Gümüşhane’de yem bitkileri üretimini geliştirmek ve ürün desenini çeşitlendirmek için ot tipi yem şalgamı (lenox) ekimi gerçekleştirildi.
Kuru maddesindeki protein oranı yüzde 18-22 arasında değişen ve bu özelliği ile yoncadan üstün olan macar fiği ve yerli fiğden en az iki kat daha verimli olan yem şalgamının demostrasyon ekimi Köse ilçesinde gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından daha önce hiç denenmeyen ürünün ekimi hayvancılık işletmeleri için en büyük kaba yem kaynağı olan silajlık mısırın iklim şartları nedeniyle istenilen düzeyde yetiştirilemediği Köse ilçesinde gönüllü üreticiler tarafından gerçekleştirildi.
Ekim yapılan tarlalar, üretim sezonu boyunca İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca kontrol edilerek, Gümüşhane iklim şartlarına adaptasyonunun gözlemleneceğini kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, bitkisel üretimi geliştirme bütçesinden alınan lenox tohumları yeni bir ürün olmasına rağmen tüm riskleri alarak ekim yapan üreticilere teşekkür etti.
Ekimi yerinde görmek ve gerekli teknik desteği sağlamak üzere beraberinde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vedat Aydoğan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Vekili Uğur Ertop ile birlikte Necmettin Aygün’e ait Köse Merkez’de bulunan tarlada incelemelerde bulunan Irkın, yaptığı açıklamada “İlimiz için hayvancılığın çok önemli olduğunu, rasyonel bir hayvancılık yapabilmek için yem bitkisi üretiminin ve özellikle kaba yem ihtiyacının mutlaka düşük maliyetle giderilmesi gerektiğini, İlimiz iklim şartlarının silajlık mısıra dahi izin vermediği dikkate alındığında, denemesini gerçekleştirdiğimiz ot tipi yem şalgamının başarı ile yetiştirilmesi halinde çiftçimize büyük katkılar sağlayacağını ve güzlük ekimle silaj yapılabilen yeni bir ürünün hayvancılık işletmelerimize kazandırılacağını, yeni bir ürün olmasına rağmen tüm riskleri alarak ekim yapan üreticilere teşekkür ettiğini.” dedi.
Ot tipi yem şalgamının sulu alanlarda dekara 10-15,5 ton yeşil ot veren, tek yıllık kışlık bir bitki olduğunu kaydeden Irkın, yeşil olarak verildiği gibi silajının da yapılabileceğini belirterek, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların iştahla yediği kaliteli bir yem bitkisi olan lenox’un kuru maddesindeki protein oranının yüzde 18-22 arasında değiştiğini, bu özelliği ile yoncadan üstün olduğunu ve macar ve yerli fiğden en az iki kat daha verimli olduğunu söyledi.
Kuru maddesindeki protein oranı yüzde 18-22 arasında değişen ve bu özelliği ile yoncadan üstün olan macar fiği ve yerli fiğden en az iki kat daha verimli olan yem şalgamının demostrasyon ekimi Köse ilçesinde gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından daha önce hiç denenmeyen ürünün ekimi hayvancılık işletmeleri için en büyük kaba yem kaynağı olan silajlık mısırın iklim şartları nedeniyle istenilen düzeyde yetiştirilemediği Köse ilçesinde gönüllü üreticiler tarafından gerçekleştirildi.
Ekim yapılan tarlalar, üretim sezonu boyunca İl Müdürlüğü teknik elemanlarınca kontrol edilerek, Gümüşhane iklim şartlarına adaptasyonunun gözlemleneceğini kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Irkın, bitkisel üretimi geliştirme bütçesinden alınan lenox tohumları yeni bir ürün olmasına rağmen tüm riskleri alarak ekim yapan üreticilere teşekkür etti.
Ekimi yerinde görmek ve gerekli teknik desteği sağlamak üzere beraberinde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vedat Aydoğan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Vekili Uğur Ertop ile birlikte Necmettin Aygün’e ait Köse Merkez’de bulunan tarlada incelemelerde bulunan Irkın, yaptığı açıklamada “İlimiz için hayvancılığın çok önemli olduğunu, rasyonel bir hayvancılık yapabilmek için yem bitkisi üretiminin ve özellikle kaba yem ihtiyacının mutlaka düşük maliyetle giderilmesi gerektiğini, İlimiz iklim şartlarının silajlık mısıra dahi izin vermediği dikkate alındığında, denemesini gerçekleştirdiğimiz ot tipi yem şalgamının başarı ile yetiştirilmesi halinde çiftçimize büyük katkılar sağlayacağını ve güzlük ekimle silaj yapılabilen yeni bir ürünün hayvancılık işletmelerimize kazandırılacağını, yeni bir ürün olmasına rağmen tüm riskleri alarak ekim yapan üreticilere teşekkür ettiğini.” dedi.
Ot tipi yem şalgamının sulu alanlarda dekara 10-15,5 ton yeşil ot veren, tek yıllık kışlık bir bitki olduğunu kaydeden Irkın, yeşil olarak verildiği gibi silajının da yapılabileceğini belirterek, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların iştahla yediği kaliteli bir yem bitkisi olan lenox’un kuru maddesindeki protein oranının yüzde 18-22 arasında değiştiğini, bu özelliği ile yoncadan üstün olduğunu ve macar ve yerli fiğden en az iki kat daha verimli olduğunu söyledi.