Çanakkale Savaşlarının 100. yılında düzenlenen ‘En İyi Senaryo Yarışmasında birincilik ödülü alan A. Kadir Bozkurt’un ‘Mendilim Kekik Kokuyor’ isimli senaryosunu Gümüşhaneli Yönetmen Hüseyin Özden beyaz perdeye aktardı.
Yapımcılığını Gümüşhaneli Kadriye Özden’in üstlendiği, Genel Yönetmenliğini Hüseyin Özden’in yaptığı “Mendilim Kekik Kokuyor” filmi 6 Martta vizyona girecek.
FARKLI BİR ÇANAKKALE FİLMİ
Çanakkale Savaşları’na gönüllü olarak katılan gençlerin hikayelerini anlatan film; savaşı çıkaran emperyal güçleri eleştirirken, var olma mücadelesi veren Anadolu’nun top yekun direnişini yansıtıyor. Savaş karşıtı anlatımların öne çıktığı filmde “İnsanlığın içindeki düşmanlığın yenilmesi” teması işlenmekte.
Çekimleri 6 haftada tamamlanan filmde, Antalya’nın Akseki ve Kemer ilçelerinde film platoları kuruldu. Ayrıca Çanakkale’de gerçek savaş mekanlarında çekimler yapıldı.
GENÇ VE DİNAMİK KADRO
Alman oyuncu Wilma Elles ve Mehmet Çevik’in başrolünü paylaştıkları filmde; Hakan Devrim Göztepe, Tarık Bayrak, Buse Bilgin, Gürkan Çolaker ve Şaban Türkegül gibi yeni yüzlere yer verildi.
Başar Alemdar, Azer Şelte, Devrim Yakut, Alper Kut, Oktay Dal, Hakan Boztepe, Radife Baltaoğlu, Meltem Evcioğlu, Öykü Esendemir, Suzan Sabancı, Abdullah Sürekli, Murat Karahüseyinoğlu, Özge Öztürk, Alkan Avcı, Özge Efe, İsmail Şenel, Aytunç Özulus, Zehra Ece Aral, Selim Gürata, Emre Nurettin Örük Ferit Kılıç, Yunus Emre Özdemir gibi Türk tiyatrosunun önemli isimleri filmde görev aldılar. Başta Antalyalı gençler olmak yurdun farklı yörelerinden gençler, Mendilim Kekik Kokuyor filminde gönüllü olarak görev aldılar.
Filmde Rusya, Belçika, Özbekistan ve İskoçya’dan oyuncular da rol aldılar. Terminatör ve Gladyatör filmlerinden tanıdığımız Mike Michel, Özbek oyuncu Şahruh Tuyçibayev filme misafir oyuncu olarak destek verdiler.
Sistem Medya Prodüksiyon (SMP) adına yapımcılığını Kadriye Özden’in üstlendiği filmde, Gümüşhaneli yönetmen Hüseyin Özden ve Hakan Kurşun yönetmenliği paylaştılar. Filmin; müziklerini Mustafa Biber, Sanat Yönetmenliğini Ufuk Bildibay, Işık Şefliğini Faruk Yılmaz yaparken, Görüntü Yönetmenliğini İbrahim Çaltılı ve Erol Zurnacı üstlendiler.
6 MART’TA GÖSTERİME GİRİYOR
6 Mart 2020’de gösterime girecek “Mendilim Kekik Kokuyor” filmi için Dap Holding destekleri ile 27 Şubat’a İstanbul’da ve Antalya Valiliği’nin desteği ile Antalya’da olmak üzere iki ayrı gala yapılacak.
Filmin başta Azerbaycan ve Özbekistan olmak üzere Türk Cumhuriyetleri ile Avrupa’da da gösterime girmesi planlanıyor.
FİLME DESTEK VEREN KURUM VE KURULUŞLAR
“Mendilim Kekik Kokuyor”, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün 2018 yılında desteklediği projeler içerisinde yer aldı.
Filme ayrıca; Türk Kızılayı, Antalya Valiliği, Akseki ve Kemer ilçelerinin kaymakamlıkları ile belediyeleri, Halkbank, Dap Holding, Semitaş A.Ş., TT Hotels, Duruk Holding destek verdiler.
Hüseyin Özden kimdir?
1962 Gümüşhane doğumlu. Ankara Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Marmara Üniversitesi’nde sinema dalında yüksek lisans yaptı. Tiyatro oyun yazarı ve yönetmen. TRT’de uzun süre yönetmen ve yayın şefi olarak çalıştı. 1983’te "Üniversiteler Arası Tiyatro Oyun Yazarlığı Yarışması"nda Birincilik Ödülü aldıktan sonra 2013’te Dertli Dolap Anadolu (Yunus Emre) adlı oyunu ile “Türk Dünyası Kültür Başkenti” kapsamında Birincilik Ödülü aldı. Türkiye ve yurt dışında çekilen ve yayınlanan belgeseller yaptı. Yaptığı belgeseller; yazdığı oyun ve senaryoları çeşitli ödüller aldı.
1. Sinema Filmi
• Mendilim Kekik Kokuyor (2020)
2. Belgeseller
2020 Umuda Tutunmak
2018 Geride Kalanlar
2017 Hayat-ı Roman
2017 Kesretten Vahtede Akşemseddin
2016 Livere’da Kalandar
2014 İki Vatan Tek Kadın
2013 Diyar- Kelkit
2013 Ağın’a Yolculuk
2013 Karadeniz’den
2012 Güneşin Doğduğu Yer - Nemrut
2011 Dağarın Avucundaki Kent - Gümüşhane.
3. Senaryolar
• Duduya
• Yağmur Gelin
• Nilüfer
4. Tiyatro Oyunları
• Ocak
• Kuru Göl
• Güzeli Arayanlar
• Dertli Dolap Anadolu
5. Ödüller
• Türkçenin Ulu Çınarı – Dünya Şairi Ali Şir Nevayi Belgeseli (2019) / Özbek Kino Özel Ödülü
• Yağmur Gelin Uzun Metraj Film Senaryosu (2017)/ Denizbank 3. İlk Film Senaryo Yarışması 2.lik Ödülü
• “Liverada Kalandar” Belgeseli / Türk Dünyası Belgesel Festivali finalisti (2017)
• "Duduya" Uzun Metraj Film Senaryosu (2017)/ Denizbank İlk Film Senaryo Yarışması finalisti
• "Ağın’a Yolculuk" Belgeseli (2013) / Türkiye Gazeteciler Cemiyeti övgüye değer ödülü
• "Dertli Dolap Anadolu” Tiyatro Oyunu (2013) / Eskişehir Valiliği Türk Dünyası Kültür Başkenti, Yunus Emre Tiyatro Oyunu Yarışması birincilik ödülü
• "Ocak” Tiyatro Oyunu (1983) /Üniversiteler Arası Tiyatro Oyun Yazarlığı Yarışması birincilik ödülü
MENDİLİM KEKİK KOKUYOR FİLMİNİN YÖNETMENİ HÜSEYİN ÖZDEN İLE RÖPORTAJ
1. Bize kendinizden biraz bahseder misiniz?
1962 Gümüşhane doğumluyum. 1984 yılında Ankara Üniversitesi DTCF, Tiyatro Bölümü’nü bitirdim. 25 yıl TRT’de çalıştıktan sonra 2011 Nisan ayında emekli oldum. Birçok TV programı ve belgeselin yönetmenliğini ve metin yazarlığını yaptım. Ödül alan; tiyatro oyunu, belgesel ve senaryolarım var. Sevgili Hakan Kurşun ile birlikte Yönetmenliğini üstlendiğimiz ilk uzun metraj sinema filmim olan ve 6 Mart 2020’de gösterime girecek olan “Mendilim Kekik Kokuyor”u çekebilmek için Marmara Üniversitesi’nde sinema alanında yüksek lisans yaptım.
2. Filmin ismi neden “Mendilim Kekik Kokuyor”?
Filmin ismi Senarist arkadaşımız A.Kadir Bozkurt’a ait. Benim de düşüncelerimle örtüştüğü için değiştirme gereği duymadım. Çanakkale Savaşları, Anadolu insanı için bir varlığını sürdürme mücadelesidir. Bu yönü ile de destandır. Destanlar fedakarlıklarla yazılır. Anadolu insanı da bu savaşta bütün iradesi ile yer almış, geleceklerini kurtarma yolunda dünya tarihinde nadir görülebilecek fedakarlıklar yapılmıştır. Filmin ismi zaten bu fedakarlığı ifade etmektedir. Bize göre buradaki “mendil” bütün Anadolu’dur. Kekik kokusu da Anadolu insanın iradesi, kararlılığı ve kahramanlığıdır.
3. Filmin senaryosu/hikayesi hakkında bilgi verir misiniz?
Çanakkale Savaşları’ndan küçük bir kesit sunuyoruz. Filmin hikayesinde; gönüllü olarak cepheye giden bir grup gencin asker bile olamadan şehit düşmeleri, kalanların da kendi vatanlarında esir düşmeleri anlatılıyor. Esir düşenler; savaşın kazanılması ve vatanın düşman işgaline uğramaması için içinde bulundukları zor ve imkansız gibi görünen şartlara rağmen çaba göstereceklerdir. Fedakarlıklar ve ödenen trajik bedeller vardır.
4. Çanakkale Savaşları ile ilgili şimdiye kadar duymadığımız/görmediğimiz neler Mendilim Kekik Kokuyor da olacak?
Bütün savaşlar trajik ögeler içerir. Çanakkale Savaşları’nın farkı, kendilerini yok etmek üzere gelen emperyalist güçlere karşı var olma mücadelesi veren Anadolu insanının inançlı direnişidir. Gidenlerin çoğunun dönmeyeceğini geride kalanlar da gidenler de bilmektedir. Burada amaç geriye dönmek değil, toplumun geleceğini kurtarmaktır. Bu yüzden Çanakkale Savaşları “fedakarlıklar savaşıdır” bir yönü ile. Gidenler; aşkları ile birlikte kendi hayatlarından ve kendi geleceklerinden fedakarlık etmektedirler. İnsanın bir parçası olduğu toplumun geleceği için kendini feda etmesi, bütün umutlarından ve sevdiklerinden vazgeçmesi trajik bir hüzün olduğu kadar bir insanlık dersidir aynı zamanda.
Çanakkale Savaşları hakkında birçok film yapıldı, bundan sonra da yapılacaktır. Zira bu coğrafyada yaşayan herkesin geçmişine ait bir parçadır Çanakkale. Mendilim Kekik Kokuyor diğer filmlerden birçok yönü ile farklı. Öncelikle biz bu savaşa katılan herkesin yaşam alanı olan Anadolu’yu ve savaş alanını birer karakter gibi ele aldık. Savaşı organize eden emperyalist güçler, Anadolu’yu işgal hedefine ulaşmak için farklı ülkelerin masum insanlarını cepheye sürmüşlerdi. Onların ölmesi ya da yaşaması değil, kendilerinin hedefe ulaşması önemli idi. Savaşın kurbanı olan küçük insanlar göğüs göğüse çatıştığı karşı taraf ile iletişim fırsatı bulduklarında “içlerindeki düşmanlığı yenebiliyordu”. Ama emperyalizm düşmanlıkla beslenmektedir. Bu yüzden askerlerini bu şekilde motive edeceklerdir. Biz aslında savaş karşıtı bir film yaparken, insanlığı düşmanlıkla savaştırmayı tercih ettik bu filmde.
5. Aşk, fedakârlık, insan onuru, emperyalizmin acımasızlığı gibi evrensel konuları bir filimde vermek mümkün müdür?
Hepsi mümkün. Bunu yapabilmek için büyük sahneler de kurmaya gerek yok aslında. Anlatımı kuvvetlendirecek bir metafor, bir diyalog, ya da bir resim sinemanın imkanları ile sunulduğunda mükemmel sonuç verebilir. Yeter ki ne anlatmak istediğinizi bilin. Bir yönetmen anlatmak istediği duyguyu ifade etmek için bütün imkanları kullanabilir. Filmde de esas olan mesajdır. Senaryo, mekan, oyuncular, dekor, ışık, ses aklınıza ne gelirse hepsi mesaja hizmet eden araçlardır. Bu kadar imkanları ve araçları olan bir sanat dalının ifadesi de güçlü olacaktır. Zira; sinema diğer sanat dallarını da kullanabildiği için birçok avantajı olan pahalı bir sanattır. Bazen bir romana sığdırabileceğiniz bir duyguyu bir sahnede gösterebilirsiniz. Zira seyircinin algısı da sizin amacınıza hizmet edecektir. Seyirci gördüğü bir durumu kendi birikimi ve kodları ile bütünleştirdiği zaman hedefinize ulaşmanız mümkündür.
6. Çanakkale Savaşları’nda kişisel insan hikayelerinden yola çıktığımızda bizi neler karşılıyor?
Biz bu filmde; savaşa katılsın katılmasın bütün Anadolu insanının hatta Türkistan coğrafyasının fedakarlıklarının ve iradesinin emperyalizme geçit vermediğini göstermeye çalıştık.
Çanakkale Savaşları’nda, Anadolu çok kayıp verdi. Toplumun geleceğini inşa edecek gençler hatta öğrenciler de bu savaşa intikal etti. Bu kişilerin her birinin bir hikayesi vardı. Cepheye katılanlar da geride kalanlar da acı bedeller ödediler. Kimi vatan için hayatını kaybetti, kimi de aklını. Biz bu filmde savaşın bir “delilik” olduğu temasını işlerken vatanı savunmak için verilen mücadeleyi “delilerle mücadele” olarak göstermek istedik. Filmde bu “delilik” metaforları doğru anlaşılır umarım. Kısacası savaşın sonunda yaralı bir Anadolu kaldı geriye.
7. Filmin başrol oyuncuları kimler? Kadroda yer alan isimler içerisinde dikkatimize sunacağınız başka kimler var? Kadroyu nasıl bir düşünce ile oluşturdunuz?
Mendilim Kekik Kokuyor filminin çok uluslu zengin bir kadrosu var. Willma Ellers ve Mehmet Çevik’in başrolü üstlendikleri filmde; Tarık Bayrak, Hakan Devrim Göztepe, Şaban Türkegül, Gürkan Çolaker ve Buse Bilgin gibi yeni yüzler önemli rolleri üstlendiler.
Biz filmde duyguyu daha doğru aktaracakları düşüncesi ile tiyatro kökenli oyuncularla çalışmayı tercih ettik. Filmde; Çetin Büyükakın, Başar Alemdar, Azer Şelte, Devrim Yakut, Alper Kut, Oktay Dal, Radife Baltaoğlu, Meltem Evcioğlu, Selim Gürata, Murat Karahüseyinoğlu, Selim Gürata, İsmail Şenel, Özge Öztürk, Zehra Ece Aral, Hakan Bozyiğit, Alkan Avcı, Öykü Esendemir, Suzan Sabancı, Özge Efe, Aytunç Özulus ve Abdullah Sürekli gibi Türk tiyatrosunun tecrübeli isimleri rol aldılar.
Filmde ayrıca; Rusya, Belçika, Özbekistan ve İskoçya’dan oyuncular da rol aldılar. “Terminatör” ve “Gladyatör” filmlerinden tanıdığımız Mike Michel, Özbek oyuncu Şahruh Tuyçibayev filme misafir oyuncu olarak destek verdiler.
8. Mendilim Kekik Kokuyor nerede çekildi?
Hazırlık aşaması iki yıl süren “Mendilim Kekik Kokuyor” filminin çekimleri 5 haftada tamamlandı. Filmin çekimleri; Antalya’nın Kemer ve Akseki ilçeleri ile Çanakkale’de gerçek mekanlarda gerçekleşti. Kurgu ve vizyona hazırlık süreci ise 8 ay gibi bir zaman aldı.
9. Filme kimler destek verdi?
“Mendilim Kekik Kokuyor” filmi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün 2018/2 kurul kararı ile desteklenen bir projedir. Filme; Türk Kızılayı, Semitaş ve İsmail Güneş kostüm ve sanat malzemelerinde destek verdiler. Ayrıca Antalya Valiliği, Kemer Belediyesi, Akseki Kaymakamlığı, Akseki Belediyesi, Aroma, Durak Holding, Akseki halkı ve Akseki dernekleri önemli destekler sağladılar. Dağıtım ve tanıtım aşamasında ise DAP Holding ve Mark Antalya’nın önemli desteklerini gördük.
10. Çekim sürecinde yaşadığınız ilginç olaylar oldu mu?
Mendilim Kekik Kokuyor filmi zor şartlarda çekildi. Çok sınırlı bir bütçe, geniş bir kadro ve hesap edilemeyen masraflar. Şükürler olsun, yolumuz bir şekilde açıldı. Başta Türk Kızılay’ı olmak üzere birçok resmi ve özel kurum hatta şahıslar bir ucundan tuttular ve biz bu destekler sayesinde sırayla bütün güçlükleri aşabildik. Oyuncularımız ve teknik ekibimiz de bu filmin çekilebilmesi için fedakarlıklar yaptılar. Bu filmin bir özelliği de Çanakkale Savaşları’nın karakterine uygunluk göstermesi yani fedakarlık filmi olmasıdır.
Her filmin çekim sürecinde bazı özel hikayeler yaşanır. Bizim her günümüzde farklı hikayeler yaşandı diyebilirim. Özellikle ana platomuzu kurduğumuz Akseki’de yöre halkının bizleri sahiplenmeleri, mekanlarını açmaları anlatamayacağımız kadar bizleri duygulandırdı. Çekim mekanı için farklı mekanları gündeme aldığımızda mekan sahipleri adeta yarışırcasına destek oldular. Çanakkale Savaşları’nın ruhuna uygun bir gönüllükle bizleri desteklediler. Ama yağmur bizim için sürpriz oldu. On gün süre ile saat 14.00-17.00 arası yağmur yağdı Akseki’ye. Ama ne yağmur… Yarım saatte her taraf sular altında kalıyordu. Bizler oyuncusundan, yönetmenine tüm ekip o suları platodan uzaklaştırıp çekimlerimize devam ettik.
11. Film ne zaman gösterime giriyor? Gösterime giriş tarihinin bir özelliği var mı?
Mendilim Kekik Kokuyor” filminin 6 Mart 2020’de gösterime girmesi planlandı. Biliyorsunuz, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümüdür. Bizler bu anlamlı günde gösterimde olmak için, bir hafta öncesini tercih ettik.
12. Yurtdışında gösterimi planlanıyor mu? Galası ne zaman, nerede olacak?
Yurt dışında özellikle Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Avusturalya ve Yeni Zelanda’da gösterime girmek hedeflerimiz arasında. Zira biz “İnsanlığın içindeki düşmanlığı yenmeye hizmet edecek” evrensel bir film yaptığımıza inanıyoruz. Karşı cephelerde de olsa savaşa katılan bütün bireyler birer “kurban” olduk. Bu yönü ile filmimiz sadece Türk insanını değil bütün insanlığı ilgilendiriyor.
13. Size göre Mendilim Kekik Kokuyor arzu edilen gişeyi yapacak mı? Bu konuda bir planlamanız var mı?
Arzumuz filmimizin gişe yapması. Bu yönde bir beklentimiz var tabi. Ama bu biraz da kısmet işi. Filmimizin çekim aşamasında en zor zamanlarda zorluklar bir şekilde aşıldı ve ortaya bu film çıktı. Dağıtım ve gösterim sürecinde de beklentimiz bu yönde. Mendilim Kekik Kokuyor filmi zor şartlarda, biraz da gönüllülük ve fedakarlıklarla çekildi. Seyircimize ve gençlerimize güveniyoruz. Bu filmi anlayacaklardır. Kısmet diyelim.
14. Siz bu filimle birlikte yeni filimler için bir hedef koydunuz mu? Okuyucularımız, izleyicileriniz için neler söylemek istersiniz?
Biz medeniyetlerin beşiği bir coğrafyanın insanlarıyız. Bu yönü ile de şanslıyız. Anadolu bize çok fazla sinemasal değerler sunmakta. Çanakkale Savaşları’nda verilen mücadele de bu sinemasal değerlerden biri sadece. Bu coğrafyanın yetiştirdiği aydınlar batı taklidi işler yapmak yerine, kendi değerlerini işlemelidir. Biz dünyaya Çanakkale’deki kaotik ortamı ve zıtlıkları anlatabilirsek geleceğe katkıda bulunabiliriz. Ben dünyaya huzur gelebilmesi için bilgi, vicdan ve sanat gibi değerlerin bir güç olması gerektiğini düşünüyorum. Çanakkale’deki travmayı anlatabilirsek bu konuda bir tohum atabiliriz.
Diğer projelere gelince; ben Anadolu insanıyım. Annemden emdiğim süte kendimi borçlu görürüm. Ömrüm yettiğince bu coğrafyanın değerlerini öne çıkartmak için mücadele edeceğim. Bu coğrafyanın kırılma anlarını anlatmanın da yine bu coğrafyanın yetiştirdiği münevver insanların sorumluluğu olduğuna inanıyorum. Zira bu işi yabancılardan bekleme lüksümüz yok. Onların anlatımları kendi değerlerini yansıtacak, kendi değerlerini yüceltecektir.