Uzun süren restorasyon çalışmaları nedeniyle eleştirilere neden olan Karakol Köprüsünün tamamlanmaya yakın ortaya çıkan görüntüsü, tarihi köprünün aslına sadık kalınarak restore edildiği gerçeğini ortaya koydu.
Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından ihale edilen, 17 Haziran 2014 tarihinde yer teslimi yapılan ancak aradan geçen 3 yılı aşkın süre zarfında yaşanan gecikmelerden dolayı büyük tepkilere neden olan köprüde sona yaklaşıldı.
Her geçen gün ortaya çıkan görüntüsü ile takdir toplayan köprünün 1920’li yıllardan kalma fotoğraflardaki görüntüsüne kavuştuğu görülürken, köprüdeki taş ve bu taşlar arasındaki demir profillerden oluşan korkuluklar eski görüntülerde olduğu gibi yeniden konulduğu dikkat çekti.
Aynı köprünün 1960’lı yıllardan sonraki görüntüsünde ise bu demir profiller kaldırılmış yerine her iki tarafta olmak üzere duvardan korkuluklar yapılmıştı. Restorasyon çalışmaların ardından köprünün 1920’li yıllardaki görüntüsüne kavuşturulması vatandaşlarda memnuniyet yaratırken yapılan çevre düzenlemesi çalışmaları da beğeni topladı.
Köprü ile ilgili 1927 yılındaki fotoğrafı ortaya koyan Araştırmacı Adem Ezber, fotoğraf ile ilgili yazısında şunları kaydetti; “Yıl 1927, belli ki yeni kurulan Gümüşhane’ye giriş kapısı olarak kabul edilen bu köprü üzerinde süslemeler yapılmış, karşılama heyeti misafirlerini bekliyorlar. Bekleyenler yorulmuş olmalı ki genç bir çaycı, otlu Gümüşhane çayından bir fasıl geçiyor oradakilere. Köprünün sağ taraftaki çıkışı dar olsa gerek ek bir takviye ile doğal akışı olan sağa meyilli genişletme yapılmış. Köprünün eğimi dikkatimizi çeken diğer özelliklerden birisi. Yaz meysimi olsa gerek Harşit sükunet içerisinde köprünün kitabesindeki duaya iştirak etmiş gibi köprüyü susuz bırakmayarak o da misafirlerini beklemekte. Güneş Kuşakkaya sırtlarından doğmuş mezire üstlerinde, ısıtıp aydınlatıyor Hemşehrilerimizi. Burası Gümüşhane.”