Gümüşhane Haberleri

Kelkit’te Organik Hayvancılık Çalıştayı Yapıldı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Kelkit Vadisi Organik Hayvancılık Gelişim Stratejileri Çalıştayı, Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulunda yapıldı.

Kelkit Vadisi Organik Hayvancılık Gelişim Stratejileri Çalıştayı, Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulunda yapıldı.

Çalıştaya Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüsamettin Meral, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, Hollanda Wageningen Üniversitesi Organik Tarım Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gidi Smolders, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zooteknik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürsel Dellal, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Birim Başkanı Vahit Ketboğa, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal’ın yaptığı açılış konuşmasından sonra kürsüye gelen Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş  “ benim uzmanlık alanım insandır ve şunun farkındayız ki her şeyi kara odaklamış insan zihniyeti sadece kendisini bozmakla kalmıyor, içinde yaşadığı dünyayı da bozuyor. Artık biz bir ürünü bile tanımlarken organik olup olmadığına göre tanımlıyoruz. Kısa vadede çok kar elde etmek için yapılan çalışmalar insanlığı açlık sınırına kadar getirdi. Bu, altın yumurtlayan tavuğu kesmektir. Kısa vadede bir kar elde edildiği düşünülüyor ama uzun vadede dünyayı yaşanmaz hale getiriyoruz. Başta kendi fizyolojimiz olmak üzere her şeyin doğallığını bozuyoruz.” dedi.

Protokol konuşmaları ardından Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Vildan Karaarslan, Organik Tarımda kontrol ve sertifikasyonun nasıl yapıldığı, organik tarım desteklerinin alım süreci ve başvurular aşamasında yapılan çalışmaların sıralanması ile tarihi süreç içerisinde Türkiye’de organik tarım çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Karaarslan ; “Organik ve Bitkisel Üretime paralel olarak Organik Hayvancılıkta ülkemizde gelişme göstermiştir. 2005 yılında sadece 6 çiftçi ile başlanan bu çalışmada 2013 yılında 2 bin 300 çiftçiye ulaştık. Dünyada 164 ülkede organik tarım yapılıyor. Türkiye daha önceleri 21. Sıralarda olmasına karşın yapılan önemli çalışmalarla 15. Sıraya yükseldi burada ilk önce yapılan mevzuatların AB ülkeleri ile uyumlusu olması önemli olmuştur.” dedi.

Çalıştayda Hollanda Wageningen Üniversitesi Organik Tarım Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gidi Smolders “Kuvvetli ve Dirençli Hayvanlarla Antibiyotiksiz Organik Tarım ve AB’de Kayıt Tutma” adlı bir sunumu gerçekleştirdi. Smolders “bu işin başında çiftçinin ikna olması ve bilinçlenmesi lazım, sürekliliğin sağlanması için de her yıl belirli zamanlarda toplantıların yapılması gerekir” dedi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Birim Başkanı Vahit Ketboğa’nın ve Kelkit Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüsamettin Meral’in de bir sunum yaptığı çalıştayın ilk gününde, Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu’nun Organik Tarım ve Hayvancılık ile ilgili çalışmalarını yerinde görmek için Kelkit Organik Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi gezisi yapıldı.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.