Gümüşhane Haberleri

Gümüşhaneli fırsatçılar işbaşında üniversiteliler isyanda…

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

SÖZCÜ gazetesi, internet sitesine taşıdığı bir haberle Gümüşhane’de son yıllarda kangren haline dönen yüksek ev fiyatları, kiralar ve üniversite öğrencilerine yönelik isyan ettiren ev kiralarını gündeme taşıdı.

SÖZCÜ gazetesi, internet sitesine taşıdığı bir haberle Gümüşhane’de son yıllarda kangren haline dönen yüksek ev fiyatları, kiralar ve üniversite öğrencilerine yönelik isyan ettiren ev kiralarını gündeme taşıdı.

Gazetede yer alan haber şöyle:

Eylül ayının gelmesi ile birlikte "öğrenciye ev vermiyoruz" "öğrenciye 1500 lira" gibi cümleler yeniden telaffuz edilmeye başlandı. İnternetteki e-ticaret sitelerinde isyan ettiren ilanlardan geçilmiyor. Peki öğrencilerin hakları neler? Öğrenciler ve aileleri fırsatçılar karşısında neler yapabilirler? İşte yanıtı...

Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte on binlerce çiçeği burnunda üniversiteli de yaşadıkları kentlerden ayrılarak eğitimlerini sürdürecekleri şehirlerin yolunu tuttular.  ‘Yeni üniversitelilerin’ çoğunluğu gittikleri kentlerde yurtlarda kalmayı tercih ederken birçoğu da yurt imkanlarının kısıtlı olması, özel yurtların yüksek ücretleri gibi nedenlerle ev bulma derdine düşüyor.  Fakat ev kiralamak öğrenciler için kolay değil. Çünkü her yıl Eylül ayında ortaya çıkan öğrencilerin “barınma” sorununa paralel “fırsatçılar” da harekete geçiyor.  Örneğin piyasa değeri 500 lira olan bir evin kirası öğrenciler söz konusu olduğunda 1000 liraya yani iki katına kadar çıkabiliyor.

İSYAN ETTİREN İLANLAR!

İnternetteki e-ticaret siteleri bu fırsatçılığın örnekleri ile dolu. Mesela yaklaşık 20 bin yüksek öğretim öğrencisinin bulunduğu Gümüşhane’den verilen bir satılık/kiralık ev ilanı görenleri isyan ettirdi. Gümüşhane Üniversitesi’ne yakın bölgedeki TOKİ konutlarında olduğu vurgulanan ev için aynen şu ifadelere yer veriliyor; “Dairemiz 1. Etap konutlarında … olup sürekli güneş alan konumdadır. Doğalgazlı, ısı yalıtımı ve asansörlü olan dairemiz net 120 metkrekaredir. Şu an içerisinde mülk sahibi oturmaktadır. Alan kişi kiraya vermek istediği takdirde aileye 800-900 lira arası üniversiteye yakın olması nedeniyle öğrenciye 1.500-2000 lira arası kiraya verebilmektedir. Satış fiyatı 190 bin lira olup az da olsa pazarlık payı mevcuttur. Satılması durumunda ev hemen boşaltılabilir.”

“SUÇ DEĞİL AMA AYIP”

Peki bu ‘fırsatçılık’ suç mu? Yasal olarak neler yapılabilir? Konuyla ilgili sozcu.com.tr’ye konuşan  Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz “Serbest piyasa ekonomisinde bu suç değil. Ancak bu etik olduğu anlamına gelmez. Maalesef böyle fırsatçılar mevcut. Maalesef yasal ancak etik değil. Ayıp…” diye konuştu. Söz konusu konutun ancak rayiç bedelinin çok üstünde satılması ya da kiraya verilmesi gibi bir durumda suç durumunun ortaya çıkabileceğini belirten Kiraz, öğrencilere de yasal haklarını hatırlatarak, “fırsatçılara kanmayın” çağrısında bulundu.


Haberi kaynağından okumak için..... //www.sozcu.com.tr/2016/gundem/firsatcilar-isbasinda-universiteliler-isyanda-1403102/
 
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.