Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane'de Galandar Gecesi Düzenlendi

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Galandar Gecesi Düzenlendi

Gümüşhane’de kocakarı takvimi olarak da adlandırılan Rumi Takvime göre yılbaşı olan 13 Ocak tarihinde Galandar kutlaması yapıldı.

İlkini geçen yıl yapan İkisu, Tarsun Artabel Vadisi Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen etkinliğe Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Torul Kaymakamı Recai Karal, Emniyet Müdür Vekili Mustafa Soyaslan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, İkisu, Tarsun Artabel Vadisi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Tacettin Üçel, siyasi parti başkanları, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Burada konuşan Vali Mayda, Türk milletini diğer milletlerden ayrı kılan en büyük özelliğin birlik ve beraberlik olduğunu belirtti. Vali Mayda, kültürün özelliğinin, değerleri ve gelenekleri yaşatması olduğunu ifade ederek, “Türk milletini belirgin yapan diğer milletlerden ayıran özelliği, kültürel birlikteliği, dayanışması ve yardımlaşmasıdır. Bugün güzel bir tabloyu hep beraber yaşıyoruz. Gümüşhane'nin her yanında görüldüğü üzere bugün köy derneklerimizin teşkil ettiği bir güzel programda buluştuk. Kültürün özelliği sahip olduğumuz değerleri, gelenekler yaşatılır ve paylaşılır. Acılar paylaşılır azaltılır, sevinçler paylaşılır artırılır. Bu kültürün özellikle yaşatılması ve sonraki nesillere alıştırılması, yerleştirilmesi de önemli bir unsurdur.” dedi.

Dernek Başkan Yardımcısı Baki Telli ise derneklerin sivil toplum kuruluşlarının ilk basamağı olduğunu belirterek, “Bu gece sıkıntılarımızı üzüntülerimizi ve streslerimizi bir kenara bırakacağız. Tarihimiz ve kültürümüz kokan bu gecede hoşça bir vakit geçireceğiz. Dernekler sivil toplum kuruluşlarının ilk basamağıdır. Dernekler birlikteliği, kaynaşmayı, dayanışmayı, yardımlaşmayı ve kültürel varlıları ortaya çıkarıp yaşatmayı hedefler ve bunları esas alır.” diye konuştu.

Telli, bir araya gelebilme özelliğinin o toplumun sosyal yapısının sağlamlığını gösterdiğini kaydederek, “Çoğumuzun uzun süre bu topraklarda uzak yaşadığı gerçektir. Suyunu içip, havasını teneffüs ettik. Ne yazık ki bölgenin kaynakları yeterli olmayınca her birimiz bir tarafa dağıldık, savrulduk. Çalışalım, geçimimizi sağlayalım derken, bu güzel coğrafyanın içinde saklı kalan geçmişimizi kültürümüzü unutur olduk. Bu güzel etkinliklerle unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi yeniden hatırlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Program daha sonra yerel sanatçıların sahne alması ve geceye katılanların davul zurna eşliğinde horon oynaması ile sona erdi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.