Başkan Çimen, AK Parti olarak Türkiye’nin her anlamda kalkınması amacıyla yürütülen 2023 Vizyonu doğrultusunda 81 İl’de ’Marka Şehirler için Kent Ekonomileri Forumları ‘düzenlediklerini anımsatarak, bu kapsamda 28 Mayıs 2013 Salı günü Gümüşhane’de de geniş katılımlı bir toplantı düzenleyeceklerini açıkladı.
Gümüşhane’nin, geleceğin dünyasında alacağı mahiyetin belirlenmesine katkı sunacak 90’a yakın katılımcıyla 10 masada yürütülecek ve gün boyu sürecek forumun her anlamda bir ‘Beyin Fırtınası’ olması için gereken çalışmaların tamamlandığını ifade eden Başkan Çimen, Kent Ekonomileri Forumu toplantısının Moderatörlüğünü ise Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Öztürk’ün yapacağını belirtti.
Başkan Çimen konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kent ekonomileri formu ile birlikte Türkiye genelindeki ekonomik kalkınmanın, ilerlemenin sürdürülebilir hale gelebilmesi için illerde ne yapılabilir, şehirlerin ekonomileri daha fazla nasıl geliştirilebilir, illerde hangi sektörler öne çıkartılabilir ve marka kentler nasıl inşa edilebilir? İşte bunlarla ilgili 81 ilimizde bir takvim doğrultusunda AK Parti Genel Merkezimiz ’ce Genel Başkan Yardımcımız Numan Kurtulmuş’un Başkanlığı’nda bir çalışma yapılmaktadır. Amaç, kentlerin kendi geleceklerine sahip çıkarak, gelecek projeksiyonlarını netleştirmelerine zemin hazırlamaktır. Bu kapsamda şehrimizde de bir toplantı düzenleniyor. Biz AK Parti Gümüşhane İl başkanlığı olarak, şehrimizdeki bu toplantının sadece sekreteryalığını yapıyoruz ve bu oluşumun bu anlamda sadece hizmetkarıyız.” dedi.
Kent ekonomileri formunun işleyişi hakkında da bilgiler veren İl Başkanı Ercan Çimen, "Gümüşhane’de örgütlenmiş olan bütün iş adamları derneklerinden temsilciler, üniversiteden akademisyenler ve yaklaşık 90 katılımcı ile birlikte salı günü Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Tesisleri’nde ‘Kent Ekonomileri Formu’nu gerçekleştireceğiz. Katılımcılar danışma kurulu tarafından belirlenmiş olup, Gümüşhane’de ticaretle uğraşan iş adamı, ekonomi ve toplumsal dokumuzla ilgilenen sivil toplum örgütleri, kamu kurum müdürleri, belediye başkanları, meclis üyeleri, sendika temsilcileri, gazete sahipleri ve gazeteciler, maden firması yetkilileri ve oda başkanlarından oluşturulmuş bir gruptur. Salı günü Gümüşhane’nin geçmiş 10 yılı ile gelecek 10 yılının nasıl olması gerektiğini şehrin tüm bileşenleriyle konuşmak istiyoruz. Gümüşhane’nin gelecekte bir marka kent olabilmesi için toplumsal ufkumuzu realize ederek, imkanlarımızdan nasıl bir gelecek hayali ortaya koyabiliriz, bunu vizyoner bir anlayışla ortaya koyacağız. Biz Gümüşhane'de kentin ekonomik anlamda dinamiklerini ne kadar kullanabiliyoruz, gerçekten bir plan ve koordinasyon bütünlüğümüz var mı, bunların masaya yatırılması adına önemli bir adım atacağımızı düşünüyoruz. Şehrimiz için hangi projeler yapılmalı, kimler bu konuda neler yapmalı, devlete düşen görevler nelerdir, bunların cevaplarını bu çalıştay da bulma şansını elde edeceğiz. Her bir masanın moderatörü olarak ise Gümüşhane Üniversitemiz’de kendi alanlarında uzman görevli akademisyenleri bu oluşuma dahil ettik. Buradan çıkan sonuçlar hafta içerisinde kamuoyuna duyurulacak." diye konuştu.
Başkan Çimen, Marka Şehirler için Kent Ekonomileri Forumu'nun 6 Nisan'da Gaziantep'te başladığını da anımsatarak, halihazır da Gümüşhane ile 50 ili geride bırakacaklarını ve forumu eylül ayına kadar 81 ilde gerçekleştirmeyi ve sonrasında bunu Ulusal Kent Ekonomileri Stratejisi isminde bir kitap halinde Türkiye ile paylaşmayı hedeflediklerini kaydetti.
“EKONOMİK İSTİKRAR İÇİN MAKROHEDEFLER KADAR MİKRO HEDEFLER DE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ”
Yaşadığımız çağda ülke ekonomilerinin sadece merkezi planlama ile ileriye gitmesinin mümkün olmadığını, küresel rekabet gücünün ancak yerel bazda katılımla yakalanabileceğini anlatan Çimen, "Evet, makro ekonomik dengeler önemlidir ama kalıcı bir ekonomik güç ancak mikro alanda başarıların sağlanmasıyla mümkün olur. Bunun için de herkesin elini taşın altına sokacağı, herkesin bu süreçlerde fevkalade ciddi şekilde katkıda bulunacağı, yeni büyük bir motivasyonu, çabayı ortaya koymamız gerekir. Türkiye, bundan sonra her alanda daha fazla üreten, her alanda küresel rekabetin güçlü aktörlerinden birisi olan ülke haline gelmek durumundadır. Bunun için de şehirlerimizin fevkalade ciddi şekilde ekonomik yapısının güçlendirilmesi, her şehrin, her kentin özelliklerini belirleyerek, marka şehirler haline gelmesi en önemli hedeflerimizden birisidir." dedi.
Başkan Çimen, bu noktada özellikle terörün yakın dönemde sonlanmasının, Türkiye'nin kalkınmasına büyük bir ivme kazandıracağına işaret ederek, "Türkiye'de inşallah önümüzdeki süreçte terörün tümüyle sona ermesiyle oluşacak fevkalade olumlu atmosfer, aynı zamanda bire bir Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına yansıyacak, hatta bire birden çok daha fazla şekilde yansıyacaktır" diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin en önemli sorunun, bölgeler arasındaki ekonomik dengesizlik olduğunu belirten Çimen, Zonguldak ile Hatay arasında bir çizgi çekildiğinde bu çizginin doğusunda kalan 51 ilin, 2012 rakamlarıyla Gayri Safi Milli Hasıla'nın (GSMH) sadece yüzde 22'sini alırken, batısında kalan 30 ilin yüzde 78'ini aldığına dikkati çekti.
Başkan Çimen, bu dengesizliğin mutlaka aşılması gereken sorun olduğunu ifade ederek, "Bu kadar dengesiz bir Türkiye ekonomisiyle istediğimiz anlamda bir küresel rekabet gücüne sahip olamayız. Dolayısıyla bütün illerin çok daha ileri gitmesi, çok daha güçlü hale gelmesi, ama sonuçta bu forumlarla birlikte inşallah bütün Türkiye'de çok güçlü bir ekonomik kalkınmayı sağlamamız gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin geçen 10 yıllık süreçte AK Parti Hükümetleriyle kişi başına milli gelirini 2 bin dolar seviyesinden 10 dolara çıkardığını, bunun çok önemli bir başarı olduğunu dile getiren Çimen, şimdi Türkiye'nin 2023 yılında kişi başına 25 bin dolar gelir seviyesine, 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla rakamına ve 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedef koyduğuna işaret ederek, Gümüşhane’nin bu açıdan son on yıldaki performansının sürekliliğini yeni bir aşamaya taşımak için AK Parti’nin yerelde de tüm hedefleriyle tam anlamda bütünleşmesinin taşıdığı büyük öneme vurgu yaptı.
“DAR GELİRLİLER İÇİN VERGİ REFORMU ŞART”
Ekonomik kalkınma hedefleri için mutlaka yapılması gereken bir noktanın da alt gelir gruplarının alım güçlerinin artırılması gerekliliği olduğunu anlatan Çimen, "Türkiye'nin ekonomik anlamda yukarıya çıkmasının olmazsa olmaz koşullarından birisi de dar gelirli ve düşük gelirli grupların alım gücünü artırmak, bunu da vergi reformlarıyla sağlayacağız. Mesela vergi reformlarıyla vergide çok kazanan çok ödeyecek, az kazanan da az ödeyecek. Türkiye'de dolaylı vergilerin şu anda yüzde 65-66 civarında olan vergi gelirleri içerisindeki payını azaltacağız. Bunları değiştirecek bir çalışmayı ortaya koyacağız. Ayrıca sosyal politikalarla da dar gelirli yurttaşlarımızın daha iyi bir alım gücüne kavuşması için elimizden gelini yapmaya çalışacağız." dedi.