Gümüşhane Haberleri

İl İstihdam Kurulu toplandı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de yılın 4. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.

Gümüşhane’de yılın 4. İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı, Vali Okay Memiş başkanlığında gerçekleştirildi.

Valilik toplantı salonunda yapılan toplantıda 2018 yılı 9 aylık dönemde Aktif İşgücü Programlarının değerlendirilmesi, 2018 yılı 9 aylık dönemde düzenlenen Toplum Yararına Programların değerlendirilmesi, İstihdam Teşvikleri Hakkında bilgilendirmesi, Engelli ve Eski Hükümlülere yönelik projeler hakkında bilgilendirme ve ‘’Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’’ kapsamında Gümüşhane’de gerçekleştirilen artı istihdam konuları görüşüldü.

Kurul üyelerine sunum yapan İŞKUR Gümüşhane İl Müdürü Hikmet Kaya, Mesleki Eğitim Kursları kapsamında 2018 yılında Farklı Mesleklerde 8 İstihdam Garantisiz, 8 Özel Politika olmak üzere toplam 16 kurs açıldığını ifade ederek “Kurslara 82 erkek, 166 kadın olmak üzere 248 kişi katılmış olup 422,526,17 TL harcama yapılmıştır. İşbaşı Eğitim programı kapsamında 2018 yılında 141 işyeri ile 60 farklı meslekte toplam 192 program açılmış ve programlara 345 kişi katılmış 1.146,633,23 TL harcama yapılmıştır” dedi. 

Kaya “Kendi işini kurmak isteyen kişilerin kurmak istedikleri işin iş planlarını geliştirmelerini sağlamak amacıyla yapılan uygulamalı 4 eğitim programı açılmış, 54 erkek, 10 kadın olmak üzere programdan 64 kişi faydalanmış, 4.846,44 TL harcandı” diye konuştu.

Toplantıda konuşan Vali Memiş ise ister merkezi idare ister yerel yönetimler olsun bütün çalışmaların Gümüşhane’nin gelişmesi, büyümesi ve burada yaşayan insanların istihdamına yönelik çalışmalar olduğunu belirterek “Belediyemizin, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Esnaf ve Sanatkârlar Odamızın, Kamu Kurum ve Kuruluşlarımızın elindeki doneler ışığında bizim üç tane sacayağımız olduğunu biliyoruz. Birincisi madencilik biz bir madenci kentiyiz. İkincisi turizm. Üçüncüsünde tarım ve hayvancılık. Bu üç sektörde de eş zamanlı olarak yatırımlar yaptık. Madencilikte çevreye duyarlı, çevrenin ve turizmin zedelenmesine müsaade etmeyecek şekilde ruhsatlandırma faaliyetlerine giriştik. Şu anda kırkın üstünde taş ocağı kum ocağı ruhsatımız var. Bunun yanında büyük madencilerimiz var Koza, Gümüştaş, Yıldız Holding, Aşkale Çimento, Kale Kireç gibi. Buralarda iki bin kişi aktif olarak istihdam ediliyor. Yine İşgem bizim için çok önemli, 20 tane işletme ile ön anlaşma yaptık” dedi.

İkinci istihdam kaynağının turizm olduğunu ifade eden Vali Memiş, “Turizm de 500 bin rakamını geçtik. Ben göreve geldiğimde bu rakam 100-150 bin civarındaydı. Şimdi arkadaşlarımız bir çalışma yapıyorlar bu ay içerisinde büyük tur şirketleri ile görüşüp il merkezine müstakil bir destinasyon yapmak istiyoruz. Şehrin bu gelecek olanlardan faydalanmasını istiyoruz. Bizim Gümüşhane’ye gelmelerini istememizin sebebi, bir kayalıklara kurulmuş adeta Sümela Manastırı gibi olan bir iliz, Türkiye’nin en şirin butik ve turistik illerinden biri olma hayalimiz var. İkincisi Süleymaniye Mahallesi. Eski Şehir yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi artık turizme hazır. Burada butik otele de başladık. Yine Zigana’da TANAP kaynaklarıyla sokak sağlıklaştırması yaptık. Muhteşem bir iş çıktı ortaya. Yaklaşık bir buçuk milyon lira harcandı ve hiçbirisi kamu kaynağı değil. Beni hem bu Zigana’daki yaptığımız çalışma dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza şikâyet ettiler hem de Süleymaniye’de yaptığımız butik otelden dolayı basına verdiler. Ancak biz bunları bekliyorduk zaten. Çünkü bu ülkede, rahmetli Recep Yazıcıoğlu Valimizin dediği gibi ihmali sorumluluk yoktur icrai sorumluluk vardır derdi. Bu ne demek; iş yaparsanız şikâyet edilirsiniz, iş yapamazsanız hiç kimse sizi şikâyet etmez” şeklinde konuştu.

Bir diğer istihdam kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade den Vali Memiş, “Kelkit’te Türkiye’nin sekizinci hayvan ihtisas organize sanayi bölgesini kuruduk. Çed raporunu aldık sadece artık yatım programına girmesi kaldı. Yaklaşık yirmi bin civarında büyük baş hayvan kapasiteli. Şimdiden Türkiye’nin büyük firmalarının bizden yer talebi var. Ancak mevcut vatandaşlarımızın talebini karşılayamadığı için onlara da beklemede kalmalarını söyledik. Tarıma Hükümetimizin verdiği desteklerin yanında İl Özel İdaremiz tarafından her yıl verdiğimiz yaklaşık bir milyon liralık sübvansiyonun büyük katkısı olduğunu memnuniyetle gördük. Yapılan baraj ve göletler ile sulama kanalları sayesinde kuru fasulye patates gibi bölgemize mahsus ürünlerin tonajlarında ciddi bir artış oldu bunu da gözlemliyoruz. Bu üç alan bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının son bölümünde geleceğe umutla baktıklarını söyleyen Vali Okay Memiş “Geleceğe umutla bakıyoruz, İnşallah her zaman için gelişen büyüyen bir Gümüşhane var. Mahallinde yaptığımız şeyler tatbikî önemli bizi dinamik tutuyor ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ve liderliğinde yapılan büyük yatırımlar olmasa bizim mahallinde yaptığımız yatırımların hiçbir önemi olmaz.  Dolayısı ile bu hizmetlerin ilimize getirilmesinde emeği olan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok teşekkür ediyorum. Sayın bakanlarımıza bölgemizdeki daha önce görev yapan Fikri Işık Beye Sayın Naci Ağbal Beye ve diğer bütün bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Milletvekillerimiz Sayın Cihan Pektaş Beye, Sayın Osman Akgül Beye katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Emeği geçen başta Gümüşhane Belediye Başkanı Sayın Ercan Çimen Beye ve bütün ilçe belediye başkanlarımıza, İl Genel Meclis üyelerimize ve muhtarlarımıza bütün kamu kurumlarımızın yöneticilerine siyası partilerimizin çok değerli il başkanlarına ve bütün teşkilatlarına Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın İsmail Akçay beye, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Beyler Kara’ya ve diğer bütün Sivil toplum kuruluşlarımıza, Üniversitemize şehre kattıkları değerden dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.