Gümüşhane Haberleri

Gümüşhane’den Irak’a Karabuğday ihracatı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Türkiye’de karabuğdayın başkenti olan ve alanında ilk ve tek tesise sahip olan Gümüşhane’den Ortadoğu pazarına ilk karabuğday ihracatı Irak’a gerçekleştirildi.

Kelkit ilçesine bağlı Öbektaş Beldesinde faaliyet gösteren Tam Tarım A.Ş. firması Irak’a yaptığı ihracat ile Ortadoğu pazarına açıldı. 

2018 yılından beri Öbektaş Beldesindeki üretim tesisinde Karabuğday’ı işleyerek elde edilen ürünleri iç pazara gönderen Tam Tarım A.Ş, ihracat odaklı hedeflerini gerçekleştirmek adına ilk adımı attı. 

Alanında Türkiye’deki tek fabrika olma özelliğini taşıyan tesiste ihracat öncesi tören düzenlendi. 

Törende konuşan firma Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Gürsoy şu ifadeleri kullandı: “Bugün firmamız ve şehrimiz için önemli bir gün. Uzun zamandır yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde Irak’a yaptığımız ihracat ile Ortadoğu pazarına açılmış oluyoruz. Firma olarak kurulduğumuz 2018 yılından itibaren ihracat odaklı çalışmalar yürüttük. Ürünlerimizi öncelikle iç pazara, uzun vadede ise dış pazara göndermeyi hedefledik. Geldiğimiz noktada ihracat hedeflerimiz için ilk adımı atmanın gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde Avrupa pazarına da ürün göndermek için çalışmalarımız devam ediyor. İngiltere’de yaptığımız görüşmeler neticeye varmak üzere. 2024 yılı sonuna kadar anlaşmalarımızı tamamlayıp Avrupa’ya ihracat yapmayı hedefliyoruz. Yine Kasım ayında düzenlenecek MÜSİAD Expo2024 Ticaret Fuarına katılacağız. Bu fuar yurtiçi ve yurtdışından binlerce iş insanına ev sahipliği yapıyor. Bizde firma olarak ürünlerimizi tanıtma ve özellikle ihracat için yeni pazarlar bulmak için gayret edeceğiz. Firma olarak hedeflerimiz için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu süreçte bizlerden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkür ediyoruz”

Törene katılan MÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Cihan Canlı ise “Üyemiz Tam Tarım A.Ş. nin hedeflerini gerçekleştirmek adına attığı bu adıma şahit olmanın gururunu yaşıyoruz. Arkamızda yüklenmiş olan araca dönüp baktığımda sadece ürünleri görmüyoruz aynı zamanda altında yatan emeği, karşılaşılan zorlukları, aşılan engelleri görüyor ve büyük bir başarı hikayesinin yazıldığına şahit oluyoruz. Bugün Gümüşhane’den Irak’a bir köprü kuruluyor ve inanıyorum ki devamı gelecek. Üstelik sadece Ortadoğu’ya değil zamanla dünyanın birçok yerine Gümüşhane’den ürün gidecek. Şöyle bir sloganımız vardı “Karabuğdayın Başkenti Gümüşhane” Bunu söylememiz boşuna değildi. Çünkü bu tesis ülkemizde alanında ilk ve tek tesis olma özelliğini taşıyor. Firmamız daha önce tamamen yurtdışından alınan Karabuğday bitkisini ülkemizin 15 farklı şehrinde yetiştirdi, ürünleri topladı ve bu tesiste işleyerek piyasaya sürdü. Bugün de daha önce tamamı ithal edilen ürünü Gümüşhane’mizde üretip ihraç etmeyi başardı. Bu çok büyük bir adımdır, ama bu adım öyle kolay atılmamıştır. Yaşanan zorlukların bizzat şahidiyiz. Burada yatırım yapılmaz, pazarlara uzak, aynı tesisi başka şehirde yapın gibi birçok telkine rağmen cesaretle şehrine yatırım yapan firmamızı canı gönülden kutluyorum. Biliyorum ki şehrimizde ticaret yapan, üretim yapan firmaların hepsi aynı sözleri duyuyorlar. Ama endişe etmesinler şehrimize yatırım yapmaya devam etsinler. Herkese ve her şeye rağmen başarılabileceğinin ispatı buradadır. Tam Tarım A.Ş. firması zor olanı başarmış, bir kapı açmıştır. Gümüşhane’den tarım ürünü ihracatını gerçekleştirmiştir. Devamının aratarak geleceğinden şüphemiz yoktur. Zorluklar bizi yıldırmamalı aksine daha da kenetlemelidir. Yapılacak çok şey vardır ve yolumuz uzundur. Sonunda bugünkü örnekte görüldüğü gibi azmederek çalışmanın neticesi elbette alınacaktır. Bugün burada bulunarak firmamıza desteklerini gösteren, bizleri yalnız bırakmayan Kelkit Kaymakamımız Kadir Algın’a, Kelkit Belediye Başkanımız Ünal Yılmaz’a, Şiran Belediye Başkanımız Abdulbaki Kara’ya, Öbektaş Belediye Başkanımız Muharrem Kartal’a, Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Mustafa Servet Daltaban’a, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerine teşekkür ediyoruz. Bu vesileyle üyemiz Tam Tarım A.Ş. firmasını şahsım ve MÜSİAD Gümüşhane Şubesi adına en içten dileklerimle kutluyor, ihracatlarının artarak devam etmesini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.