Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de Kamu, Üniversite, Sanayi İşbirliği Masaya Yatırıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu'nun ilk toplantısı yapıldı.

Gümüşhane’de Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu'nun ilk toplantısı yapıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinasyonunda hazırlanan Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Stratejisi ve Eylem Planı’nın Yüksek Planlama Kurulu’nca alınan karar gereği, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Planlama ve Geliştirme Kurulu toplantısı Vali Yardımcısı Şenol Turan başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, “Dünyanın tek bir pazar haline dönüştüğü günümüzde ülke ekonomilerini itici gücünü, bilgi toplumu düzleminde fikri becerilerini ekonomik değere çevirebilen yeni teknolojiler ile yenilikçi ürünleri geliştirip küresel ölçekte pazarlayabilen sanayi tesisleridir” dedi.

Birçok ülkenin orta gelir seviyesini aşıp yüksek gelir seviyesine ulaşamamasının nedeni olarak ülkelerin yeni teknolojiler ve yeni ürünler geliştirilememesinin gösterildiğini ifade eden Topaç, “Orta gelir tuzağı olarak adlandırılan bu durumda ülke devamlı olarak düşük bir büyüme hızına mahkum edilmektedir. Orta gelir tuzağına düşmüş toplumların en önemli özelliği insan kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmamaları ve yenilik üretememeleridir. Yenilikçiliği ve girişimciliği ulusal ölçekte kurgulayıp teşvik edebilmek için üçlü bir sacayağına ihtiyaç olduğu aşikardır. Bu ayaklar, bilginin üretildiği ve topluma yayıldığı temel kurum olarak üniversiteler, toplumda katma değer ve zenginliğin üretildiği şirketlerdir. Üniversite ile iş dünyası arasındaki diyalog ortamını sağlayacak ve teşvik edecek olan üst yapı ise şüphesiz ki devlettir” şeklinde konuştu.

Kamu-Üniversite- Sanayi İşbirliğinin hayati önem arz ettiğini vurgulayan Topaç, “Öncelikli olarak katılımcıların tespitleri, fikirleri ve önerileriyle ilimiz KÜSİ çalışmalarının adeta rotasını oluşturacaksınız. Sonrasında ise alacağınız rol ve inisiyatiflerle KÜSİ’yi yaşatmak, durmadan devam eden bir etkileşim metodu olarak tüm akademisyenler ve sanayicilerimiz tarafından benimsenip yaygınlaşan bir sürece dönüşmektedir. Onuncu kalkınma planımızda alınan bu stratejik vizyon, hem  yüksek planlama kurulumuzun almış olduğu karar doğrultusunda 500 milyar dolar ihracat hedefi düşünen bir ülkede bunun gerçekleştirilmesi içinde sanayinin özellikle katma değeri yüksek olan yeni ürünlerinin geliştirilmesi yönünde en büyük destekçisi olacaktır. Bir örnek vermek gerekirse mobilyayı bizim ihraç ettiğimiz rakam kilogram fiyatı 5 TL, İtalya’nın ihraç ettiği mobilyanın kilogram fiyatı 20 TL’dir. Aradaki fark hem inovasyon hem teknoloji hem patenttir. Tüm değerlere bakıldığında bizim demek ki yapmamız gereken çok iş var” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç ve KÜSİ İl Koordinatörü Yrd. Doç. Dr Kemal Kuvvet, KÜSİ nedir, KÜSİ’nin amacı ve vizyonu, geçmişten günümüze Gümüşhane’de KÜSİ çalışmaları, KÜSİ’de karşılaşılan engellerin görüşülmesi, Gümüşhane Üniversitesi’nin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve sanayicilerinin alacağı rol ve inisiyatifler belirlenmesi ve KÜSİ’yi hedefleyen etkin bir iletişim kanalının oluşturulması konuları hakkında sunum yapıldı.

Toplantı soru ve görüşlerin alınmasının ardından, yapılan çalışmaları değerlendirmek için bir daha ki toplantının Eylül ayında yapılmasının kararlaştırılmasıyla son buldu.

Toplantıya Vali Yardımcısı Şenol Turan, Belediye Başkan Yardımcısı Kubilay Bozalan, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç, KÜSİ İl Koordinatörü Yrd. Doç. Dr Kemal Kuvvet ve kurul üyeleri katıldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.