Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane'de Mutlu Hasta, Mutlu Aile Projesi Sertifika Töreni Yapıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünün Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında evde bakıma muhtaç hastası olan vatandaşlar için uyguladığı “Mutlu Hasta, Mutlu Aile” projesinin sertifika töreni yapıldı.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğünün Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında evde bakıma muhtaç hastası olan vatandaşlar için uyguladığı “Mutlu Hasta, Mutlu Aile” projesinin sertifika töreni yapıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesislerinde düzenlenen programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Engelli ve Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Hulusi Armağan Yıldırım, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Lütfi Düz, Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Anadolu Böbrek Vakfı başkanı Prof.Dr. Ayla San, Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Uzm.Dr. Orhan Koç, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kursiyerler katıldı.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Bakım Hizmetleri Daire Başkanı Hulusi Armağan Yıldırım, Bakanlık olarak evde bakım uygulamaları ve kurumsal bakım uygulamaları yürüttüklerini belirterek, Türkiye çapında 448 bin, Gümüşhane’de de bin 282 bakıma muhtaç engelliye evde bakım ücreti ödediklerini söyledi.

“PROJE TÜRKİYE’DE BİR İLK, BİZİM İÇİN DE MODEL OLDU”

Gümüşhane’de SODES kapsamında yürütülen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan bu projenin kendileri için de bir model olduğunu dile getiren Yıldırım, Gümüşhane’nin önderlik ettiği bu hizmeti diğer illerde de de yaygınlaştırmak istediklerini belirtti.

Yıldırım, Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen umut evi, yaşlı yaşam evi ve diğer uygulamalardan bahsetti.

“TÜRKİYE’DE SUNULAN EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ AVRUPA MODELLERİNDEN DAHA İYİ DURUMDA”

Evde Sağlık Hizmetleri Derneği (EVSAD) Genel Başkanı Uzm.Dr. Orhan Koç ise Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de yaklaşık 430 bin vatandaşa şehirde, köyde, kırsalda evde sağlık hizmetlerini sunduğunu belirterek, bunların 230 bine yakınının sabit bir şekilde bu hizmeti aldığını belirterek, Türkiye’nin bu hizmette Avrupa modellerinden daha iyi bir durumda olduğunun altını çizdi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak da konuşmasında Sağlık Bakanlığının en önemli çalışmalarından birisinin evde sağlık hizmetleri olduğunu belirterek, proje ile evinde bakıma ihtiyaç duyan hastası olan kişilerden seçtikleri kursiyerlere basit tıbbi müdahalelerin nasıl yapılacağını, bakım hizmetinin nasıl verileceğini ve acil müdahalelerin nasıl yapılacağı konularını öğretmeye çalıştıklarını söyledi.

Törende daha sonra kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaları katılımcılar tarafından verildi.

MUTLU HASTA, MUTLU AİLE PROJESİ

Toplam bütçesi 67 bin lira olan proje ile evde bakıma muhtaç hastası olan ve evde bakım konusunda tecrübesi olmayan 18-35 yaş arası 20 kişiye hasta ve yaşlı hizmetleri eğitimi, hasta ve yaşlı refakatçisi eğitimi olmak üzere toplam 620 saatlik pratik ve teorik eğitim verildi. Alanında uzman eğitmenler tarafından eğitim alan ve eğitimini tamamlayan kursiyerler, merkezde 150 hanede yaşayan yaşlı ve hasta kişileri ziyaret etti. Hasta yakınlarını aldıkları eğitimler doğrultusunda bilgilendirildi ve bilinçlendirildi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.