Kış nasıl geçecek?
Kış nasıl geçecek?
Anadolu insanı, içerisinde yaşadığı doğaya her daim saygı duymuş, her türlü koşula uyum göstermiş ve onun mesajlarını dikkate alarak yaklaşan doğa olaylarına karşı pozisyon almıştır. Köylerde yaşayanlar için büyük bir önem taşıyan hava tahminlerinde, hayvanlar ve bitkilerin gözlenmesi etkili olmuştur. Her ipucunu değerlendiren köylüler, kısa veya uzun vadeli olarak; iklim koşulları, mevsimsel değişiklikler ve hava durumu tahminleri yapmış ve büyük oranda da isabet sağlamıştır.
Kış mevsiminin, Gümüşhane şehir merkezine yağan ilk kar ile yüzünü gösterdiği bu günlerde, zihinleri meşgul eden ‘Kış Nasıl Geçecek’ sorusunu yılların yaşanmışlığı ile birlikte net cevap verebilecek bu insanlarımıza sorduk.
Köylü vatandaşlar ilginç tespitlerde bulunurken, hem Gümüşhane’nin kültürel geçmişine ışık tuttu, hem de atalarından edindikleri bilgi ve birikimlerini Gümüşkoza Gazetesi aracılığıyla genç nesiller ile paylaştı.
İlerlemiş yaşına inat gülen yüzü ile bizleri ağırlayan ve konu hakkında ki tecrübelerini öğrenmek istediğimiz Torul İlçesi Zigana Köyünden 86 yaşında ki Müzeyyen Özgün, gelecek ile ilgili bilgi vermenin çok doğru olmadığını ancak, doğada var olan ipuçlarını dikkate aldığımızda pekte yanıltmayan sonuçlara ulaşılabileceğini söyledi.
“Meşe palamudu yoksa kar az olur”
Özgün; “Eğer, meşe ağaçlarında yıl itibari ile Velon (Meşe Palamudu) yoksa, kış mevsimi için pek fazla endişe etmeye gerek yoktur. Soğuklar az, kar yağışı ise fazla olmayacaktır. Yine adı Gümüşhane ile özdeşleşmiş olan kuşburnu meyvesinin olmayışı da aynı duruma işaret olarak kabul edilir. Yabani erikler yıl içerisinde çok fazla meyve verdiğinde ise kış zor ve uzun geçecek demektir. Tam tersi durum ise kış çilesinin çok fazla olacağı anlamına gelir” dedi.
“Keçiler kuyruğunu kaldırdığında kısa süre içinde yağmur yağar”
Yine 70 yıllık ömrü içerisinde Zigana Köyü ile olan bağlantısını hiçbir zaman kopartmayan ve halen yaz kış eşi, çocukları ve torunları ile birlikte köyde yaşamını sürdüren Sebiye Atasoy ise kavak ağaçlarını yapraklarını tepeden dökmeye başlamasının kışın sert geçeceğine işaret olduğunu söyledi. Doğanın kendine özgü mesajları ile insanları uyardığını kaydeden Atasoy, “Bu yıl kavaklar tepeden değil dipten başlayarak yapraklarını döktü. Halen kavakların tepsinde yaprakları görebiliyoruz. O nedenle bu yıl için kışın çok sert geçeceğini düşünmüyorum. Hayvanların davranışları da havanın nasıl olacağı konusunda ipuçları verir. Onun için de küçük bir örnek vermek gerekirse; keçiler kuyruğunu kaldırdığında ya da koyunlar yüzünü kıbleye karşı dönerek yattığında bu kısa süre içinde yağmurun yağacağı anlamına gelir” diye konuştu.