Sağlık -Sen Gümüşhane Şube Başkanı Yunus Yılmaz, Kelkit Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz pazartesi günü akşam saatlerinde 2 doktora yönelik yapılan saldırıyı sert bir dille kınadı.
Dahiliye ve Aile Hekimi uzmanlarına yönelik alkollü bir şahıs tarafından gerçekleştirilen saldırının artık bardağı taşırdığını kaydeden Yılmaz, yaptığı açıklamada ülkemizde ve Gümüşhane’de görevi hastalara şifa dağıtmak, dertlerine derman olmak olan ve bunun için canla başla uğraş veren başta doktorlar olmak üzere sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların devam ettiğini, buna karşın, Sağlık Bakanlığı’nın ve taşra teşkilatlarının bu durumun önüne geçemediğini görmenin kendilerini son derece üzdüğünü kaydetti.
“Hastanelerde güvenlik zafiyeti var”
Kelkit Devlet Hastanesi’nde pazartesi gecesi yaşanan üzücü olayın kendilerini derinden üzdüğünü ve artık bardağı taşırdığını dile getiren Yılmaz, “Gündüz akşama kadar poliklinik yapıp, akşam da hastanede o tarihte nöbetçi doktor ihtiyacına binaen yorulmadan nöbet tutan, biri Dahiliye Uzmanı, diğeri Aile Hekimi olan iki doktorumuza yönelik alkollü olduğu öğrenilen bir hasta tarafından gece saat 23.00 sularında sözlü ve fiili saldırı da bulunulmuştur. Bir hastanın vital bulguları alınırken aradan istifade edip poliklinikle iç içe olan doktor odasına girip, Aile Hekimi bayan doktorun yanına gelen şahıs, küfürler yağdırıyor, yumruk sallıyor. Hiçbir tepki vermeden polikliniğe dönmek isteyen bayan doktoru korumak için araya giren dahiliye uzmanı darbeler alıyor. Hiçbir şekilde tasvip etmediğimiz bu çirkin saldırıda doktor arkadaşını diğer doktor arkadaşı korumaya çalışıyor” dedi.
"Şifa dağıtan kurumlarda şiddetin kirli gölgesini hissetmek istemiyoruz"
Kendisini veya yakınını iyileştirmek için var gücüyle çalışan sağlık çalışanlarına sözlü ve fiili şiddet uygulamanın akli muhakeme ve vicdani muhasebe içinde olanların asla yapmayacağı bir davranış olduğunun altını çizen Yılmaz, “İnsan yaşamını kutsayan, hayatın devamı için çalışan insanların, can güvenliğinin olmadığı bir ortamda sağlık üretilebilmesinin ne kadar mümkün olabileceğini kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Şifa dağıtan kurumlarda şiddetin kirli gölgesini hissetmek istemiyoruz. Şiddeti önlemeye dönük şiddet uygulayanların tutuklanması ve ağır cezalar alması gibi önemli yasal düzenlemeler getirildi. Ancak tutuklu yargılama konusunda bazı sorunlar nedeniyle uygulanamadığını görüyoruz. Cezaların caydırıcı niteliği mutlaka güçlendirilmelidir. Ancak şunu da bilmeliyiz ki, sağlıkta şiddeti doğuran sorunları çok boyutlu bir mücadele ile ortadan kaldırmadan şiddeti önlemek mümkün gözükmüyor” ifadelerini kullandı.
"Şefkat kahramanı sağlık çalışanlarımıza yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz"
Sağlık Bakanlığının Beyaz Kod verilerine göre son 5 yılda şiddete uğrayan sağlık çalışanı sayısı 60 bin olduğunu, bunlardan 42 bin sağlık çalışanının sözel şiddete, 18 bin sağlık çalışanının da fiziksel şiddete maruz kaldığının ortada olduğunu kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “Bakanlık verileri, en fazla hekimlerimizin şiddete maruz kaldığı, şiddet olaylarının en fazla acil servis ve polikliniklerde yaşandığı gibi çok önemli tespitler içeriyor. Şiddeti kanıksayan ve Beyaz Kod’a bildirim yapmayanların da olduğunu düşündüğümüzde şiddete uğrayan sağlık personeli sayısının daha da fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu vesile ile bir kez daha şefkat kahramanı sağlık çalışanlarımıza yönelik her türlü şiddeti kınıyoruz. Şiddet konusu başlı başına bir mesele, ama sağlıkta daha fazla şiddet var. Bu anlamda bakanlığımızla ortak politikalar ürettik, güvenlik tedbirleri artırıldı, hukuki destek verilmeye başlandı. En son bizim önerimizle saldırıda bulunanlar için tutuklu yargılama ile ilgili düzenleme yapıldı. Ancak saldırganlar tutuklu olarak yargılanmıyor. Bunlara bir zorunluluk getirilsin, şiddet uygulayanlar tutuklu yargılansın istedik. Sağlık çalışanlarına çok değer veren sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda çözüm bulunacağına da canı gönülden inanıyoruz. Bu çirkin saldırıya maruz kalan Kelkit Devlet Hastanemizin Kıymetli Doktorlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu konunun takipçisi olacağımızı da belirtmek istiyorum. Ayrıca yaşanan bu üzücü olayın ardından sağlık yöneticilerimizin doktorlarımızı aramamasını ve konuyla alakalı gerekli hassasiyeti göstermemelerini de üzüntüyle karşıladığımı belirtmek isterim.”
Mehmet Doğan 6 Yıl Önce
Yapılan bu saldırıyı hastane güvenlikleri olarak bizde kınıyoruz. Lakin burada güvenliğin olaya geç müdahalesinden bahsediliyor. Böyle bir şey söz konusu değildir. Güvenlik olayın başlamasıyla olay yerine gitmiş ve yetkileri dahilinde hasta yakınını dışarı çıkarmış ayrıca polis gelinceye kadar gözetim altında tutmuştur.