Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Lojistik Derneği (LODER) katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Lojistik Köy Sergisi’nde Türkiye’de bulunan lojistik köylerin tanıtımının yer aldığı afişler ve tasarlanan maketler sergide sunuldu.
Sergi sonrasında Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Gümüşhane İli Akademik Danışmanı Prof. Dr. Hasan Ayaydın’ın moderatörlüğünde “Gelecek Lojistikte” adlı konferans gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen programa Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birdoğan Baki, Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Peker ve Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Eyüp Gergin konuşmacı olarak katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Ayaydın organizasyonun öneminden bahsederek, “Özellikle son yıllarda ekonomik kalkınmayla birlikte ülkelerin dış ticaret eğilimlerinin artması, dış ticaret işlemlerinin daha karmaşık bir hâl alması lojistiğin önemini arttırmıştır. Lojistik, ekonomik yapı içerisinde üstlenmiş olduğu bu rolle, ülke ekonomisine birçok yönden değer ve katkı sağlamaktadır. Bu noktada şu soru aklımıza gelmektedir. Türkiye lojistikte bir küresel merkez olabilir mi? Olursa bunun faydaları neler olur? Böylesine önemli bir konuyu değerli hocalarımızla tartışacağız. Şunu belirtmek isterim ki lojistik alanında uzman ve söz sahibi olan hocalarımızla bir arada olmaktan dolayı mutluyum. Prof. Dr. Sayın Birdoğan Baki hocama, Doç. Dr. Sayın İskender Peker hocama ve Dr. Öğr. Üyesi Sayın Ramazan Eyüp Gergin hocama katılımları ve destekleri için teşekkür ediyorum. Ayrıca Lojistik Programı hocalarıma ve öğrencilerine emekleri ve gayretlerden ötürü şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Konferansa sanal ortamdan katılım gösteren Prof. Dr. Birdoğan Baki konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Lojistik, insanoğlun varlığı ile başlayan, günümüzde giderek önemini arttıran ve sürekli gelişen bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya’da ve Türkiye’de birçok Lojistik Merkez/Köy bulunmakta, yeni lojistik merkezlerin planlamaları için bilimsel çalışmalar yapılmaktadır. Lojistik köylerin en önemli işlevine baktığımızda; dağıtımın tek merkezden yapılması, akıllı depolama taşıma sistemlerine sahip olması ve gümrük işlemlerinin kolayca yapılabilmesidir. Bu durum ise; Lojistik Merkez/Köy’lerin zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayarak, ulusal ve bölgesel anlamda kalkınmasına yardımcı olmaktadır.”
LODER Karadeniz Bölge Temsilcisi Doç. Dr. İskender Peker ise konuşmasında şu noktalara değindi: “Dünya üzerindeki lojistik merkezleri çeşitli kategorik sınıflandırmalarla ayırmak mümkün. Örneğin; ölçek, ticaret hacmi ve verilen bütünleşmiş lojistik hizmetlerin çeşitliliği bakımından kendi içerisinde küresel, uluslararası, bölgesel ve yerel lojistik merkezleri olmak üzere dört farklı gruba ayırabilir. Bu sınıflandırmalar yapılırken lojistik merkezlerin özellikleri dikkate alınmaktadır. Kimisi coğrafi ve ekonomik açıdan bulunduğu kıtanın en uygun yerleşim bölgelerinde yer alırken, kimisi ise bulunulan yörenin en değerli ürün grubunda (tarımsal çıktılar, deniz ürünleri veya madenler vb.) faaliyet gösterir. Biz Türkiye olarak, henüz Dünya standartlarında bir lojistik merkeze sahip değiliz. Ancak düzenli planlama ve çalışmalarla biz de Dünya ölçeğinde lojistik merkezlere sahip olabiliriz. Türkiye’nin bu noktada mükemmel bir coğrafi konumu ve mükemmel bir potansiyeli var.”
Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Eyüp Gergin de lojistik merkezlerini başka bir açıdan değerlendirerek, “Bakıldığı zaman bir lojistik merkezi için yer seçiminden tutun da fiziksel ve faaliyet şartlarına, uygulama ön izin talebinden fizibilite raporuna kadar birçok yasal mevzuata dikkat etmek gerekir. En basit şekilde örnek vermek gerekirse; belirlenen alanın lojistik merkezi için uygun olması yeterli değil, bunun devamında en az %30’u ilave lojistik gelişme bölgesine sahip olmalı ve yerleşim yerlerine en az 3 km uzak olmalı. Dolayısı ile bir yere lojistik merkezi kurulumu için birçok yasal mevzuatın yerine getirilmesi, sahanın ise uygun özellikleri taşıyor olması gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Gerçekleştirilen “Lojistik Köy” sergisi ve “Gelecek Lojistikte” konferansına Köse Belediye Başkanı Turgay Kesler, ilçe protokolü ve akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferans sonunda katılımlarından dolayı Köse İlçe Milli Eğitim Müdürü Kemal Gül tarafından Doç. Dr. İskender Peker’e, Köse İlçe Nüfus Müdürü Mustafa Aydın tarafından Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Eyüp Gergin’e ve Prof. Dr. Birdoğan Baki adına Okul Müdürü Prof. Dr. Hasan Ayaydın tarafından Doç. Dr. İskender Peker’e Teşekkür Belgesi takdim edildi.
Konferansın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise “Lojistik, tüm Dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemi her geçen gün artmaktadır. Lojistik konusunda önemli bir coğrafi konuma ve potansiyele sahip olan ülkemizin gerekli fiziki ve yasal düzenlemelerle beraber büyük bir merkez haline gelebilir. Bu anlamda alanında bilimsel çalışmalar yapmış olan akademisyenlerin bir araya geldiği ‘Gelecek Lojistikte’ adlı konferansın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca Lojistik programı öğrencilerimizin bitirme projelerini sergileme imkânı bulduğu ‘Lojistik Köy’ sergisi için de katkı sunan ve emek veren tüm öğrencilerimizi ve öğretim elemanlarımızı kutluyorum” açıklamasında bulundu.