Gümüşhaneli büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevinin adı Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Merkez Kampüs alanına verildi.
GÜ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 7 Aralık 2012 Cuma günü yapılan üniversite Senato Toplantısında, Gümüşhane Üniversitesinin Bağlarbaşı Mahallesindeki merkez kampüs alanına “Gümüşhanevi” isminin verilmesi hususunun görüşüldüğü belirtildi.
Açıklamada, yapılan görüşmeler neticesinde, GÜ Merkez Kampus alanına “Gümüşhane Üniversitesi Gümüşhanevi Kampüsü” isminin verilmesinin uygun olduğuna ve gereğinin İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı ile Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığınca yerine getirilmesine oy birliği ile karar verildiği kaydedildi.
Gümüşhanevi Kampüsü ismi ile birlikte Gümüşhane Üniversitesi’nin adresinin de değiştiği belirtilen açıklamada yeni adresin: “Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevi Kampüsü, Bağlarbaşı/Gümüşhane” şeklinde olduğu vurgulandı.
Gümüşhanevi kimdir?
Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri, 1813 yılında Gümüşhane’de doğmuştur. Henüz dört buçuk yaşlarında iken Kur’an-ı Kerim’i tevcid üzere okumaya başlamış ve sekiz yaşına geldiği zaman ise Hafız-ı Kur’an olmakla beraber birçok dualar, zikirler ve hatta Delail-i Şerif’i okumaya mezun kılınmıştır. O sıralarda bir taraftan babasının dükkanına yardım ederken diğer taraftan da sarf ve nahiv ilimlerini ikmal etmiştir.
Kendilerindeki bu Allah vergisi öğrenme ve bilme aşkı on dört yaşlarında iken amcasıyla birlikte alışveriş için geldikleri İstanbul’da kalmalarına sebep olmuştur. Önce Beyazıt ve daha sonra Mahmut Paşa medreselerinde zamanın meşhur hoca efendilerinden akli ve nakli tamamını öğrenmiş, icazet almış ve genç yaşında Beyazıt Medresesinde müderris olarak vazife görmeye başlamıştır.
Binlerce talebe yetiştirip bildiklerini eserlerinde toplamaya başladığı sırada, maddi ve manevi ilimler kutbu, büyük mürşid Mevlana Halidi Bağdadî hazretlerinin kendisine irşad maksadı ile İstanbul’a gönderdikleri Trablus Şam Müftüsü Ahmed Ziyaüddin Evradi hazretlerini karşılarında bulurlar. Hazret İstanbul’a sadece bu maksatla, Gümüşhaneli Hz.’ni irşad maksadi ile gönderilmiştir. Bir nevi şems ve Mevlana misalidir bu. Bu ledün ilmi alışverişi 16 yıl sürer. Kendileri artık manevi ilimlerin de bir kutbu olmuştur. Bu suretle irşad vazifesi de almış ve pek çok talebesini irşadla şereflendirmiştir.
Zamanın padişahının emirlerine tahsis ettikleri bir vapurla 1863 yılında hacca giderler. İskenderiye’de üç gün, Kahire’de otuz gün kalırlar. “Küçük Aşık” unvanlı selahiyetli bir talebesini Mısır’da irşad ve ders okumak için bırakırlar. Hac vazifesini ifa ettikten sonra Medine-i Münevvere’de kaldıkları on bir gün içinde gece gündüz Peygamberimiz (s.a.v) in kabri şerifleri yanında ravzada kalırlar.
1877’deki 93 harbinde talebeleri ile birlikte Kafkas Cephesinde bizzat muharebeye katılmıştır. Daha sonra ikinci haclarına gitmişler ve bu arada Medine’yi Münevvere muhafızı Emin Paşa’nın kerimeleri Seher Hanımla evlenmişlerdir.
Bu defa dönüşte Mısır’da üç yıl kalıp binlerce talebe yetiştirmişlerdir. Mısır’dan İstanbul’a döndükten sonra tedris ve irşad görevlerine devam etmişlerdir. Ta ki Hicri 1311 yılı Zilkade ayının 7. pazar günü sabahına kadar (25 mayıs 1893), o zaman Allah Teâlâ’nın dön emri gelir ve Rahmeti Rahmana kavuşurlar.
Şeyh hz.in son süzleri ''Hepsini isterim ya Kibriya'' olur. Kabirleri Süleymaniye Camisi haziresinde Kannuni Süleymanın türbesine bitişik durumda. Zevceleri Seher Hanım yanındaki kabirde yatmaktadır.
Bütün rivayetlere göre, Gümüşhaneli Ahmed Ziyauddin Hazretlerini insanı kamil Peygamberimiz Hz. Muhamed’in (s.a.v) izinde ve yolunda gitmiş bir Mürşidi kamil idi. Hazretin 18 yıl yatsı abdesti ile sabah namazlarını kıldıkları söylenir. Yasak günler hariç hemen her gün oruçlu olurdu. Yetiştirdiği binlerce talebesinin içinde 116 kişiye irşad ve Tasavvuf eğitimi için icazet vermiştir. Basılı eserleri 60'a yakındır.
Gümüşhanevi Adı Ölümsüzleştirildi
Gümüşhanevi Adı Ölümsüzleştirildi
Gümüşhane Haberleri Gümüşhane Haberleri
Gümüşhane
Gümüşhaneli büyük İslam alimi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevinin adı Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) Merkez Kampüs alanına verildi.
Paylaş: