Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde bir kahvehane müşterilerine çayın yanında organik köy sütü de satıyor. Yaklaşık 5 yıldır sadece kış mevsiminde sıcak süt servisi yapılan işletmede ki bu hizmet her kesimden büyük beğeni topluyor.
İlçenin pazar yeri mevkiinde 6 yıldan beri kahvehane işleten 42 yaşındaki Murat Balcı, kış mevsiminde kimi günler 25 litreye kadar sıcak süt satıyor. Günlük taze olarak köyden gelen süt, ısınmak amacıyla kullanılan sobanın üzerindeki tencerede kaynatıldıktan sonra demlikle birlikte çay kazanının üzerine koyuluyor ve müşteriye sıcak bir şekilde servis ediliyor.
“SÜTÜ SATAN BİLE GELİP KAHVEDE SÜT İÇİYOR”
Özellikle ilçeye dışardan gelenlerin süt satışına hem hayret ettiklerini hem de beğendiklerini ifade eden işletme sahibi Balcı, sütü aldığı arkadaşının bile gelip kahvede süt içtiğini söyledi. Sütü ilçeye bağlı Aksöğüt köyünden temin ettiğini kaydeden Balcı, kendisinden başka kahvelerde de süt satılmasına rağmen işlerinin iyi olduğunu ifade etti. Balcı, gösterilen ilgiyle birlikte bir taraftan Kelkit Çayını bir taraftan da Avrupa’nın en büyük organik süt tesisinin bulunduğu ilçede Kelkit sütünü tanıttıklarını da kaydetti.
“ÖNCE ŞAŞIRIYORLAR SONRA VAZGEÇEMİYORLAR”
İlçeye dışardan gelenlerin arkadaşları ile oturdukları ortamda “Gel sana süt söyleyelim” ifadesiyle birlikte önce şaşkınlık yaşadıklarını, “Süt evde olur, kahvede ne işi var” diyenlerin bile olduğunu dile getiren Balcı, müşterilerin gelip sütün tadına baktıktan sonra vazgeçemediklerini ifade etti.
Kimi zaman gün içerisinde en iyi parayı süt satışından elde ettiklerini belirten Balcı, çayla aynı fiyata sattıkları sütü, çay bardağında 50 kuruş, su bardağında da 1 liraya müşteriye sunduklarını söyledi.
“NİÇİN SADECE KIŞ MEVSİMİNDE SATILIYOR?”
Sütü sadece kış aylarında satmalarının sebebini de açıklayan Balcı, “Arazideki hayvanın sütü hemen ekşiyor o nedenle sadece kış aylarında hayvanlar içeri girince süt satıyoruz.” dedi. Sütün kaynadıkça lezzetinin arttığını dile getiren Balcı, dileyen müşterisinin şekersiz, dileyenin kahve ile dileyenin ise nescafe ile sütü tükettiklerini ifade etti.
“TOPLUMSAL BİR İŞ YAPIYORUZ”
Süt satışı ile hem ekonomik olarak hem de toplumsal olarak katma değer sağladıklarını ifade eden Balcı, “Bunları değerlendirmek, piyasaya sürmek önemli. Ben işletmeciyim bu işi gidebildiği yere kadar götürmeye çalışıyorum. Bende hergün süt içiyorum. Hem toplumsal açıdan hem de sağlık açısından faydalı bir şey.” diye konuştu.
“EMEKLİLER ÖĞLE ARASI, GENÇLER AKŞAM SÜT İÇİYOR”
Balcı, daha çok Cumartesi günü sattıkları sütün en çok sabah 9’dan 13’e kadar tüketildiğini belirterek, “13-15 saatleri arasında emekli kesimi, 18-22 arasında da genç ve esnaf arkadaşlarımız gelir sütlerini içer, teşekkür eder ve giderler.” dedi.
İŞİN SIRRI
Bir işletmeci olarak işin sırrını da açıklayan Balcı, şunları söyledi: “Kahve olarak en sondayım önümde 5 tane daha kahve var. Fakat temiz iş yapıyorsanız, güler yüzlü iseniz, insanlara karşı saygılıysanız, onları seviyorsanız, onların sayesinde burada olduğunuzun bilincinde iseniz ve güzel bir ürün ikram ediyorsanız daha güzel oluyor.”
İlçenin pazar yeri mevkiinde 6 yıldan beri kahvehane işleten 42 yaşındaki Murat Balcı, kış mevsiminde kimi günler 25 litreye kadar sıcak süt satıyor. Günlük taze olarak köyden gelen süt, ısınmak amacıyla kullanılan sobanın üzerindeki tencerede kaynatıldıktan sonra demlikle birlikte çay kazanının üzerine koyuluyor ve müşteriye sıcak bir şekilde servis ediliyor.
“SÜTÜ SATAN BİLE GELİP KAHVEDE SÜT İÇİYOR”
Özellikle ilçeye dışardan gelenlerin süt satışına hem hayret ettiklerini hem de beğendiklerini ifade eden işletme sahibi Balcı, sütü aldığı arkadaşının bile gelip kahvede süt içtiğini söyledi. Sütü ilçeye bağlı Aksöğüt köyünden temin ettiğini kaydeden Balcı, kendisinden başka kahvelerde de süt satılmasına rağmen işlerinin iyi olduğunu ifade etti. Balcı, gösterilen ilgiyle birlikte bir taraftan Kelkit Çayını bir taraftan da Avrupa’nın en büyük organik süt tesisinin bulunduğu ilçede Kelkit sütünü tanıttıklarını da kaydetti.
“ÖNCE ŞAŞIRIYORLAR SONRA VAZGEÇEMİYORLAR”
İlçeye dışardan gelenlerin arkadaşları ile oturdukları ortamda “Gel sana süt söyleyelim” ifadesiyle birlikte önce şaşkınlık yaşadıklarını, “Süt evde olur, kahvede ne işi var” diyenlerin bile olduğunu dile getiren Balcı, müşterilerin gelip sütün tadına baktıktan sonra vazgeçemediklerini ifade etti.
Kimi zaman gün içerisinde en iyi parayı süt satışından elde ettiklerini belirten Balcı, çayla aynı fiyata sattıkları sütü, çay bardağında 50 kuruş, su bardağında da 1 liraya müşteriye sunduklarını söyledi.
“NİÇİN SADECE KIŞ MEVSİMİNDE SATILIYOR?”
Sütü sadece kış aylarında satmalarının sebebini de açıklayan Balcı, “Arazideki hayvanın sütü hemen ekşiyor o nedenle sadece kış aylarında hayvanlar içeri girince süt satıyoruz.” dedi. Sütün kaynadıkça lezzetinin arttığını dile getiren Balcı, dileyen müşterisinin şekersiz, dileyenin kahve ile dileyenin ise nescafe ile sütü tükettiklerini ifade etti.
“TOPLUMSAL BİR İŞ YAPIYORUZ”
Süt satışı ile hem ekonomik olarak hem de toplumsal olarak katma değer sağladıklarını ifade eden Balcı, “Bunları değerlendirmek, piyasaya sürmek önemli. Ben işletmeciyim bu işi gidebildiği yere kadar götürmeye çalışıyorum. Bende hergün süt içiyorum. Hem toplumsal açıdan hem de sağlık açısından faydalı bir şey.” diye konuştu.
“EMEKLİLER ÖĞLE ARASI, GENÇLER AKŞAM SÜT İÇİYOR”
Balcı, daha çok Cumartesi günü sattıkları sütün en çok sabah 9’dan 13’e kadar tüketildiğini belirterek, “13-15 saatleri arasında emekli kesimi, 18-22 arasında da genç ve esnaf arkadaşlarımız gelir sütlerini içer, teşekkür eder ve giderler.” dedi.
İŞİN SIRRI
Bir işletmeci olarak işin sırrını da açıklayan Balcı, şunları söyledi: “Kahve olarak en sondayım önümde 5 tane daha kahve var. Fakat temiz iş yapıyorsanız, güler yüzlü iseniz, insanlara karşı saygılıysanız, onları seviyorsanız, onların sayesinde burada olduğunuzun bilincinde iseniz ve güzel bir ürün ikram ediyorsanız daha güzel oluyor.”