Gümüşhane Haberleri

Karamustafa'da ki ÇED Toplantısı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilcisi Yusuf Oral, kurum olarak Gümüşhane’de ki çevre sorunlarına dikkat çekmek kaydı ile bu eşsiz doğayı korumak istediklerini söyledi.

TEMA Vakfı Gümüşhane İl Temsilcisi Yusuf Oral, kurum olarak Gümüşhane’de ki çevre sorunlarına dikkat çekmek kaydı ile bu eşsiz doğayı korumak istediklerini söyledi.

Merkeze bağlı Karamustafa köyünde maden firması tarafından yapımı planlanan atık barajı ile ilgili olaylı ÇED toplantısının ardından bir değerlendirme yapan Oral, Gümüşhane’yi bir sonraki nesillere aynı güzellikte aktarmak amacı ile biyolojik yaşamında bu topraklar üzerinde en az insanlar kadar yaşam hakkı olduğu düşüncesi taşıdıklarını belirterek, son yıllarda başta Gümüşhane’de olmak üzere ülke ve tüm dünyada doğal güzelliklerin en ağır imtihanını verdiğini, her geçen gün binlerce metrekare doğal örtünün yok olduğunu ve canlı türlerinin nesillerinin tükendiğini söyledi.

Son dönemde sıkça gündemde tutulan Karamustafa Köyünde bulunan mevcut maden işletmesinin ikinci atık barajı ÇED sürecindeki toplantının 4 Eylül 2014 günü Karamustafa köyünde yapıldığını, fakat ÇED sunumunun sahayı incelemeyen kişiler tarafından eksik ve tutarsız bilgiler eşliğinde gerçekleştiğini öne sürdü.

Köylülerin proje firması tarafından anlatılan projenin bütün cümlelerinde tezat ve eksik bilgilerle karşılaşarak itirazlarını dile getirdiklerini, bu itirazların ilgili Bakanlığın temsilcileri tarafından not edildiğini kaydeden Oral, şu ifadeleri kullandı:

Neden Karamustafa'da

İlgili firma ÇED tanıtım toplantısını özellikle Karamustafa köyünde yapmış ve istihdam edilen insanların orada bulunmasından ötürü toplantı kargaşa içerisinde geçmiştir. İstihdam edilen ve ekonomik kazanç sağlayan kişilerin atık barajını istemeyen halka sert tutum sergilemeleri firmanın istediği ortamın oluşmasına neden olmuştur. Karamustafa köylülerinden bir kısım insanın '' Biz zaten sağlığımızdan olduk bundan sonra alacağımız maddi varlıklara bakarız '' demesi içler acısı bir haldir.

Bu sadece Karamustafa'nın Meselesi değildir!

İlimizdeki tüm insanların bilmeleri gereken bir şey vardır. Bu sorunlar Karamustafa Köyüne, Kale Köyüne  yada Mastra Köyüne özel sorunlar değildir. Bu sorunlar tüm Gümüşhane'yi ilgilendirmektedir. Çünkü etki alanı tüm ilimizdir. İlimiz ve bölgemiz gerek yeraltı  su yapısı , gerekse de  meteorolojik yapısı sebebi ile bütün düşünülmeli ve bu sorumluluğu tüm şehrimizin hissetmesi gerekmektedir. İstihdam için susan yada tepki vermeyenlere önerimiz insan sağlığından daha önemli bir şeyin olamayacağını hatırlamalarıdır. Her gün ilimizin değişik yerlerinde faaliyet gösteren Başta madencilik olmak üzere birçok sanayi sektöründe tonlarca kimyasal madde kullanmakta ve atıklar gerek imalat yanlışlıkları gerekse de eksik denetimlerden ötürü tabiata karışmakta ve sağlığımızı tehdit eder boyuta ulaşmıştır. Godil Bahçede bir yanı çürük elmalardan, Boyluca da derede yıkadığı ellerinin yara olduğunu haykıran insanlar, Kale Köyünde sebze ve meyve yetiştiremeyen insanların feryadı etkilerin başlıca göründüğü kısımlardır.

En İlgili Kurumlar Neden Yok ?

Aylardır ilin ve bölgenin gündemindeki böylesine hassas toplantıda en ilgili kurumların olmayışı , başta köylüler olmak üzere dışarıdan katılan insanların soru ve sorunlarına muhatap bulamaması güvensizlik ortamının artmasında etkili olmuştur. Örneğin 1 MİLYON ağaç kesilecek ifadeleri tamamen gerçeği yansıtmasına hatta bölgede ilgili kurum yetkilileri ile beraberce yaptığımız incelemelerde rakamın abartılı olmadığı söylenmesine rağmen toplantıda Orman Bölge Müdürlüğünden bir yetkilinin olmayışı halkın endişesini daha da artırmıştır. Yöre halkının her görüşmemizde devletimiz bize sahip çıkar cümleleri ile çelişen bir durum söz konusu olmuştur.  Bir köyün içme suyunu ilgilendiren ve gündem tutan bir toplantıda ilgili kurum yetkililerinin olmayışı halkın kaygılarını daha da artırmıştır.

1 Milyon Ağaç

Atık depolama alanı 870 bin metrekare olan projenin etki alanı da dikkate alındığında 1 milyon sayısı az bile kalmaktadır. Milyonu aşkın ağacın ve zengin bitki örtüsünü üzerinde bulunduran orman alanının asla hiçe sayılmayacak kadar değerli olduğunu anlamak için kaybetmemize gerek yok. Dünyada hızla devam eden doğal alanların yok olması sonucu yaşanan iklim değişikliklerini görmek için geleceği beklemeye gerek yoktur. Çünkü meydana gelen iklim değişikliklerini ülkemiz son yıllarda en derinden yaşamakta ve zorlukları ile mücadele etmektedir.

Çağrı

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği yapısı olarak başta yerel yönetimlerimiz ve Devlet kurumlarımız olmak üzere akademisyenlerimiz ve tüm halkımızın doğal güzellikleri ile dolu Gümüşhane'mizi korumak adına bir adım atmalarını ümit ediyoruz.

Saygılarımızla.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.