Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de Muhtarlar Günü kutlandı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de 19 Ekim Muhtarlar Günü düzenlenen çeşitli programlarla kutlandı.

İlk olarak Köy ve Mahalle Muhtarları Derneğiyle Merkez Mahalle Muhtarları Derneklerinin Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başlayan programda daha sonra heyet Vali Aydın Baruş’u makamında ziyaret etti.

Ziyaretleri nedeniyle hem muhtarlara hem de 2 derneğin yönetimine teşekkür eden Vali Baruş, “Bugün muhtarlarımız için hem önemli hem de mutluluk verici bir gün. Milletimize hizmet etmenin gururuyla görev yapan kıymetli muhtarlarımız hem vatandaşımızın sesi olma noktasında hem vatandaşlarımızın sorunların çözümüne aracılık etmesi münasebetiyle hem de devletimizin en ücra noktaya kadar götürmüş olduğu hizmetlerin takipçisi olması açısından son derece önemli bir mülki olduğunu hepimiz biliyoruz” dedi.

“Bunlar sorumluluk gerektiren görevler”

En son yapılan seçimlerle değişen ve görevine devam eden tüm muhtarlara başarılar dileyen Vali Baruş, “Allah mahcup etmesin. Bunlar sorumluluk gerektiren görevler. Hem vatandaşa karşı sorumluluk hem devlete karşı sorumluluk. Çift yönlü bir sorumluluk kapsamı var muhtarlarımızın. Bu anlamda bizlerin sahadaki en büyük yardımcılarısınız. Gerek şehrimizin huzur ve güvenliğinin temini, gerekse vatandaşlarımızın devlet hizmetlerinden mahrum kalmaksızın yararlanabilmesi açısından sizlerin yardımlarına her zaman ihtiyaç duyuyoruz. Bu noktada yapmış olduğunuz katkılar münasebetiyle hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Sorunlarımıza tek tek vakıf olduktan sonra onların çözüm noktasında hep birlikte gayret edeceğiz. Ortak sorunlarda, ortak çözüm noktaları bulmak son derece önemli. Çözülmesi gereken, vatandaşımızı ilgilendiren sorunlarla ilgili olarak üzerine düşülmesi gereken konular var. Onları da zaman içerisinde birlikte el ele vererek çözme noktasında irade sergileyeceğiz” diye konuştu.

“Devletimizin her zaman yanındayız”

Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Gürbüz Demir ise “Bizler muhtarlık müessesi olarak üzerimize ne düşüyorsa devletimizin her zaman yanındayız, sizlerin yanınızdayız. Bize ne görev düşerse ilimize, köylerimize, mahallelerimize hizmet etmeye devam edeceğiz. 19 Ekim Muhtarlar Günü'nün ilan edilmesinde emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve meclis üyelerimize de sonsuz teşekkürler ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Emir Osman Yılmaz da “Bugünü bize değer kılarak armağan eden Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Biz görevimizin başındayız. Biz aracıyız. Kamu kurumlarıyla mahallelerimizin, mahalle sakinlerimizin sorunlarını, problemlerini, ihtiyaçlarını ulaştırmak noktasında, dile getirmek noktasında her zaman varız. Bu anlamda da çalışıyoruz. Sizlerin katkılarıyla, desteğiyle, sizlerin talimatlarıyla da bunları yapmaya devam edeceğiz inşallah” dedi.

“Muhtarlarımız aslında demokrasinin en ücra köşedeki temsilcisi”

Programın devamında Gümüşhane Kültür Merkezinde muhtarlar toplantısı düzenlendi. Belediye Başkan Vekili Hatice Işık Gürçınar ve İl Genel Meclisi Av. Eşref Balki ile kurum müdürleri ve muhtarların katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Baruş, “19 Ekim Muhtarlar günü bütün muhtarlarımız için sevinç ve kıvanç günü. Bizler için de Türk toplumu için de muhtarlık müessesinin idari sistemimizde ve demokrasimizde ne kadar önemli yer tuttuğunu bir kez daha hatırlamanın mümkün olduğu bir gün. Muhtarlık 200 yıla yakın süredir bu memleketin idari sisteminde çok önemli işlevler üstlenmiş, köylerimizde, mahallelerimizde vatandaşlarımızın nabzı olmuş bir müessese. Muhtarlar vatandaşın günlük yaşantısında karşılaştığı sorunları gayet iyi bilen ve o sorunların çözümü noktasında hükümet yetkililerinin, Valilerin, Kaymakamların, Belediye Başkanlarının, il genel meclis üyelerinin yardımcısı. Bu fonksiyonu ile muhtarlarımız aslında demokrasinin en ücra köşede temsilcisi. Çünkü seçimle geliyorlar, vatandaşımızın teveccühüne mazhar olarak geliyorlar. Ve demokrasimizin sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde, yaşamasında da çok önemli bir fonksiyon üstleniyorlar. Muhtarlarımızın ikinci önemli işlevi de bir taraftan yerel halkın temsilcisi olarak görünürken diğer taraftan da devletimizin, hükümetimizin çıkarmış olduğu düzenlemeleri, kuralları, yasaları yereldeki uygulayıcısı. Bunların takibinin sağlanması ve en ücra köşede dahi bu yasa ve kuralların vatandaş tarafından öğrenilmesinin ve uyulmasının temini noktasında da başta huzur ve güvenlik olmak üzere eğitim, sağlık, çevre ve diğer altyapı hizmetlerinde vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının karşılanması noktasında hem merkezi hükümetin hem de belediyelerin özel idarenin yerine getirmiş olduğu hizmetlerin takipçisi olarak görüyoruz muhtarlarımızı” diye konuştu.
“Vatandaşın sesi olması bile muhtarlık müessesinin devamının gerektirir”

Muhtarlık müessesesinin önemini tartışmamak gerektiğinin altını çizen Vali Baruş, “Yaklaşık 200 yıldır toplumun nabzını kontrol eden ve toplumun demokrasiyi benimsemesinde çok önemli roller üstlenmiş bir müessese muhtarlık. Sadece vatandaşın sesi olması bile muhtarlık müessesinin devamının gerektiği yönünde bize bir veri sağlıyor. Kamu yetkilileri olarak, merkezi hükümetin temsilcileri olarak, yerel yönetimler olarak bizim vatandaşın günlük sorunlarını her gün yerinde takip etmemiz mümkün değil. Bir muhtaç vatandaşımızın devletin el uzatması gereken, şefkatli kollarına sığınması gereken bir vatandaşımızın kolundan tutup, elinden tutup yardım alabileceği yere götürmek, onu derdini çözebilecek bir yere götürmek bile muhtarların verdiği çok büyük bir hizmet. İnsani anlamda, sosyal devlet anlamında çok önemli bir hizmet. Bu münasebetle tüm muhtarlarıma bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bizim kapımız her zaman muhtarlarımıza açıktır”

Vali Baruş, Gümüşhane gibi güzel bir şehirde değerli insanlarla çalışmanın onur ve şeref olacağını belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Göreve yeni başladık. İnşallah bundan sonra tüm muhtarlarımızla, İl Özel İdaremizle, belediyelerimizle uyum içerisinde, iş birliği halinde yapabileceğimizin azamisini yapmaya gayret edeceğiz. Bizim kapımız her zaman muhtarlarımıza açıktır, her zaman onları dinlemeye hazırız. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Muhtarların yardımı olmadan, muhtarlarımızın kılavuzluğu olmadan sahada bizim çok isabetli işler yapabileceğimiz kanaatinde değilim. Onlar yol gösterecek, yön gösterecek, sorunların özüne temas edecek, bizleri aydınlatacak ki bizler de isabetli kararlar alıp yerinde vatandaşımızın ihtiyacı olan konuları çözelim.”

Konuşmaların ardından salonda bulunan köy ve mahalle muhtarlarıyla tek tek tanışan Vali Baruş daha sonra her iki derneği de ziyaret etti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.