Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de turizmin geleceği masaya yatırıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Gümüşhane’de Turizmin Geleceği’ konulu panel düzelendi.

Gümüşhane’de Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ‘Gümüşhane’de Turizmin Geleceği’ konulu panel düzelendi.

Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafından İletişim Fakültesi Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen konferansın açılışında konuşan Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Çalık, 41. Turizm Haftası’nın çok farklı etkinlikle kutlanacağını söyledi.

Turizm Haftası’nda turizmin paydaşları bir araya getirerek Gümüşhane turizmine katkı sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Çalık, “Bu kapsamda Gümüşhane’de Turizmin Geleceği konulu panel ile turizmin farklı alanlardaki paydaşları olan otel işletmeleri, seyahat acenteleri yöneticileri, kamu yöneticileri ve turizm eğiticilerini bir araya getirmek suretiyle hem Gümüşhane’nin turizm geleceğini tartışmak, sorun alanlarını belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Moderatörlüğü Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in yaptığı panele konuşmacı olarak, Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi M. Ragıp Pirselimoğlu, Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yücel İkiler ile Royal Uzungöl Otel Genel Müdürü Erol Çelik katıldı.

Rektör Zeybek, panelde yaptığı konuşmada, Turizm konusunun birçok bilim dalının ilgi alanına girdiğini söyledi.

Birçok ülkenin ödemeler dengesindeki açığı turizm gelirleriyle azalttığını vurgulayan Zeybek, “Birçok ülkede özellikle uluslararası turizme katılan turist sayıları milyonların üzerinde. 2015 yılında Fransa 85 milyon uluslararası turist ağırladı. Birçok ülke turizm sektöründen çok önemli gelirler elde etti. Turizm aynı zamanda istihdam kaynağı olarak bölgesel gelişme açısından çok önemli bir sektör” diye konuştu.

Gümüşhane’nin tarihi, kültürel ve doğal turistik çekicilikleri olduğuna dikkati çeken Zeybek, şunları söyledi: “Baştan tanıtım eksikliği olmak üzere turizm ile ilgili Gümüşhane için alınacak mesafe bir hayli fazla. Gümüşhane’de tanıtım eksikliği var. Zaman zaman çeşitli yöneticilerimizle fikirlerimizi paylaştık. O Sadece turistik çekiciliklerinizin olması yetmiyor, ulaşılabilir olması gerekiyor. O potansiyeli iyi değerlendirebilmeniz için ulaşımın güvenli olması, alt yapınızın, konaklamanızın iyi olması gerekiyor. Sadece Arap turizmine değil, büyük bir Çin pazarı var buraya hazırlık yapmamız lazım”

Royal Uzungöl Otel Genel Müdürü Erol Çelik ise panelde yaptığın konuşmada, Uzungöl’ yapılan turizm çalışmalarını anlattı.

Uzungöl’de turizmin 50 yıllık bir mücadelenin sonucu ortaya çıktığını dile getiren Çelik, “Uzungöl’de turizmin 10 yıllık bir faaliyet içeriyor ve çok kısa bir dönem içerisinde aşırı bir gelişme gösterdi. Uzungöl’deki turizm potansiyeli bölgeyi hazırlıksız yakaladı. Arap turistlerin aşırı ilgisinden talep patlaması yaşanıyor. Arapların Uzungöl’ün cennet olarak nitelendirmesi Uzungöl’ü anlatmaya yetiyor” ifadelerini kullandı.

Çelik, bu yıl Uzungöl’de talepleri karşılayamayacak durumla karşı karşıya olduklarını belirterek, “Talebin fazla olmasının sebebi Uzulgöl’ün ikliminin yaz aylarında serin olması. Bu da Arap turistler için karşılık buluyor. Doğal güzelliği, yeşili göl ile birleşiyor ve mükemmellik ortaya çıkıyor. Uzungöl’deki başlangıçta aile işletmesi emeğiyle oldukça amatörce ortaya çıkan turizmdeki karlılık beraberinde sorunları da ortaya çıkardı. Talebin hızla artması sorunları da beraberinde getirdi. Hızlı çarpık yapılaşma ortaya çıktı” dedi.

Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yücel İkiler ise panelde Erciyes Kayak Merkezi’nde yakaladıkları başarıyı sunum eşliğinde anlattı.

TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi M. Ragıp Pirselimoğlu, Gümüşhane’de 2010 yılında Swot analizi yapıldığını hatırlatarak, “Gümüşhane’ye turist getiriyorum ancak yöresel sanatların yapılıp satıldığı bir yer göremiyorum. Bu konuda girişimlerin yapılması gerekiyor” dedi.

Gümüşhane’nin yaylarının Trabzon ile anıldığına dikkati çeken Pirselimoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Birçok yaylanın Gümüşhane’nin olduğunu kimse bilmiyor. Bu konuda tanıtım eksikliği var. Gümüşhane’ye kendi özel aracımla geldim ve dikkat ettim Süleymaniye Mahallesi’ne beni götürecek hiçbir tabela görmedim. Turist geldiği zaman tarihi Süleymaniye Mahallesi’ni nasıl bulacak. İlin bir tanıtım eksikliği olduğunu düşünüyorum. Gümüşhane’de doğa sporlarında trekking turları olabilir. Gümüşhane’de kar var dağlarımız var, dağ kayağı yapacağız. Kuş gözlemciliği, fotosafari, dağ bisikleti, dağ motosikleti turları ve heliski turları yapacağız. Gümüşhane’de 383 yaylamız var. Bunların birçoğu Trabzon’un biliniyor. Gümüşhaneliler bunlara mutlaka sahip çıkarak, tanıtmalı”

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş de, Zigana Dağı’nın, Limni Gölü ve Zigana Köyü ile beraber gelecek yıllarda Uzungöl’den daha ileri bir marka olacağını söyledi.

Zigana Dağı’na yapılacak otel için yatırımcı bulunamadığını belirten Ateş, “Bakanlığımız bu yıl Zigana’da otel için tahsise çıkıyor. Zigana’ya mevcut otel 14 bin geceleme yaptırdı. Ege’den Akdeniz’den gelen turlar burada kaldı. Zigana’da şuanda ATV turları yapılıyor. Yerelde vatandaşlar bu işe başladı. Valilik olarak çevre düzenlemesi ve altyapıları ile Zigana’ya ayrı bir önem veriliyor. Limni Gölü ile bağlantı çalışmaları devam ediyor” dedi.

Gümüşhane’de ilk defa ev pansiyonculuğu kursu düzenleneceğini dile getiren Ateş, “Kursumuza 35 kişi müracaat etti. Zigana Köyü’nde birkaç vatandaşı ev pansiyonculuğuna teşvik edersek, orası bizim turizmde ile giriş kapımız olacak. Zigana bizim turizmde giriş kapımız. Zigana’ya gelen her turist Krom, İmara, Santa’ya, Karaca Mağarasına ve Limni gölüne gidebilme imkanına sahip” dedi.

Dünya’da 1960 yılında profesyonel anlamda turizme başlandığını belirten Ateş, “Türkiye 1985 yılında Gümüşhane ise 2005 yılında turizm bilinci oluşmaya başlıyor. Milli parklarımız tabiat parklarımız var ama bunlarla ilgili planlamalarımız 2014 yıllarında başlıyor. İyi ki geç kaldık. Buralarda plansız yatırımlara örneği Ayder’de ve Uzungöl’de olan yatırımlara girmemiş olduk. Çok planlı gidiyoruz. Milli parklar nezdinde planlı yatırımlar devam ediyor. Tomara’da iyi gidiyoruz, Limni Gölü’nde iyi gidiyoruz” dedi.

Panel, katılımcılara plaket verilmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.