Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de Meyve Yetiştiriciliği Kursu başladı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen 184 saatlik meyve yetiştiriciliği kursu 31 kursiyerin katılımıyla başladı.

Gümüşhane’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığında düzenlenen 184 saatlik meyve yetiştiriciliği kursu 31 kursiyerin katılımıyla başladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen meyve Yetiştiriciliği Kursu açılışına İl Müdürü Edip Birşen, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hasan Taş, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Çikrıkci ve çiftçiler katıldı.

Programın açılışında konuşan İl Müdürü Birşen, meyve yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması için üretim yapan ve yeni bahçe tesis edecek olan çiftçilere yönelik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri “Meyve Yetiştiriciliği” kursunun açıldığını belirterek, “Gümüşhane'de meyve bahçeleri kurulması için çalışmalarımız sürüyor. İlimizde tarıma dayalı sanayi alanında öne çıkan işletmelerin başında pestil ve köme işletmeleri geliyor ve bu ilimiz için önemli derecede istihdam ve katma değer oluşturuyor” dedi.

Gıda sanayisinde önemli bir yer tutan pestil-küme üretiminin artırılması ve sektörün hammadde ihtiyacının il içinden karşılanmasının sağlanmasına yönelik meyve üretiminin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını kaydeden Birşen, “Gümüşhane 'nin toprak yapısı, iklim şartlarına uygun olarak tespit edilen fernor ve fernette ceviz çeşitleri ile Kapama Ceviz Bahçesi Projesi kapsamında tamamı hibe olmak üzere ceviz bahçeleri oluşturulacak. Ayrıca bunun yanı sıra ilimize özgü yerel çeşitlerimizin çoğaltılmasına bağlı olarak da 5500 adet elma, armut, kiraz, fişne, erik fidan, 5000 adet kuşburnu fidanın dağıtımı da yapılacak” diye konuştu.

Eğitimde konu uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Öznur Aydın ve Ziraat Yüksek Mühendisi Leyla Uçar tarafından cevizin iklim ve toprak istekleri, fidan seçimi, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılar ile mücadele, budama ve hasat konularında çiftçiler bilgilendirilecek.

Teorik bilgilerin verilmesinin ardından kursun bitiminde başarılı olan çiftçiler Meyve Yetiştiriciliği Sertifikası almaya hak kazanacak.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.