Gümüşhane Haberleri

Kurban Bayramı öncesi hazırlıklar tamamlandı

data-auto-format="rspv" data-full-width>
Gümüşhane

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Kurbanlık hayvanlar için kurulan hayvan pazarlarında Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri Veteriner Hekimlerinin denetimleri bayram boyunca kesimlerin denetlenmesi şeklinde devam edecek.

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Kurbanlık hayvanlar için kurulan hayvan pazarlarında Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri Veteriner Hekimlerinin denetimleri bayram boyunca kesimlerin denetlenmesi şeklinde devam edecek.

Şuana kadar yapılan denetimlerde kurbanlık hayvanların sağlıklı oldukları, tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların küpelerinin ve evraklarının bulunduğu, hayvanların usulüne uygun şekilde satışa hazır tutulduğu görüldü. Gümüşhane’de kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığı gerek alıcıların gerekse satıcıların olabilecek suni fiyat artışlarına inanmamasının sonradan olabilecek mağduriyetleri de önlemiş olacağına vurgu yapıldı.

Ülke hayvancılığının gelişmesi ve damızlık hayvan varlığının korunabilmesi için damızlık dişi hayvanların kurbanlık olarak satışına ve kesimi müsaade edilmeyeceğini ifade eden İl Müdür Yardımcısı Metin Yalvaç, “Bakanlığımızın önem verdiği diğer bir konuda sürdürülebilir bir hayvancılık için damızlık dişi hayvanların kurban olarak kesilmesini önlemektir. Bu doğrultuda dişi hayvan varlığının arttırılması amacıyla 2018 yılı için gebe veya damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık olarak kesimleri yasaklanmıştır. Damızlık değeri olan dişi hayvanlar kurban satış alanlarına alınmayacak ve kurban olarak kesilmelerine izin verilmeyecektir” dedi.

Kurban satış yeri görevlileri tarafından yapılacak kontrollerde belgesiz, sağlık durumu iyi olmayan, özellikle büyükbaş hayvanlarda 2 yaşını doldurmamış (kapak atmamış), kurban vasfı taşımayan hayvanlar kurban satış yerine alınmayacak ve satışına izin verilmeyeceğini belirten Yalvaç, Kurban Bayramı boyunca il ve ilçe müdürlüklerinde nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirildiğini, kurbanlık hayvanın kesim sonrası etinin sağlıklı olup olmadığı konusunda tereddütte kalınması halinde yardım istenilebileceğini söyledi.

Yalvaç, Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığınca https://hayvan.tarim.gov.tr/ Web sayfası ile "HaySağ" isimli mobil uygulama hazırlanarak kullanıma açıldığını, söz konusu web sayfası ve mobil uygulamadan küpe numarası girilerek hayvan bilgilerine kolaylıkla ulaşılabilineceğini belirterek, “Kurbanda kesilen hayvanların sistemden düşülebilmesi için pasaportlarının ve küpelerinin en geç 7 gün içerisinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize teslim etmeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.