Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından yüzde 70 hibeli olarak desteklenen “Gümüşhane İli, Kelkit İlçesi Arazilerinin Rehabilitasyonu Projesi” kapsamında temin edilen makine ve ekipmanlar düzenlenen törenle proje ortağı olan Kelkit Ziraat Odası Başkanlığına teslim edildi.
Proje kapsamında temin edilen 5 Sıralı Fasulye Yolma Makinesi, Pancar Hasat Makinesi, Balya Makinesi ve Rotovatör Makinesi ile yine Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce yürütülen ve Doğu Karadeniz Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından yüzde 100 hibeli olarak desteklenen “Gümüşhane Köylerinde Sıvat Projesi” kapsamında il geneli için temin edilen 456 adetten Kelkit ilçesine tahsis edilen 80 adet sıvatın teslim töreni gerçekleştirildi.
Kelkit pazaryerinde düzenlenen programda konuşan Vali Aydın Baruş, alanı dolduran üreticilere “Siz yeter ki üretin” sözleriyle seslenerek, “Devlet olarak her zaman arkanızdayız, yanınızdayız, destekliyoruz. Yeter ki siz üretin, yeter ki ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için verimli tarım yapın, hayvancılık yapın. Bu noktada bütün idarelerimiz sizin emrinizde” dedi.
Gümüşhane’de en fazla bitkisel ve hayvansal üretim kapasitesine sahip Kelkit ilçesinin şehrin tarım ve üretimi açısından çok büyük öneme sahip olduğunu kaydeden Vali Baruş, “Kelkit ilçemizde tarımsal sulama imkanları geniş. Devlet Su İşleri’nin yapmış olduğu çalışmalar neticesinde barajlarımız, sulama göletlerimiz hizmete giriyor. İnşallah topraklarımızın verimi bu sayede artacak, Kelkitli çiftçimiz daha fazla kazanacak, evlatları başka diyarlara gitmekten kurtulacak. Ümidimiz budur. Zaten tarıma ve hayvancılığa yapmış olduğumuz yatırımlarda önceliğimiz bu. Genç çiftçilerimizin burada istihdam sahibi olup, geçimini sağlamak için başka yere gitme mecburiyetinden kurtulması” diye konuştu.
Temin edilen makinelerin çiftçilere önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Vali Baruş, “Önemli olan bu temin edilen makineleri güzel ve verimli bir şekilde değerlendirmek. İnsanımız bundan adaletli bir şekilde yararlansın ve üretimini artırsın. Çiftçilerimiz bu temin edilen makineleri ortak olarak kullanacaklar. İnşallah verimlerine verim katacaklar. Bu verimli topraklardan iyi yararlanmamız lazım. Bunun en iyi örneklerinden birisi buradaki fasulye ekimi. Kelkit fasulyesi dünyaca ünlü. Kolay pişen özelliğiyle, damaklara tat veren özelliğiyle tercih edilen bir fasulye. Ve birim başına üretim bazında düşündüğümüzde de çiftçimize iyi gelir sağlayan bir ürün. Dolayısıyla bu ürünü iyi bir şekilde değerlendirmemiz lazım. Biz sulanabilen topraklarımızı bu ürünlerle değerlendirebilirsek Kelkitimizin refahı daha fazla artar. Bizlere bu imkanı sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, tüm bakanlarımıza ve devlet büyüklerimize çok teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.
DOKAP Başkanı Hakan Gültekin ise “Burası hem tarımla ilgili hem hayvancılıkla ilgili üreten bir yer. DOKAP bölgesindeki 11 ilimiz arasında en müstesna illerimizde bir tanesi. Bu doğrultuda Kelkit'e bitkisel üretimle ilgili, hayvancılıkla ilgili 10 projeye destek vermişiz. Biz bundan mutlu oluyoruz” dedi.
Göreve başladıkları günden itibaren verdikleri sözleri yerine getirmeye devam ettiklerini belirten Kelkit Ziraat Odası Başkanı Ümit Türker ise “2023 yılında İl Tarım Müdürlüğü öncülüğünde DOKAP projemiz için müracaat ettik. Uğraşlar sonucunda DOKAP’ın destekleriyle makinelerimizi siz değerli çiftçilerimizin hizmetine sunma şerefine nail olduk. Bu projede her daim yanımızda olan Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza, il tarım ve ilçe tarım müdürümüze, il encümenlerimize ve ticaret odası başkanımıza ayrıca teşekkür ediyorum. Bütün çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyoruz. Yakın zamanda almayı planladığımız traktör içinde destek bekliyoruz” diye konuştu.