Baraj dolayısıyla sular altında kalan Kürtün ilçesine bağlı Sapmaz Köyü'nün eski yerleşim alanındaki köy camisinin minaresi, azalan su seviyesi dolayısıyla gün yüzüne çıktı. Derenin üzerindeki Gökçebel Barajı, bahar aylarından kış aylarına kadar yeşilin tonlarını yansıtarak görenleri kendine hayran bırakıyor.
Karadeniz türküleri arasında önemli bir yere sahip olan "Gelevera Deresi"nin bulunduğu coğrafya, içerisinde barındırdığı doğal güzellikler ile bölge turizm için önemli bir destinasyon olma özelliğini taşıyor.
Gümüşhane sınırları içerisinde yer alan ve "Gelevera Deresi, iki dağın arasi, yüzünden silinmesun biçağumun yarasi" türküsüne konu olan derenin üzerinde özel bir firma tarafından yaptırılan Gökçebel Barajı'nın bulunduğu alandaki doğal güzellikler, turizmin hizmetine sunulacağı günü bekliyor.
Yörenin doğal güzelliklerine eklenen ve Örümcek Ormanları, Kadırga, Kazıkbeli, Güvende ve Erikbeli yaylaları gibi doğal güzelliklerin yanı sıra Gökçebel Barajı Gölü’nün Kürtün ilçesi başta olmak üzere Gümüşhane turizmi için önemli bir turizm destinasyonu olacağı belirtildi.
“UZUNGÖL’ÜN EN BÜYÜK RAKİBİ”
Bölgeyi turizme kazandırmak için çeşitli düşüncelerin ve projelerin olduğunu öğrenilirken, öncelikle bu alanın mesire alanı olarak ilan edilmesi gerekiyor.
Günübirlik gelip giden ziyaretçilerden ziyade kalmak isteyenler için de doğa yapısına uygun, doğayı bozmayacak ve doğayı kirletmeyecek şekilde evler yapılması önem arz ediyor.
Samsun'dan başlayıp Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin'i yaylalardan birbirine bağlayacak Yeşil Yol Projesi kapsamında Gökçebel Baraj Gölü’nü, Yeşil Yol Projesi içerisine almak için girişimlerin sürdüğünü ifade edildi.
Kürtün ilçesindeki Örümcek Ormanlarında, yayla yollarında parke çalışması yapıldı. Gökçebel Baraj Gölü’nün Kazıkbeli, Güvende ve Çıkrıkdüzü yaylalarına yakın olması nedeniyle Samsun’dan başlayan Yeşil Yol Projesi kapsamına almak için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKAP) ile görüşmeler yapılarak turizm anlamında bölgede çalışma yapılması bekleniliyor.
YEŞİL YOL PROJESİ KAPSAMINA ALINMASI İSTENİYOR
Yöre ekonomisine önemli katkı sağlanacağını ifade eden yöre sakinleri “Nihai kararı verecek olan Yeşil Yol Projesi’ni belirleyen ve hayata geçiren makamlar olacaktır. Gökçebel Baraj Gölünde su seviyesi düşünce cami minaresi ortaya çıkıyor. Aktaş köyü, yüzyıllar boyu oturduğumuz ve yayla olarak kullandığımız yerleşim alanıydı” ifadelerini kullandı.
Su seviyesinin düşmesiyle sular altında kalan çok sayıda bina ile köy camisinin minaresinin yarısının görülmeye başlandığı Gökçebel Barajı, 144 metre yüksekliğinde kaya dolguyla yapıldı. 2012 yılında su tutulmaya başlanan ve 94,78 milyon metreküp su kapasitesine sahip baraj, 6 bin 650 metre uzunluğunda ve 4 metre iç çapındaki bir tünel ile Yaşmaklı Barajı göl alanına bağlanıyor.
. 2 Yıl Önce
G.hane'yede bi baraj yapılsa sular altında kalsa keşke, taşınsak Kelkit tarafına bak nasıl gelişiyor şehir. İki dağın arasına sıkışıp kaldık.