Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’de yoğun kış şartlarında yaban hayatı unutulmuyor

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de ağır geçen kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için Doğa Koruma ve Mili Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından doğaya yem bırakılıyor.

Gümüşhane’de ağır geçen kış şartlarında yiyecek bulmakta zorlanan yaban hayvanları için Doğa Koruma ve Mili Parklar (DKMP) Gümüşhane Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından doğaya yem bırakılıyor.

Kış sezonunun başlangıcında olunmasına rağmen bugüne kadar 4 bin 530 kilogram yem bırakan ekipler ayrıca il genelindeki yemekhane ve lokantalar ile kasaplardan artık et ve yemek malzemeleri de doğaya bırakıyor.

Torul ilçesine sınırlarındaki Zigana tüneli girişinde bulunan çok sayıda köpek ile bölgedeki kuşları da unutmayan ekipler, burada doğaya yem ve sakatat bıraktı.

Özellikle köpeklerin ellerinde giydikleri eldivenlerle önce büyük et parçalarını küçülten görevlilerin elinden yiyecek almak için yarıştığı, park etmek için hareket eden aracın arkasından sesler çıkararak gitmeleri iç acıtırken, yapılan işin ne kadar doğru bir iş olduğunun da göstergesi oldu.

“İklim değişikliği ve köylerden göç edilmesi yaban hayatını etkiledi”

Personeliyle birlikte yaban hayatı için yiyecek ve kuşlar için yem bırakan Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, küresel iklim değişikliği nedeniyle aşırı derecede kar yağması ve köylerden göç edilmesi nedeniyle tarım arazilerinin ekilmemesinin yaban hayvanlarının yem bulmasında büyük zorluklara neden olduğunu hatırlattı.

“Yemekhanelerden, lokantalardan, kasaplardan yemek artığı alıyoruz”

Yem olmayınca yaban hayvanlarının biyoçeşitliliğinde de azalmalar meydana geldiğini kaydeden Aydın, “Bunun için Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü olarak 10 ton buğday aldık, 5 ton ot aldık. Kasaplardaki ve lokantalardaki yemek artıkları ve et artıkları ile resmi dairelerin yemekhaneleri ve diğer yemekhanelerle yaptığımız anlaşmalar neticesinde bu artıkları toplayarak yaban hayatına yem olarak bırakıyoruz. Bu sezon 1,5 ay içerisinde 4 bin 530 kilogram yem bıraktık” dedi.

“Bizim ulaşamadığımız yüksek noktalara Özel İdare ekipleri yem bırakıyor”

Kendilerinin ulaşamadığı noktalara İl Özel İdaresi ekiplerinin ulaştığını, onlara da buğday desteği sağlayarak doğada ve dağların zirvelerinde dahi yemleme yapıldığını dile getiren Aydın, ayrıca STK’lar ve vatandaşların da yemleme çalışmalarına katkı sağladığını belirtti.

“Vatandaşlarımız yalnızca ağır kış şartları olduğunda yemleme yapsın”

Vatandaşlardan yemleme çalışmalarını yersiz ve zamansız yapmamalarını isteyen Aydın, şöyle konuştu: “Ağır kış şartları olduğu zamanlarda yapılması. Yersiz ve zamansız yemleme yapılırsa yaban hayvanlarının yem bulma becerileri kayboluyor. Bu da onlar için ölüm nedeni sayılabilir. Bizim yemleme çalışmalarımız ağır kış şartlarında yapılmaktadır.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.