Gümüşhane Haberleri

GümüşHANEler Okuyor Projesi Doç.Dr. Taşkın Kılıç’ı öğrencilerle buluşturdu

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane Valiliği koordinasyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen GümüşHANEler Okuyor Projesi faaliyetlerine devam ediyor.

Gümüşhane Valiliği koordinasyonunda İl Milli Eğitim Müdürlüğünce yürütülen GümüşHANEler Okuyor Projesi faaliyetlerine devam ediyor.

Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Doç.Dr. Taşkın Kılıç, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün başlattığı GümüşHANEler okuyor projesi kapsamında İbn-i Sina Sağlık Meslek Lisesi ve Dumlupınar Ortaokulunda öğrencilerle buluştu. 

İbn-i Sina Sağlık Meslek Lisesi ve Dumlupınar Ortaokulunda düzenlenen söyleşi programına İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Şube Müdürü Seyit Tok, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Yayınlamış olduğu “Eğitim Seferberliği” adlı kitabı ile ilgili öğrencilerle söyleşi yapan Kılıç, hem Türkiye’de kitap okumanın önemine vurgu yaparak örnekler gösterdi hem de öğrencilere bilgileri aktardı. 

Münferit olarak okuma konusunda yapılan çalışmaların sürdürülmesinin zor olduğunu fakat Milli Eğitim gibi lokomotif bir kurumun okuma konusunda yaptığı kapsayıcı ve her bireye dokunacak çalışmaların doğru sonuçlar vereceğini, Türkiye’de bu düzeyde yapılan öncü çalışmanın takdire şayan olduğunu vurguladı.

“İnsan Ancak Okuyarak Erdemli ve Üretken Olabilir”

Kılıç, “Modern Tıbbın Kurucusu İbn-i Sina’yı Büyük bir âlim yapan ve Oxford üniversitesinde büstü dikilen bir konuma gelmesinde kitabın ne kadar önemli olduğunu şu şekilde aktardı. Isaac Newton fizik için ne anlam ifade ediyorsa Tıp bilimi için de İbn-i Sina o anlama gelmektedir. Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde (Özbekistan) dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde tarihinde vefat etmiştir. Tıp ve Felsefe alanına ağırlık verdiği değişik alanlarda 200 kitap yazmıştır. Batılılarca, Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu, hekimlerin önderi olarak bilinir ve "Büyük Üstad" ismi ile tanınır. Tıp alanında yedi asır boyunca temel kaynak eser olarak süre gelen El-Kanun fi't-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. asrın ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur” dedi 

“Dile Benden Ne Dilersen!”

Hekimlerin önderi ve modern tıbbın kurucularından birisi olan İbn-i Sina daha 19 yaşındayken amansız bir hastalığa yakalanan Buhara Prensini geliştirdiği ilaçlarla tedavi eder ve Prensin taltifine nail olur.

Prens kendisine "Genç Sina, dile benden ne dilersen" diye açık bir teklif sunar...

Sina'nın bu teklife verdiği yanıt, onu Türk dünyasın en önemli şahsiyetleri arasına sokar:
Sizce İbn-i Sina Prensten ne talep etmiştir?

a.İstediği kadar hazine 
b.Hükümdarın kızı ile evlilik 
c.Saray tabipliği
d. Sarayın kütüphanesinden sınırsızca istifade etmek

İbn-i Sina elbette son seçenekte yer alan isteği bildirmiş ve iki yıl boyunca kütüphaneyi sınırsız şekilde kullanmıştır. Bu süre zarfında kütüphanede bulunan bütün eserleri hatmetmiş ve 21 yaşında inanılmaz bir bilgi düzeyine ulaşmıştır.

Belki bizler günümüzün pragmatik düşünce sistemine göre düşünüp İbn-i Sina’nın altınlar ya da hükümdarın kızı ile evlilik değil de kütüphaneyi tercih etmesini kendi dünyamızda anlamlandırmakta zorluk çekiyor olabiliriz. Ancak Sina’nın o günkü doğru seçimi bugün kendisinin bütün dünyada tanınmasındaki mihenk taşı olan en önemli tercih olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her Yıl En Az 100 Kitap Okuyun!

Merak edersek ve sorgularsak öğrenebileceğimizim vurgulayan Kılıç, her öğrencinin yılda en az 100 kitap okuması gerektiğini, 100 kitap okuyan bir öğrencinin 4 yıl sonra 400 kitap okuyacağını ve bu 400 kitabın öğrencinin ufkuna, entelektüel kapasitesine, bakış açısına ve yaşamına inanılmaz zenginlikler katacağını belirtti.

Kitap tercihi yaparken “popüler” ve “bilinçaltımızı kirleten, değerlerimizi yozlaştıran ve dili zayıf” kitaplar yerine edebiyat öğretmenlerimizin yahut diğer öğretmenlerin önerdiği kitap listelerini tercih etmeleri gerektiğinin önemine vurgu yaptı. TV, Sosyal medya ve bilgisayar oyunlarına uzun süre zaman ayırınca beyindeki nöronların zarar gördüğünü ve giderek IQ ve EQ’müzün gerilediğini belirtti.

Doğru ve güçlü bir Eğitim sistemi,  Kelebek etkilerle bütün yaşamı kuşatır ve geliştirir.

Zira bir toplumun can suyu olan eğitim sistemindeki iyileşmelerin sağlayacağı kelebek etkiler adaleti, ekonomiyi, turizmi, çevre bilincini ve sağlık sistemini düzeltecektir. Hiç kuşkusuz iyi ve doğru eğitim almış insanlar, daha iyi yollar ve köprüler inşaa edecekler, daha rekabetçi şirketler kuracaklar, daha bilinçli nesiller yetiştirecekler, tüketim alışkanlıklarından ekonomik ve sağlık tercihlerine kadar konularda rasyonel davranışlar geliştirecekler, trafik ve diğer kurallara azami düzeyde riayet edecekler, farklılıklara hoşgörü ve empati ile bakacaklardır. 

Soru cevap ve katkılardan sonra program sona erdi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.