Samet SAKA
Arş. Gör. Dr. İlker ERKAN

Projeye Katkı Verenler
Mehmet ATALAY (Genel Sekreter)
Prof. Dr. Fatih YALÇIN
Bülent TOSUN (MTA Doğu Karadeniz Böl. Md.)
Sedat DEMİREL (Yıldız Bakır Madencilik)
Uğur ÖLGEN (Gümüştaş Madencilik)

Mimari Proje
Y. Burak DOLU
Merve TORLAK
Berkay CİVAN
Maria HİNCU
Ceyda İrem BALYA

Dijital ve Görsel Tasarımlar
Gençay AKBAYDAR
Eda ÖNDER
Harun Çağatay AYGÜN
Muhammet Onur KÜÇÜK

Proje Başlama Tarihi
01.05.2024

Proje Süresi
12 (On iki) ay

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.