Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Torul baraj gölündeki su ürünleri tesislerinde incelemelerde bulundu.
Beraberinde Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Necati Ceyhan ve Torul İlçe Müdürü Evren Evrim Özdemir ile birlikte Torul Baraj Gölündeki yetiştiricilik tesislerinde incelemelerde bulunarak işletmecilerle görüşen Birşen, Gümüşhane'nin su ürünleri açısından zengin kirlenmemiş su kaynaklara sahip olduğunu belirterek, “Gümüşhane'de 745 hektar baraj gölü ve akarsu alanı var. Bu kaynaklar kültür balıkçılığında doğru bir şekilde kullanıldığı takdirde gerek istihdama gerekse iktisadi olarak büyük katkı sağlayacaktır” dedi.
Harşit çayı üzerine enerji üretmek amacıyla Gümüşhane’de Torul ve Kürtün'e yapılan baraj göllerinde ağ kafeslerde alabalık üretiminin Kürtün barajında 2008, Torul barajında da 2010 yılında başladığını hatırlatan Birşen, “Torul baraj gölünde 11 adet su ürünleri işletmemiz mevcuttur. 132 ağ kafes ile yılda ortalama bin 850 ton gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kürtün baraj gölünde yine 11 adet su ürünleri işletmemiz mevcut olup, 150 ağ kafesi ile yılda ortalama 2 bin 650 ton alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlimizde kültür balıkçığının artması ile bölge halkının balık tüketim miktarında artış olmuştur. Dünya da kişi başına balık tüketimi 16 kg iken üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde 8 kilogramdır. Biz bir taraftan üretimi desteklerken diğer taraftan tüketiminde artmasını istiyoruz. Bu konuda sağlıklı beslenme için sürekli eğitimler vermekteyiz. Halkımızı bu yönde bilinçlendirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bölgemizde alabalık üretiminin artışında kafes balıkçılığın yapılmaya başlanmasında üreticilere sağlanan yetiştiricilik desteklerinin öneminin büyük olduğunu ve sektörün bazı sıkıntıları olduğuna işaret eden Birşen, “Baraj göllerimizde 4 bin 800 ton kapasite ile 40 işletmemiz mevcut. Bunların 22'si Kürtün ve Torul baraj göllerinde, 18'i ise akarsularımızdaki havuzlarda bulunmaktadır. Kürtün ve Torul baraj göllerinde kafes balıkçılığı yapan işletmelerimize son 7 yıl içerisinde 10 milyon 500 bin lira destek sağlanmıştır. Bakanlığımızın uyguladığı bu destekleme politikaları ile ilimizde su ürünleri yetiştiriciliği hızla artarak 5 bin tona ulaşmıştır. Su ürünleri sektöründe gerekli verimi ve ekonomik katkıyı sağlayabilmek için gerek alt yapı gerekse organizasyona büyük önem verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Su ürünleri üretimi gerçekleştirirken üretimden pazarlamaya kadar entegre tesislerin oluşturulması, üretimde yem sanayinin geliştirilmesi, kafeslerin yapımında kullanılan malzemelerin imalatı, pazarlamada balığın taze işlenmiş ve dondurulmuş olarak tüketiciye ulaşmasında entegre tesislerin oluşturulmasının da büyük önem arz ettiğini dile getiren Birşen, şöyle konuştu: “Üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması sektörün en büyük sorunu. Özellikle balık yemi maliyeti çok yüksek düzeyde. Gelecek yıl hayata geçecek Gümüşhane, Bayburt ve Rize Kırsal Kalkınma Projesi ile üretim maliyetleri düşecek. Proje ile yem sanayisi geliştirilerek, sektöre önemli bir destek sağlanacak. Amacımız sektörün rekabet gücü yanında üretimini de artırmak. Onları kayıt altına almak ve üretim girdi maliyetlerini düşürmektir”
Ziyarette ayrıca Torul ve Kürtün barajlarında kültür balıkçılığı yapan üreticilerle yapılan görüşmelerde sorunları ile ilgili çözüm yolları arandı. Üreticiler öncelikle Bakanlığın KKYDP kapsamında yüzde 50 hibe ekonomik yatırımlardan faydalanmak istediklerini ve 22 üreticinin bir araya gelerek Birlik oluşturmak istediklerini belirtti. Birşen ise bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını kaydetti.
Gümüşhane’de su ürünleri yetiştiriciliği
Gümüşhane’de su ürünleri yetiştiriciliği
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Torul baraj gölündeki su ürünleri tesislerinde incelemelerde bulundu.
Paylaş: