Gümüşhane Haberleri

İnsanın “zeki çocuğu” yapay zeka üniversitede anlatıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak, Gümüşhane Üniversitesindeki konferansta “insanın zeki çocuğu” olarak tanımladığı yapay zekayı ve Metaverse’yi anlattı.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği bölümü tarafından düzenlenen ve Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Metaverse ve Yapay Zekâ” konulu konferansa konuşmacı olarak Taşkın Koçak katıldı.

Dr. Mustafa Çalık Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Metaverse ve Yapay Zeka’nın geleceğin en önemli konularından birisi olduğunu söyledi.

Rektör Zeybek, “Hali hazırda gelişim hızını takip etmekte hem dev şirketlerin hem de üniversitelerin zorlandığı bir konudur. İnsanlık tarihi aynı zamanda gelişim tarihidir. Hepimizin çok iyi bildiği ateşin icadından hayvanların evcilleştirilmesine, tekerleğin icadından ilk alfabenin bulunmasına kadar birçok önemli süreç yaşanmıştır. Hiç kuşkusuz gelişimler insanlık tarihinin önemli dönüm noktalarıdır. Bugün konuşacağımız konu öyle büyük ve önemli bir konu ki hızına yetişmek mümkün değil. Son beş yılda yapay zekâ ile ilgili gelişmeler insan zihninin yapabileceği işleri programlanmış özel algoritmalarla makineler aracılığıyla yapılması olarak tanımlanır. Yapay zekâ hayatın her alanında izlerini hissettirmeye başladı. Elimizdeki akıllı telefonlardaki uygulamalardan tutun da arama motorlarındaki fotoğraflar, anlık çevirilere kadar hayatın her alanında görüyor ve kullanıyoruz. Özellikle Madencilik alanında ihtisas üniversitesi olarak Madencilik sektöründe, sağlık sektöründe çok önemli katkıları olmaktadır. Bu teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmamak lazım, birçok ülke yapay zeka alanında bakanlık kurdular. Ülke olarak Cumhuriyetin ikinci yüzyılını yaşıyoruz. Bizim 2053 ve 2071 gibi hedeflerimiz var. Artık bölgesel güç odağı olan bir ülkeyiz. Küresel güç odağı olma yolunda hızla ilerlemekteyiz. Bu süreçte savunma sanayi başta olmak üzere yapay zeka ile ilgili gelişmeleri ve yenilikleri de kaçırmamamız gerekiyor. Konu bu saydığımız sebepler ve daha birçok sebeplerden dolayı çok önemlidir. Türkiye’de üniversitelerimizi gezerek ülkemizin bu yarışta geri kalmaması için birikimleriyle aydınlatmaya çalışan değerli konuğumuz Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Taşkın Koçak beye bu vesileyle de katkı ve emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“Mataverse ve Yapay Zekâ” başlıklı sunumunu gerçekleştiren Taşkın Koçak ise insanlığın geleceğinde yaşanacak kültürel dönüşümü ve Metaverse’in hayatın temel niteliklerini anlattı. Koçak, Metaverse ve yapay zekâ üzerindeki çalışmaları ve yazılım teknolojileri ihraç eden firma girişimini detaylandırarak katılımcılara ışık tuttu. Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) gibi kavramlar ekseninde yükselen Metaverse’in tarihini ve kullanıcı deneyimini örneklerle anlatan Koçak, yapay zekânın eğitim, tıp teknolojileri ve diğer alanlarda nasıl bir dönüşüm getireceğini vurguladı. Koçak sunumunda eğitim, sosyal, eğlence, turizm, spor, iş dünyası, sanayi, finans ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda Metaverse kullanımıyla ilgili örnekler aktardı. Metaverse kavramının, 2021 yılının ekim ayında Mark Zuckerberg tarafından dünyaya açıklandığını belirten Taşkın Koçak, Citibank’ın 2030 yılı tahminlerine göre Metaverse kullanıcı sayısının 5 milyar, ekonomik büyüklüğünün ise 13 trilyon dolara ulaşacağını ifade etti. Metaverse’nin günümüzün bir gerçeği ve vazgeçilmezi olduğunu ve Metaverse ile ilgili hazırlıkların yapılması gerektiğinin altını çizen Koçak, yapay zekâyı “insanın zeki çocuğu” olarak tanımlayarak gelecekteki toplumsal ilişkileri ve teknolojiye bilinçli entegrasyonun önemini vurguladı. 

Salonda bulunan öğrencilere sorular yönelten Koçak, “Sanal dünyalarda öğrenci ve öğretmenler gerçek zamanlı olarak etkileşime geçebiliyor. Deneyimsel öğrenme fırsatları sunan eğitim ortamları yaratan Metaverse, günümüzün bir ve vazgeçilmezidir. Metaverse ve Yapay zeka sayesinde, dünya çapında daha fazla öğrenciye yüksek kaliteli eğitim imkanları sunulabilecektir” dedi. 

Öğrencilerin sorularını sektörel yönelimler ve küresel öngörüler üzerinden içtenlikle yanıtlayan Koçak, kariyer imkanlarından da bahsederek sözlerini noktaladı. 

İnsanlığın geleceğinde yaşanacak olan kültürel dönüşümü ve Metaverse'in vadettiği yaşamın temel niteliklerini anlatan Koçak’a etkinliğin sonunda Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından hediye takdim edildi.

Programa Vali Alper Tanrısever, Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, İl Emniyet Müdürü Taner Cömert, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serhat Demiral, İl Genel Meclisi Başkanı Av.Eşref Balki, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tarık Tarkan Kocagöz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.