Gümüşhane’de esnaflar ve vatandaşlar elektriğe gelen zamma tepki gösterdi. Öğle saatlerinde kent merkezinde bulunan özel bir elektrik dağıtım firmasının ofisi önünde toplanan esnaflar ve vatandaşlar, zamların geri alınmasını talep etti. Grup adına basın bildirisini okuyan Otelciler, Kahveciler, Lokantacılar ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı İbrahim Bektaş, son elektrik zamlarıyla birlikte esnafın elektrik faturalarını ödeyemediğini, bunun sonucunda işten personel çıkartmak zorunda kalacaklarını ve dolayısıyla işsizliği arttıracağını ifade etti.
Otelciler, Kahveciler, Lokantacılar ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı İbrahim Bektaş, esnafın ve vatandaşın nefesini kesen zamların geri alınmasını talep etti. Basın bildirisinde şu ifadelere yer verildi; “Ekonomik krizin giderek derinleştiği, son üç ayda yükselen döviz, faiz ve enflasyon ile yapılan zamların halkı daha da zor duruma soktuğu bir gerçektir. Bir de buna birden kademeli elektrik diye bir şey yüklemişler. Önce 150 kW geçen elektrik yüzde 130 fark ile zamlanır iken önceki gün itibariyle bu rakam 210 kW çıkarılmıştır. Yüksek tutarlar şeklinde halkımıza yansıyan bu faturalar ödenmez; bu faturaları ödetmeye kalkmak bu karda kışta vatandaşlarımzı elektriksiz bırakmak demektir. Geçen yıl ülke genelinde beş milyon ailenin elektriğinin kesildiği düşünülürse bu yıl bu sayı katlanarak artacaktır. Bu büyük eziyete son verilmeli zamlar geri çekilmelidir. Ticarethane ve meskenlerde aynı tarife ile elektrik faturası ödetmek hangi aklın ürünüdür. Bir evde yanan elektrik ile bir ticarethanede yanan elektrik bir midir? Gümüşhane'de dört bin lira elektrik faturası gelen bir ticarethaneye şimdi dokuz bin lira fatura gelmektedir. Esnaf bunu ödeyebilmek için en az bir personelinden feragat edecektir. buda işsizliği ortaya çıkaracaktır. Her ticarethanede bir kişinin işten çıkarılmasına hükümet razı mıdır? Zaten pandemi nedeni ile her şey alt üst oldu akaryakıta her gün zam geliyor bu şartlarda esnaf kepenk kapatma ile yüz yüze gelmiştir. Bunların sonuçlarına katlanmayı bize reva görenler yarın diğer sonuçlara da katlanmak zorundadır. Esnafın gözünün içine baktığımızda bu ay gelen elektrik, doğalgaz, kira ve esnaf kredilerinin nasıl ödeneceği endişesini görmekteyiz. Esnaf maalesef bu hale gelmiştir. Bunları düşünmekten işine odaklanamaz haldedir. Gümüşhane'de hanelere ortalama asgari ücretin yarısı kadar faturalar gelmektedir. Tüm vatandaşa son günü Şubat ayının ilk haftası olan ödeme günü verildi asgari ücret ile geçinen bir hanenin böylesi bir faturayı ödeyip nasıl geçinmesini bekliyorlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi firmaların faturaları keserken gösterdiği kusursuz işlemi hizmet verirken göstermemektedir. Yirmi altı günde kesilen faturalar neden otuz güne çıkarılmıştır. Burada faturaların asgari kW'ın üzerine çıkması mı beklenmektedir? Böyle bir şey olabilir mi? Yüksek enflasyon, artan kira, artan vergiler, fahiş oranda artan elektrik, akaryakıt, doğalgaz faturaları ile vatandaşa darbe vurularak nefes alamaz hale getirilmiştir. Biz sade vatandaş olarak palyatif çözümler yerine nefesimizi kesen zamların geri alınmasını talep etmekteyiz. Zamlar geri alınırsa memnuniyetimizi açıklamaktan imtina etmeyiz”
“Zamların altından ancak bir işçi çıkararak kalkabiliriz dediler”
Görüştüğü esnafların bu durumdan sadece işçi çıkararak kalkabileceklerini ifade ettiklerini söyleyen Otelciler, Kahveciler, Lokantacılar ve İşçileri Esnaf Odası Başkanı İbrahim Bektaş İbrahim Bektaş, “Esnafımızı ziyaret ettiğimiz zaman 9 bin TL 10 bin TL gibi faturalarla karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz ay 3 bin TL elektrik gelen faturası bu ay 6 bin TL’nin üzerine çıkmış durumda. 20 Bin TL elektrik faturası gelen var ve esnafımızla görüştüğümüz zaman bu zamların altından ancak bir işçi çıkararak kalkabiliriz dediler. Taleplerimiz konusunda esnafa kesilen elektrik yüksek gelen elektrik faturasının geri çekilmesini talep ediyoruz bu konuda büyüklerimiz bize gereken desteği vermelidirler çünkü bu şekilde olmaz kabul edilebilir bir durum değil. 26 gün üzerinde kesilen faturalar şimdi bir aya çıkardılar. Bu da (kW) seviyesi yükselipte faturaların yükselmesine neden oluyor.” diye konuştu.
“Esnaf olarak biz bu durumun altından artık kalkamıyoruz”
Zamlar nedeniyle faturalarını ödeyemediklerini ve personel çıkarmak zorunda kaldıklarını dile getiren 7 yıllık lokanta esnafı Ahmet Harmancı, “Son zamanlarda yaşadığımız zamlardan dolayı artık işyerlerimiz iş göremez hale geldi. Daha önce 2 bin - 2.100 aralığında gelen faturalarımız son bir aydır önlemlerimizi arttırmamıza rağmen 4.562 TL olarak geri döndü bize. Biz bu durumun altından daha fazla kalkamıyoruz esnaf olarak. Örneğin biz dün akşam itibariyle bir çalışma arkadaşımızı bu zorlu kış şartlarında bu zorlu süreçte işten çıkarmak zorunda kaldık. Elektrik faturaları can yakmaya başladı. Sıkıntı bunlar. Son zamanlardaki bu zamlar temel gıdadan muhtelif gıdaya akaryakıttan elektriğe, doğalgaza, vergilere, SSK primlerinden asgari ücrete gelen zamlar esnafın artık ayakta duramayacak hale gelmesine sebep olmuştur. Yetkililerin bu konuya kulak tıkamadan bu duruma bir an önce çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.
Buğra KIZILET 3 Yıl Önce
Gelişmiş ülkelerde enerji, iletişim ulaşım ucuzdur.
Ozan 3 Yıl Önce
Özelleşme dediler yaptılar. Kimse ses çıkarmadı. Şimdi daha çok artacak. 2016 yılında elektrik kanunu değiştiril di. Teknik olmayan kayıplar tüketiciye yansıtılır maddesi yazıldı. Şimdi Uygulanıyor. Doğalgaz gibi dış kaynağa bağımlıelektrik üretiliyor. %32 oranında üretim doğalgaz ile olup üretim de pahalı. Yani özelleşme iyi olmadı.