Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de düşen uçaktan yolcu kurtarma tatbikatı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de UMKE ve üniversite öğrencileri tarafından düşen bir uçaktaki yaralılar için yapılan arama kurtarma tatbikatı gerçeği aratmadı. Tatbikatta öğrencilere yapılan makyajlar ve usta tiyatroculara taş çıkaracak rol yapmaları dikkat çekti.

Gümüşhane Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İlk ve Acil Yardım Programının geleneksel tatbikatında bu yıl uçak kazası canlandırıldı.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve üniversite öğrencileri tarafından gerçekleştirilen tatbikatta düşen bir uçakta yaralanan, yanan, kolu-bacağı kopan yolcular kurtarıldı.

Senaryo gereği TMO isimli yolcu uçağı öğle saatlerinde Gümüşhane Üniversitesi kampüsüne düştü. İhbarın ardından olay yerine 112 acil sağlık ve UMKE ekipleri sevk edildi. Bölgede alınan güvenlik önlemlerinin ardından sağlık ekipleri tarafından düşen uçaktaki 20 yolcuya müdahale edilirken yaralılar ilk müdahalelerinin ardından hastaneye kaldırıldı. 

Tatbikatın gerçekçiliğini arttırabilmek için öğrenciler 3 saat süren bir hazırlığın ardından makyajla yaralı hale getirilirken, senaryo gereği düşen uçakta bulanan yaralı öğrenciler çığlıklar atarak yardım istedi. 

Bölgeye gelen üniversite öğrencileri de kaos ortamında senaryo gereği yaralanan arkadaşlarına ilk yardımda bulunarak sedyelerle ambulanslara taşıdı.

“Uçak kazası olaylarını sıklıkla duymaktayız”

Gümüşhane Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, İlk ve Acil Yardım Programı öğretim görevlisi Elif Büşra Hamzaoğlu, “Normalde aslında burada yaptığımız triyaj tatbikatı Gümüşhane Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu için biraz gelenekselleşmiş bir uygulama. Bu sene sadece farklı olarak bir uçak kazası senaryosuyla karşınızdayız. Yani öğrencilerimizle uçak kazası senaryosunu gerçekleştireceğiz. 15 yaralımız var, 4 ölü hastamız var. Öğrencilerimiz çeşitli gruplara ayrıldılar. Triyaj uygulaması yapacaklar. Triyaj ekibimiz ve müdahale ekiplerimiz bulunmakta. Triyaj ekibindeki arkadaşlarımız hastaların aciliyet durumlarına göre, yaşama şansı olan hastalara renk kodu vererek olay yeri yönetim sürecini tamamlamaya çalışacaklar. Son yıllarda uçak kazası haberlerini fazla duymaktayız. Sağlık personeli de zaten hastane öncesinde çalışan ve direkt bu uygulamaların içerisinde yer alan personeller olduğu için özellikle paramedikler o yüzden böyle bir kazayla bu sene olayı tatbike ediyoruz. Özellikle hastane öncesinde çalışan personellerin direkt birebir pratik yapması gerekiyor. Bu meslek dalı o yüzden önemli. Pandemi sonrası zaten öğrencilerin bu açığını kapatmak için de böyle bir uygulama yapıyoruz aslında. Hem kaos ortamını yaşıyorlar hem de gerçek bir olay gibi aksettirdiğimiz için bu durumu gerçek bir durumla karşılaştıklarında hem daha sakin olacaklar hem daha soğukkanlı olacaklar, hem de olay yeri yönetimini daha sağlıklı bir şekilde tamamlayıp nitelikli bir bakım hizmeti verebilecekler hastalarına” dedi.

“Uçak kazalarında arama kurtarma çalışmalarının önemine dikkat çektik”

Gümüşhane UMKE İl Sorumlusu Neşe Öztürk ise “Bu şekilde farklı tatbikatlara katılıyoruz. Dünyada ve ülkemizde son yıllarda yaşanan özellikle büyük facialar göz önüne alındığında yapılan tatbikatların, verilen eğitimlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bugün burada Gümüşhane Üniversitesi Paramedik Bölümü öğrencileriyle beraber uçak kazası tatbikatı yapıyoruz. İnşallah başarılı olacak. UMKE bu işin hem eğitmenlik kısmında hem uygulama kısmında yer alacak. Hastaların taşınması, öğrencilerin yaptığı uygulamaların kontrolü, başarılı bir şekilde son vakaların ortaya ve hastane tesliminin sağlanması noktalarında UMKE bütün ekiplerin yanında olacak. Tüm vakaların başında, kontrol görevi bizlerde. En son yaşanan uçak kazası, büyük vakalarda, faciayla sonuçlanan tablolarda yapılan arama kurtarma çalışmalarının ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmek istedik. Bu alandaki eğitimleri en azından arttırmak, daha faydalı olabilmek için buradayız. Son zamanlara ülkemizin birçok yerinde Erzincan, 10 ili etkileyen Kahramanmaraş depremleri, çığ olayı bizim coğrafyamızda daha çok olan bütün bunlar da aktif bir şekilde rol alan UMKE’ye de dikkat çekmek istedik aynı zamanda. Bütün ekibe teşekkür ederim. Ekip arkadaşlarıma da hocalarıma da İl Sağlık Müdürlüğü'ndeki idarecilerimize de çok teşekkür ederim. Toplamda 15 yaralı ile çalışacağız. 15 yaralının 4'ü zaten olay yerinde ex olacak. 7 tane kırmızı alan, 4 tane sarı alanda totalde 15 tane hastanın triyajı sağlanacak. Önce toplama alanlarına 112 ekipleri ve paramedik öğrencileriyle beraber taşınacak. Daha sonra da zaten çağırılan ambulanslarla hastaneye nakli gerçekleştirilecek” diye konuştu.

“Kazada öldüğüm için biraz tedirginim”

Tatbikatta rol gereği yaralı hastayı canlandıran İlk ve Acil Yardım 2.sınıf öğrencisi Ceren Nur Turhal da “3 saat sürdü makyajımız. Femur kırıklarımız var. Onlara da makyaj yapıldı. Yanıklarımız da var. Burada triyaj yapacağız. İlk önce olay güvenliği sağlanacak. Daha sonra sağlıkçılar müdahale edecek. Ben torbaya alacaklar beni biraz gerginim o yüzden. Kesinlikle çok faydalı olduğunu düşünüyorum bu tür tatbikatların. Yaralının ne hissettiğini, duygularını anlayabileceğim. Ona göre empati yapabileceğim. O yüzden çok faydalı olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yaralılar müdahale eden ekibin içerisinde yer alan 1.sınıf öğrencisi Alpay Eser ise “Vakamız kol ampütasyonu olan bir hastaydı. Müdahale ettik hastamıza. Benim için önemliydi çünkü birinci sınıf öğrencisiyim. İlk tatbikatımdı benim. Sahadaki ilk çalışmamdı. Heyecanlandım. Öğrendiğim teorik bilgeleri ilk defa uygulama fırsatım oldu. Ama mutluyum aldığım eğitimden ve yaptığım tatbikattan. Kesinlikle zor oldu. Öncelikle sağda çalışmak zor oldu hızlı bir şekilde müdahale etmek zor oldu ekip çalışması ve koordinasyon gerektiren bir iş bu alanlarda zorlandık tabi” dedi.

Yorumlar (1)

Kürşad ciğerci 6 Ay Önce

bir tatbikat ancak bu kadar gerçekçi yapılırdı emeği geçenlere teşekkür ederiz

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.