Kurban Bayramı nedeniyle kurbanlıklar için kurulan hayvan pazarı Gümüşhane Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şubesi ekiplerince denetleniyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, bayram nedeniyle yoğun olan hayvan pazarında vatandaşların alacakları kurbanlık hayvanların seçimi konusunda bilgilendirildiğini söyledi.
Vatandaşların kurban alırken dikkat etmeleri gereken hususlar olduğunu söyleyen İl Müdürü Birşen, küpesiz ve belgesiz, iki yaşını doldurmamış ve gebe olan büyükbaş, nakil belgesi olmayan küçükbaş hayvan alınmaması, veteriner sağlık raporu veya pasaportlarının kontrol edilerek, okunaksız, silintili, tahrifatlı, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanların alınmaması gerektiğini belirtti.
Kurban Bayramında kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan atıklar ile özellikle kist hidatikli karaciğerler ve akciğerlerin uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara üzerlerine sönmemiş kireç dökülmesini gerektiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, kurbanlık hayvanların alım, satım ve nakilleri esnasında ayrıca kesim öncesi ve sırasında hayvan refahı açısından kötü muamele yapılmaması ve kurbanlık hayvanlara kesimden 12 saat önce yem, 6 saat önce ise su verilmemesi, kesim sonrası etler 10 derecede 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, bayram nedeniyle yoğun olan hayvan pazarında vatandaşların alacakları kurbanlık hayvanların seçimi konusunda bilgilendirildiğini söyledi.
Vatandaşların kurban alırken dikkat etmeleri gereken hususlar olduğunu söyleyen İl Müdürü Birşen, küpesiz ve belgesiz, iki yaşını doldurmamış ve gebe olan büyükbaş, nakil belgesi olmayan küçükbaş hayvan alınmaması, veteriner sağlık raporu veya pasaportlarının kontrol edilerek, okunaksız, silintili, tahrifatlı, mühürsüz veya mühürleri okunaksız olanların alınmaması gerektiğini belirtti.
Kurban Bayramında kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar ve kesim sırasında oluşan atıklar ile özellikle kist hidatikli karaciğerler ve akciğerlerin uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara üzerlerine sönmemiş kireç dökülmesini gerektiğini söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, kurbanlık hayvanların alım, satım ve nakilleri esnasında ayrıca kesim öncesi ve sırasında hayvan refahı açısından kötü muamele yapılmaması ve kurbanlık hayvanlara kesimden 12 saat önce yem, 6 saat önce ise su verilmemesi, kesim sonrası etler 10 derecede 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini söyledi.