Artabel Gölleri, Limni Gölü, Dipsiz Göl, Altınpınar Limni Gölü, Gümüştuğ Beşgöller gibi zengin buzul ve krater göllere sahip Gümüşhane’de şimdi de Kürtün ilçesine bağlı Yaylalı köyü sınırları içerisinde 3000 rakımda bulunan Karagöl’ün turizme kazandırılması için kollar sıvandı.
Gazetemizde 21 Haziran tarihinde yayımlanan “Karagöl, Turizme Kazandırılmayı Bekliyor” haberi üzerine harekete geçen yetkililer, 3 bin rakımlı Karagöl’de incelemede bulundu.
Kürtün Kaymakamı Ekrem Çeçen, beraberinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, Kürtün Emniyet Amiri Sinan Şahingöz ve Yaylalı köyü sakinlerinden eski İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Tozlu ile birlikte incelemede bulundu.
Beraberindekilerle birlikte yürüme Karagöl’e inen Kaymakam Çeçen göl ve çevresinde incelemede bulunduktan sonra, gazetemize yaptığı açıklamada, zaman geçirilmeden Karagöl’ün turizme kazandırılacağını söyledi.
“Çalışmalara Hemen Başlıyoruz”
Kaymakam Çeçen, Karagöl’ün yakınına kadar yolun geldiğini belirterek, “Ancak bu yol sağlıklı değil. Zaman geçirilmeden yolun standardını yükselteceğiz. Göle üç kişinin yan yana yürüyebileceği bir yürüme yolu yapacağız. Bu yol sadece yayalar için yürüme yolu olacak. Göl kenarına kadar araçların inmesine izin vermeyeceğiz” dedi.
“Önceliğimiz Ulaşımı Sağlamak”
Çeçen, Kürtün Kaymakamlık görevine başladıktan sonra ilk olarak “Turizm Çalıştayı” yaptıklarını anlatarak, şöyle devam etti: “Bu turizm çalıştayının önemli aşamalarının birisi de bugün incelemede bulunduğumuz Karagöl’ü turizme nasıl kazandırabiliriydi. Acısı, Kazıkbeli, Artabel Göllerini bir bütün Halide düşünmekteyiz. Bugünkü amacımız, Karagöl’ü hem yerinde incelemek hem de ne yapabilirizi birlikte istişare etmekti. Önceliğimiz Karagöl’e ulaşımı sağlamak.”
“Ulaşımda Sıkıntılar Var”
Karagöl’e ulaşımda sıkıntılar olduğunu dile getiren Kaymakam Çeçen, “Önceliğimiz vatandaşların buraya ulaşımını sağlamak olacak. Çünkü patika yollardan geçilerek göle iniliyor. Ulaşımı sağladıktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü tarafından verilecek olan kamelyalar ver oturma gruplarının yerleştirilmesi olacak” açıklamasında bulundu.
“Gidemediğiniz Yer Bizim Değildir”
“Gidemediğiniz yer bizim değildir” ifadesini kullanan Kaymakam Çeçen, şöyle devam etti: “Biz, önce Karagöl’e ulaşacağız. Gölün yakınına kadar gelen bir toprak yolu var. Önce bu yolun standardını yükselterek, vatandaşın göle rahat ulaşımını sağlayacağız. Göle üç kişinin yan yana yürüyebileceği bir yürüme yol yapacağız. Çalışmalarımıza hemen başlayacağız. Bu bölgemizde çalışma sezonu çok kısa bir sürede biti,yor. Bunu dikkate alarak zaman geçirmeden hemen çalışmaya başlayacağız. Yapacağımız çalışma bu yıla yönelik olacak. Gelecek yıllarda her şeyi daha iyi duruma getirerek, hem gölümüzü daha iyi tanıtmış hem de ilçemize ve ilimize yeni bir turizm destinasyonu kazandırmış olacağız.”
“Göl İle İlgili Elimizde Çok Bilgi Yok”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın ise, Karagöl ile ilgili ellerinde çok bilgi olmadığını belirterek, “Ancak, Karagöl, bir krater göl olduğu kesin. 3 bin rakımda bulunuyor. Çevresinde herhangi bir yapılaşma da yok. Biz, şimdilik Karagöl’e 4 adet kamelya ve oturma bankları yerleştireceğiz. Göl çevresinde gelen vatandaşların rahatça yürüyebilmeleri için yürüme parkuru yapacağız. Yine hemen aşağıda akan dereden kırmızı benekli alabalık anaçlarından alarak Maçka kırmızı benekli alabalık üretim tesisinde yavru alabalık üreterek bu gölümüze balık bırakacağız” dedi.
Karagöl’ün,Tabiat Parkı olarak ilan edilmesinin şu anda düşünmediklerini ifade eden Aydın, ileride göreceği rağbetle birlikte bir çalışma başlatabileceklerini de sözlerine ekledi.