Gümüşhane Haberleri

Kelkit’te 109 Bin liralık dolandırıcılık önlendi

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Kaymakamı Ozan Gazel, son bir hafta içinde üç ayrı vatandaşın dolandırıcılara yatırmak üzere olduğu 109 bin liranın emniyet görevlilerinin müdahalesiyle engellendiğini söyledi.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Kaymakamı Ozan Gazel, son bir hafta içinde üç ayrı vatandaşın dolandırıcılara yatırmak üzere olduğu 109 bin liranın emniyet görevlilerinin müdahalesiyle engellendiğini söyledi.

“ÖZELLİKLE KÖYDE YAŞAYAN VATANDAŞLAR ARANIYOR”

Yaptığı açıklamada günümüzde geleneksel suç türlerinin gelişen teknoloji ile birlikte değişim gösterdiğini kaydeden Gazel, Kelkit ilçesinde meydana gelen telefon ile dolandırıcılık olaylarında özellikle köyde yaşayan vatandaşların telefon ile aranarak kendilerini polis, savcı, hakim, asker olarak tanıtan kişilerce kimlik bilgilerinin ve hesap numaralarının dolandırıcıların eline geçtiği, kendileri adına kredi başvurusu yapıldığını veya hesaplarındaki paranın boşaltılmak istendiği, şahısların tespit edildiği ve yakalanmak üzere operasyon yapılacağı fakat bu operasyonda kullanılmak üzere verecekleri banka veya PTT hesabına para yatırmaları istendiğini söyledi.

“DOLANDIRICILAR BİLGİSAYAR PROGRAMI KULLANIYOR”

Vatandaşın yakınlarının da aynı kişiler tarafından aranarak birbirleri ile güvenirliği artırmak için görüşüldüğü, çeşitli bilgisayar programları kullanılarak inandırıcı olması için +90 155, +90 156 gibi sahte numaralardan arandığına vurgu yapan Gazel, vatandaşların bu yolla dolandırıcılık yapıldığını bildikleri halde bu şahıslar tarafından inandırılarak dolandırıldıklarını, hatta ikinci kez aynı şekilde mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.

“SON BİR HAFTADA 3 VATANDAŞIMIZIN 109 BİN LİRASINI KURTARDIK”

İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik faaliyetleri kapsamında tüm banka görevlileri, ilçe muhtarlarız ve müftülük aracılığı ile vatandaşların bilgilendirildiğini, belde ve köy cami hoparlörlerinden sürekli duyurular yapıldığını, belde ve köy minibüslerinin uyarıldığını, afiş ve broşür dağıtıldığını ifade eden Gazel, bu bağlamda çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Son bir hafta içinde bir vatandaşımız bankaya 80.000 TL, bir vatandaşımız 11.000 TL, bir vatandaşımız da 18.000 TL yatırmak üzereyken emniyet görevlilerimizin müdahalesi ile dolandırılmaları engellenmiştir. Yine bir vatandaşımız para yatırmak üzere bankaya gittiği esnada köy muhtarı ve İlçe Jandarma Komutanlığınca engellenmiştir. Ayrıca polisimizin yaptığı bilgilendirme çalışmaları sonucunda da onlarca vatandaşımız dolandırıcılara inanmayıp mağdur olmamıştır. Özverili çalışmalarından dolayı İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlilerimize teşekkürlerimizi sunuyorum. Bununla beraber başta PTT görevlisi Nalan Yolcu ve Banka görevlileri Hüseyin Korkmaz, Uğur Tuncer ve Hüsnü Yiğit olmak üzere inisiyatif kullanan ve şüpheli durumlarda emniyet birimlerimizi bilgilendiren tüm banka ve PTT görevlilerimize de şükranlarımı sunuyor, başarılı çalışmalarından dolayı takdir ediyorum.” dedi.

DOLANDIRICILARA KANMAMAK İÇİN ŞU HUSUSLARA DİKKAT

Kaymakam Gazel, vatandaşların kazançlarını dolandırıcılara kaptırmamaları için şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı: “Hiçbir kamu görevlisi (polis, komiser, savcı, hakim vs.) hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler. Suçlulara yönelik yapılacak operasyonlarda vatandaştan kesinlikle para talep edilmez. Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefon ile ulaşılsa bile muhakkak suretle ya şahsın ikametinde, işyerinde ya da polis veya jandarma karakolunda yüz yüze görüşülür. Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu "hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var, hesabınız terör örgütünün eline geçmiş" vb. şekildeki ikna yöntemlerinin kullanıldığı telefon aramalarına kesinlikle itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numaralarını, hesap numaralarını veya banka kartı şifrelerini vermemelidirler. Kaynağını bilmedikleri hiçbir havale ve EFT'yi kabul etmemelidirler, telefon ile talep edenlere göndermemelidirler. Telefon görüşmelerinde polis telsizi duyulsa dahi itibar edilmemelidir. Sizden önce yakınlarınız aranarak inandırılmış ve daha sonra güvenilirliği artırmak üzere sizinle yakınlarınız görüştürülebilir, inanmayınız. Teknolojinin yardımı ile çeşitli bilgisayar programları kullanılarak oluşturulan sahte 155, 156 vb numaralara kanmayınız. Arandığınızda telefonu kapatıp derhal en yakın polis veya jandarmaya gidip yüz yüze görüşünüz, kesinlikle telefon ile şahıslara geri dönüş yapmayınız.”
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.