Gümüşhane Üniversitesi kongre ve kültür merkezi salonunda düzenlenen program Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Cemalettin Atalay’ın açılış konuşması ile başladı.
Konuşmasında toplumdaki ekonomik ve sosyal durumun iyileşmesi ve sağlık alt yapısının daha da güçlendirilmesi ile bebek ve çocuk ölümlerinde önemli azalmalar gözleneceğini vurgulayan Atalay, “Neonatal ve perinatal ölümler ise sosyal ve ekonomik gelişmelere daha az duyarlı olup gebelik ve doğum sırasında verilen bakımın iyileştirilmesi, erken tanı ve tedavi gibi sağlık ile doğrudan ilişkili önlemlerden daha fazla etkilenir. Erken yenidoğan döneminde her yenidoğana optimal yaklaşımın yapılması, yüksek riskli gebe ve yeni doğanın tanınması, uygun bakım ve sevk ilkelerinin yerleştirilmesi sağlanarak perinatal ve yeni doğan ölümlerinin önlenmesi önemlidir. Bu amaçla ülke genelinde doğumda bebeğe eli değen tüm sağlık çalışanlarını hedef alan yenidoğan canlandırma programı (NRP) 1998 yılından bu yana başarıyla yürütülen bir hizmet içi eğitim programıdır. Tüm katılımcıları tebrik ediyor ve başarılar diliyorum” dedi.
Eğitimin kapanış bölümünde konuşan kurs sorumlusu Sevil Yılmaz Özmen ise “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi (oksijen yokluğu) temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin (doku bozukluğu) önlenmesi amacıyla yenidoğan canlandırma programı (NRP) yürütülmektedir. Her doğum salonunda eğitilmiş en az bir personelin mutlaka bulunmasının amaçlandığı program kapsamında gerçekleştirilen uygulayıcı eğitimleriyle, temel resüsitasyon uygulamalarının yerleştirilebilmesi için, bu konuda eğitim almış ve standart uygulama yapacak personel yetiştirilmektedir” dedi.
3 gün süren NRP eğitimi İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Cemalettin Atalay, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcıları Alptekin Giresunlu, Cafer Yazıcı, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Çolak, Gümüşhane Devlet Hastanesi Yöneticileri ve eğitimcilerin de bulunduğu kapanış toplantısı ile sona erdi.
49 sağlık personelinin katıldığı NRP eğitiminin sonunda katılımcılara sertifika verildi.