Gümüşhane Haberleri

İpekböcekçiliği Gümüşhane’de yeniden canlanacak

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’de Almila Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin girişimleriyle ipekböcekçiliği yeniden canlanacak, Kürtün ve Torul’da yaşayan kadınlar alım garantisiyle ek gelir elde edilecek.

Gaziantep’te Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen 81 ilden kadın kooperatiflerinin katıldığı fuarda bağlantıyı yapan kooperatif başkanı Ayşegül Öznur Parlak, müjdeli haberleri Gümüşhanelilerle paylaştı.

Parlak, yaptığı açıklamada merkezi Bursa’da merkezi bulunan Kozabirlik’le işbirliği protokolü yaptıklarını, Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün de destekleriyle ocak ayından itibaren eğitim süreciyle projeye başlayacaklarını söyledi.

İpekböcekçiliğinin Gümüşhane’de yeniden hayat bulacağını, kısa zamanda iyi gelir getiren bu projeyi yetişme şartları uygun olan Kürtün ve Torul ilçesinde hayata geçireceklerini dile getiren Parlak, “Almila Kadın Kooperatifi olarak projeye nisan ayında başlayacağız. Anlaşmalarımızı yaptık. İpekböcekçiliği Gümüşhane’de yeniden canlanacak. Alım garantisiyle birlikte insanlara hizmet vereceğiz. İpek halı dokumacılığı pazarlaması da bununla birlikte başlayacak” dedi.

Halen Gaziantep’te fuarda bulunduklarını ve girişimlere devam ettiklerini ifade eden Parlak, ilk etapta 15 kadına verilecek eğitimlerin Ocak ayında yapılacağını, ardından Nisan ayında üretime geçeceklerini belirterek, “Kentte yok olmaya yüz tutmuş ipekböcekçiliği ve ipek halıcılığını yeniden canlandırmak istiyoruz. Bunun için gerekli işbirliği protokollerine imzayı attı. Projeyle evde oturan kadınlarımıza istihdam sağlayacağız. Kürtün ve Torul ilçelerinde 15 kişiyle başlayacağız daha sonra artırarak gideceğiz. Alım garantisi veriliyor. Tırtıllar da birlik tarafından verilecek. Yapılacak işbirliğiyle kozadan elde edilen ipliklerle halı dokumada kadın istihdamı sağlanarak ipek halı üretimi daha da artırılacak. Firma Kürtün bölgesinde örülecek halıyı pazarlama garantisi de verdi. Hem kozayı bakan hem halıyı dokuyan kadınlarımız para kazanacak” ifadelerini kullandı.

Kürtün ilçesinde girişimci kadınların üretimde daha fazla yer alması ve ekonomik gelir elde etmesi amacıyla kurulan Kürtün Almila Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi

olarak fuardan gelir gelmez eğitimlere başlayacaklarını kaydeden Parlak, Gümüşhane’de yaşayan insanların refah seviyesini artırmak için çalışmalara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (2)

AYTEN 12 Ay Önce

Başarılarınızın devamını diliyorum Aysegul hanım,Gümüşhaneye ilkleri yaşatmaya devam etmeniz dileğiyle.

yusuf sadık eğitimci yazar-gazeteci 12 Ay Önce

Yıllar önce yanı 1984 lü yıllarda Kürtün Kırgeriş köyünde İpek halı dokunduğunu Biliyorum. Hediyelik olarak 80*60 ebadındaki bu halıyı yaklaşık 6 ay gibi bir sürede tamamlıyorlardı. bendeniz Milli eğüitim müdürü olarak Halk eğitim möerklezleri aracılığı ,le yaygınlaştırmayı proje haline getirdik. Dönemin Valisi Şefik Kalkan biyik destek verdi ve şimdiki Meteoroloji i,stasyonunun yanında birde Halıcılık okulu yaptırdık ve hizmete açıldı. O bina şimdilerde ne hizmet veriyor bende bilmiyorum. Düşünce güzel eylem güzel. Gel görki bizim Gümüşhane kızları ve aileler ipek halıcılık dokumayı İğne ile kuyu kazmaya benzeterek diğer yöre insanları gibi kabullenmediler ve okul bir kaç yıl sonra kapandı. Şimdi soruyoruz? İpek böcekciliği canlandı ama kozalar çıkacakmı dut yetiştiriciliği sadece ipek böcekciliğini kapsamıyor. Pestil üretic,ileri dut u ithal ediyor. Bana sorarsanız haber güzel ama sanal kart kibi işev bile göremiyecek. umarım beni utandırırlar.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.