GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe GÜSİAD Genel Başkanı ve İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın, Gümüşhane Baro Başkanı Av. Metin Aslan, Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) Danışma Kurulu Başkanı ve GÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Hamzaoğlu, GÜSİAD önceki dönem başkanlarından Gökhan Kömürcüoğlu, GÜSİAD Torul Temsilcisi Recep Selvi, Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü ve çok sayıda GÜSİAD üyesi katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GÜSİAD Gümüşhane Şube Başkanı Murat Akçay, GÜSİAD’ın ülke ve il genelinde yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verirken, katılımcılardan Gümüşhane için neler yapılabilir konusunda fikir desteği istedi.
Gümüşhane’nin en önemli sıkıntılarının başında bürokrasinin geldiğini savunan Akçay, “Gümüşhane ölçeğindeki iller için zaman çok kıymetli. Hızlı hareket etmemiz, hızlı kararlar almamız ve hızlı eylemler gerçekleştirmemiz gerekiyor. Ancak her adımımızda maalesef bürokrasiye takılıyoruz” dedi.
GÜSİAD olarak çok ciddi hamleler yaptıklarını belirten Başkan Akçay, “Öncülük ettiğimiz birçok konunun yanı sıra, ilimize kalıcı yatırımlarda yapıyoruz. Son olarak Gümüşhane Üniversitesi kampus alanı içerisinde 200 kişilik bir öğrenci yurdu için çalışmalarımızın sonuna geldik. Bu tür projelerimizin hayata geçirilmesi ve yeni yol haritalarının belirlenmesi için, daha fazla bütünlük sağlamalıyız. Bu konuda bütün üyelerimizden itici güç olmalarını rica ediyorum. Ticaret Odası binası içerisindeki şubemizde iyileştirme kararı aldık. GÜSİAD üyelerimizin daha fazla bir araya gelmesi, istişarelerde bulunması için sağlıklı bir fiziki alan oluşturacağız” ifadelerini kullanarak Torul ilçesinde olduğu gibi diğer ilçelerde de de en kısa zamanda temsilcilerin atamasının yapılacağını sözlerine ekledi.
"İlçelerin GÜSİAD’a hızlı şekilde dahil edilmesi gerekiyor"
GÜSİAD Genel Başkanı ve İstanbul Enerji A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yüksel Yalçın ise kurumsal olarak gücü ortaya koymanın öneminin bir bütün olmaktan geçtiğini ve ilçelerin GÜSİAD’a hızlı şekilde dahil edilmesi gerektiğini belirterek, “Gümüşhane şehir merkezinden ibaret değil. Küçük esnaf profili daha küçük yapılarda zaman içerisinde uyum sağlayabiliyor ama işlem hacmi daha büyük, daha iyi işlem yapabilen ve istihdam kapasitesinin yüksek olduğu bu tip kaynaşmalar bizlere güç katıyor. İlçeler boyutuyla da ilçe temsilcilerimizi atayarak da bu güçlenmeyi artırmamız gerekiyor. Biz GÜSİAD olarak İstanbul’da diğer meslek alanları ile birlikte bir iş dünyası ekosistemi oluşturarak ilerliyoruz ve bu benim için çok kıymetli. Üyelerimizin ticari faaliyetlerine katkı sağlamak yönünde çok ciddi gayretlerimiz var. Oradan elde ettiğimiz enerji ile de buraya gereken desteği sağlamak için önemli bir rolümüzün olduğunu düşünüyoruz” dedi.
"Yerel yönetimlerin itici gücü önemli"
Gümüşhane’nin gayrisafi milli hasıla sıralamasında son sıralarda yer aldığını ve bunun büyük bir talihsiz olduğuna dikkat çeken Dr. Yalçın, “Bu biraz da maden kaynaklarının Gümüşhane’ye ne kadar aktarıldığı ile alakalı. GÜSİAD genel merkezinin Gümüşhane’ye yönelik işlem hacmini artıracak konularla ilgili gelişmelere destek vermesi çok önemli. Bizim buradaki üreticilerin büyük şehirlerde bayilik alma gibi başka iş fırsatlarını tartışabileceği konu başlıklarımız var. Gümüşhane’nin en önemli gelişimi buradaki ekonominin ve istihdamın artışı ile mümkün. Ancak bu sadece GÜSİAD ile değil yerel yönetimlerin de itici gücüne bağlıdır. Bu motivasyonu karşılıklı olarak sağlayabilmek önemli. Bir şehrin gelişimine baktığınız zaman oradaki yerel yönetimler önemli bir ayak. Özellikle STK’lar, üniversiteler ve medya gücü çok önemli. GÜSİAD bu güçleri bir araya toplayabilecek yetkinliğe sahip. Tabi bunu yapmakta karşılıklı motivasyonumuzla ilgili” diye konuştu.
"Gümüşhanelilerin Gümüşhane’nin problemlerini çözme noktasında birer parçası olması gerekiyor"
Son günlerde Gümüşhane kamuoyunun gündeminde olan turizm konusuna değinen Yalçın, “İçinde bulunduğumuz yaz dönemi, turizm dönemi. Ben bu şehirde turizm müdürü olsam Vali beyle birlikte, STK’lar ve Belediye Başkanları ile bir araya gelerek Gümüşhane’nin turizmi ile birlikte bu şehrin turizmini nasıl geliştirileceği ile ilgili çalışmalar yapardım mutlaka. Buradaki iletişim ağını ve network ağını iyi kurmak çok mühim. Daha nitelikli ve daha kaliteli başlıkları ile daha sağlam işler yürütülebilir. Trabzon lobisinin gücü ülke genelinde iletişim ve network noktasında güçlü olmalarındandır. Gümüşhane sadece 2 tane milletvekili ile yönetilecek bir şehir değil. Şehrin yaklaşık 150 bin nüfusu var ancak dışarıda en az 500 bin Gümüşhaneli yaşıyor. Bu sebeple 2 vekil yeterli değil. Dolayısıyla Gümüşhanelilerin Gümüşhane’nin problemlerini çözme noktasında birer parçası olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
"GÜSİAD olarak üzerimize düşen görevi yaparak bütün başlıkları ayrı ayrı masaya yatıracağız"
Açıklamasının son bölümünde şehrin genel sorunlarına değinen Dr. Yalçın, “Altın bizde çıkıyor ancak adı Trabzon bilezikleri ile duyuluyor. Çünkü işlemesi bizde değil. Gümüşhane Üniversitesi madenler adına ihtisas kuran ilk üniversitelerden oluyor ama GÜSİAD’ın buna dahil olması gerek. Bir de Organize Sanayi Bölgemiz (OSB) var. GÜSİAD ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) ile OSB’nin 6. bölge kapsamına alınması ile ilgili iş birliği yürülmesin de öncüsü olacağız. Nüfus artışı ile konut ihtiyacı da önlenemez hale gelmesi kaçınılmazdır. Ancak şehri binaya boğmak da Gümüşhane’nin geleceğini doğru planlanmamış bir politika eseridir. Süleymaniye Mahallesinden şehir merkezinde baktığınızda sanki Gümüşhane tüm yerleşim kapasitesini tamamlamış gibi gözüküyor ve öyle de zaten. Kentlerin planlaması en az 25-50 yıllık yapılır. Bu durumda Gümüşhane kent merkezi yeterince doluluğa ulaşmış ise artık Kelkit, Köse ve Şiran vadisi için yeni kent projesinin konuşulacağı noktada olması lazım. Köse’ye Havaalanı yapılıyor ancak bu şehrin havaalanını yaşatabilecek alt yapıyı, kent planını, konut ve ticaret alanlarını da planlamış olması gerekiyor. Aksi takdirde 12 adet olan açılmış ve kapanmış olan havaalanları listesine bir yenisinin eklenmesi kaçınılmazdır. Burada biz GÜSİAD olarak üzerimize düşen görevi yaparak bütün başlıkları ayrı ayrı masaya yatıracağız” dedi.
Haber: Zeynep KAYA