Gümüşhane Haberleri

Kelkit'te 2 Bin Fidan Toprakla Buluşturuldu

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hatıra Ormanına Fidan Dikimi Gerçekleştirildi

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde devlet ve sivil toplum kuruluşlarının ortaklığında 2 bin fidan toprakla buluştu.

Kelkit ilçesi İnönü Mahallesi Yılanlı mevkiinde Gümüşhane’nin yetiştirdiği değerlerden olan Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi adına düzenlenen hatıra ormanı fidan dikim törenine Vali Dr. Yusuf Mayda, Milletvekili Feramuz Üstün, Garnizon ve İl Jandarma Komutanı Albay Serhat Önder, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, Kelkit Belediye Başkan Vekili Nakşi Tüysüz, Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Gümüşhane Orman İşletme Müdürü Ozan Aydın, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, sivil toplum örgütü temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Gümüşhane Orman İşletme Müdürlüğü, Çevre Gönüllüleri Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), İstanbul Gümüşhane Dernekler Federasyonu (GÜDEF) ve Bayrampaşa Gümüşhane İl, İlçe ve Köyleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (BAYGÜDER) ortaklığında “Bir fidan borcun var” kampanyası kapsamında gerçekleştirilen “Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hatıra Ormanı” fidan dikim töreninde ilk olarak ÇEKÜD Genel Sekreteri Cengiz Talha Kömürcü söz aldı. 

KELKİT KAYMAKAMINDAN KAVAKLAR İÇİN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

BAYGÜDER yönetim kurulu üyesi Dr. Hüseyin Budak, GÜDEF Başkanı Hasan Akdemir, Kelkit Belediye Başkan Vekili Nakşi Tüysüz’ün konuşmalarının ardından söz alan Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, dağları boş görmenin herkesi üzdüğünü belirterek, bugüne kadar bu boş dağların ağaçlandırma çalışması yapılmamasından dolayı üzüntü içerisinde olduklarını söyledi. Kelkit ilçesine yeni atandığını ve kavak ağaçlarının fazla olduğunu tespit ettiğini kaydeden Gazel, kavak ağaçlarının hem yer üstü sularına, hem insan sağlığına hem de başka ağaçların kullandığı sudan daha fazla su kullandığı için zararlı olduğu düşüncesinde olduğunu belirterek, bu konuda Kelkit halkı ve sivil toplum örgütleri ile birlikte bir çalışma yapmayı düşündüklerini ifade etti.

64 HEKTAR ALAN AĞAÇLANDIRILIP, KENT ORMANI YAPILACAK

Trabzon Orman Bölge Müdürü Celal Pir ise fidan dikilen yerin 5 ay önce hazineden ağaçlandırılmak üzere kendilerine tahsis edildiğini, toplam 70 hektarlık bu alanın 6 hektarında DA Milli Parklar tarafından Keklik yetiştirme alanı kurulacağını, geri kalan 64 hektarlık alanın ise ileride kent ormanı yapılması düşüncesiyle ağaçlandırılacağını söyledi.

İldeki toplam ağaçlandırma çalışmalarının 3 bin 100 hektarlık alanda devam ettiğini kaydeden Pir, 700 hektar alanda erozyon kontrol ağaçlandırması, 120 hektar alanda yapay gençleştirme ve 50 hektar alanda ceviz projesi için çalışma sürdürdüklerini kaydeden Pir, ceviz eylem planına dikkat çekti.

GÜMÜŞHANE CEVİZİNİN GEN KAYNAĞI MUHAFAZASI İÇİN 60 DÖNÜMLÜK BAHÇE OLUŞTURULUYOR

Türkiye’de ve Gümüşhane’de bir ilk olarak bölge cevizini tescilli hale getirmek istediklerini dile getiren Pir, bunun için Torul ilçesinde 60 dönüm arazide bu yöreye has cevizin tescillenmesi ve gen kaynaklarını muhafaza etmek amacı ile ceviz bahçesi kuracaklarını, projenin genel müdürlük onayında olduğunu söyledi. Gümüşhane’ye yaklaşık 2 milyon fidan dikeceklerini ifade eden Pir, “Gelecekte bu topraklar yemyeşil olacak.” dedi.

“BİZLERE DÜŞEN BU TÜR FAALİYETLERE KATKI SAĞLAMAKTIR”

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün de konuşmasında yapılan işin önemini ve maneviyatını bildiklerini belirterek, “Bölgemizdeki boş dağlarda ağaçlandırma yapan kim olursa olsun destekliyoruz. Bizlere düşen bu tür faaliyetlere katkı sağlamaktır, destek olmaktır. Bizlerde hep birlikte destek olarak bu çıplak dağları ağaçlandırıp geleceğe daha güzel nasıl bırakırız çabası içerisindeyiz.” dedi.

HER ÖĞRENCİ VE ASKER İÇİN BİR FİDAN ÖNERİSİ

Geçtiğimiz yıl TBMM Plan-Bütçe Komisyonunda okullardan mezun olan her öğrenci ile teskere alan her askerin birer fidan dikmesi teklifinde bulunduğunu hatırlatan Üstün, “Biz boş dağları gelecek nesillere bırakmak istemiyoruz. Milletvekili olarak bu tür faaliyetlerin her zaman yanında olacağımı söylemek istiyorum. Bugünkü törende dikilecek olan 2 bin fidanlık hatıra ormanının adının Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi olarak belirlenmesi de başka bir mana kazandırdı.” diye konuştu.

“BİZİM KÜLTÜRÜMÜZDE AĞAÇ DİKMENİN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR”

Törende konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda ise Türk kültüründe ağaç dikmenin öneminin büyük olduğunu belirterek, Kelkit’te ki fidan çalışmasının Gümüşhane ve Türkiye’nin daha çok ağaçlandırılmasına yönelik bir çalışma olduğunu söyledi.

“Kanunnamelerimizde de ağaç kesmenin yasaklanması ve ‘yaş kesen baş keser’ hükmü vardır” diye konuşan Vali Mayda, “Bizim sanayileşmemiz, kentleşmemiz, ekonomik yönden gelişmemiz lazım. Ancak çevreye duyarlı, çevreyi geliştiren ve sürdürülebilir bir kalkınmayı öngören bir gelişmeyi hedeflememiz lazım. Bu nedenle gerek devlet kuruluşları, gerekse sivil toplum örgütlerinin ağaç dikmeye önem vermeleri bizim açımızdan takdire şayan bir çalışmadır.” dedi.

2 MİLYON FİDAN HEDEFİ

Gümüşhane’de 2012 yılında 2 milyon fidan dikildiğini, Ceviz Eylem Planının pilot ili olarak Gümüşhane’nin seçildiğini kaydeden Vali Mayda, şunları söyledi: “Ormanlarımıza halkımızın sahip çıkması amacıyla dikilecek ağaçlarda da seçicilik yapılmakta, ceviz, dut, akasya gibi vatandaşımıza da ekonomik katkıları olacak ağaçlar tercih edilmektedir. Devletimizin bu çalışmalarına sivil toplum örgütlerinin sivil bir insiyatif oluşturarak, güç birliği yaparak destek olmaları da bizim açımızdan önem taşımaktadır. Dikeceğimiz bu fidanlar geleceğimizin teminatı olan gençlerimizle birlikte büyüyecekler.” 

Yapılan konuşmaların ardından oluşturulan alana öğrencilerle birlikte sarıçam, akçaağaç, huş ve ardıçtan oluşan 2 bin dikilerek can suyu verildi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.